OLED sizce bir gereklilik mi?

AMOLED ile OLED arasında ki fark nedir? Ayrıca monitör ekranlarında neden AMOLED kullanılmıyor?
Ben amoled ve oled telefonu yanyana koyup youtubedan hdr videoları izlerken bir fark görmemiştim. Amoled telefonuda oled monitör ile karşılaştırıncada hiç bir fark görmedim renkler konusunda. Tek fark ekran parlaklığıydı. Telefonlarda yüksek nitli parlaklığa kadar çıkabiliyor oled ve amoled ekranlar. Monitörlerde yüksek nit olan oled monitörler yok diye biliyorum. Varsa da en fazla 1000 nit filan vardır büyük ihtimal.

AMOLED ile OLED arasında ki fark nedir? Ayrıca monitör ekranlarında neden AMOLED kullanılmıyor?

Ufak bir aratma yaptım AMOLED ekran OLED'in gelişmiş versiyonu, hassas olduğu için küçük ekranlarda tercih ediyorlarmış.

Telefonun ekranları genelde AMOLED şu an, onunla IPS monitörü yan yana getirip aynı videoyu açınca AMOLED ekranlı telefon beni içine çekiyor resmen. Çözünürlük nedenli boyut farkı var illaki lakin o renkler gerçekten çok hoş duruyor, büyük ekranda olsa OLED ekran yine aynı hissiyatı vereceğini düşünüyorum.

Çok daha fazlasını veriyor. Abimde iPhone 15 Pro Max var, kendim iPhone 11 kullanıyorum. 15 Pro Max'i görünce şu fiyata bak bir de sunduğu kaliteye bak diyordum. Qd OLED monitöre geçince gerçekten fark olduğunu gördüm. Aradaki fark telefon gibi değil. Devasa düzeyde fark var. Monitördeki o arka ışık sızıntısı ve gri gözüken siyahlar eziyet gibi. Ayrıca normal bir LCD monitörün renk doğruluğu da çok iyi olmuyor. Telefonda LCD kullanmaya devam etsem sorun olmaz ama, monitörde LCD kullanmak istemiyorum. Herkesin OLED monitöre geçmesi lazım. Asıl fark büyük ekranda oluyor çünkü.

İPS ekrana bakmak bir eziyet.
Desktop Screenshot 2025.05.01 - 21.21.50.23.png

Çok daha fazlasını veriyor. Abimde iPhone 15 Pro Max var, kendim iPhone 11 kullanıyorum. 15 Pro Max'i görünce şu fiyata bak bir de sunduğu kaliteye bak diyordum. Qd OLED monitöre geçince gerçekten fark olduğunu gördüm. Aradaki fark telefon gibi değil. Devasa düzeyde fark var. Monitördeki o arka ışık sızıntısı ve gri gözüken siyahlar eziyet gibi. Ayrıca normal bir LCD monitörün renk doğruluğu da çok iyi olmuyor. Telefonda LCD kullanmaya devam etsem sorun olmaz ama, monitörde LCD kullanmak istemiyorum. Herkesin OLED monitöre geçmesi lazım. Asıl fark büyük ekranda oluyor çünkü.

Eki Görüntüle 2482107
Yıllardır VA kullandım, halen daha VA kullanıyorum. En kısa sürede OLED alacağım.

Eki Görüntüle 2482107
Bende bir kaç resim bırakayım kendi monitörlerimden oled ve ips farkı gözükmesi için.
1746123976117.png

1746124008287.png

1746124047875.png

TN Panelden VA panele geçtiğimde daha ne olabilir ki diye düşünüyordum, OLED gerçeği yüzüme çat diye vurdu. Bence hala standart bir teknoloji değil. O kadar para verdikten sonra ekranım yanacak diye düşünürsem kafayı yerim.
Gerçekten, bu yanma sorunları çözülebilecek bir şey mi?

TN panelden VA panele geçtiğimde daha ne olabilir ki diye düşünüyordum, OLED gerçeği yüzüme çat diye vurdu. Bence hala standart bir teknoloji değil. O kadar para verdikten sonra ekranım yanacak diye düşünürsem kafayı yerim.

Statik görüntülerden korunduğunda, ekran koruyucusu kullandığında, monitörün yazılımlarını düzgün kullandığın sürece bir sıkıntı olmuyor. Bir de monitörün kendi kendine çalışan koruyucu yazılımıda oluyor uzun süre statik görüntüde kalınca pixeller sağa doğru kayıyor yavaş yavaş. Statik görüntüden çıktığında hereketli görüntülerde o pixeller eski yerien geri geliyor. Sabit logolar HUD'lar içinde pixellerin ışığını azaltıp yükselten koruyucu yazılımda var.

Gerçekten, bu yanma sorunları çözülebilecek bir şey mi?
Ar-Ge çalışmaları ile düzeltilebileceğini düşünüyorum. Şu an firmalar şu kadar süreye şu kadar dinlendirin diyor veya soğutucu plaka koyuyor fakat hala yeterli değil. Kocaman ekranlar yazın ısınıp ne kadar düzgün performans verebilir, şüpheli. İleride böyle bir derdimiz kalacağını sanmıyorum. OLED değil de daha farklı bir isimle gelir, yine gelir(bence).

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı