Omen Gaming Hub ıntelligent ayarda 2 farklı undervolting değeri verdi

OdoKush

Decapat
Katılım
16 Kasım 2021
Mesajlar
35
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar,

Omen Gaming Hub, güncelleme yapmadan önce ıntelligent ayarda undervolting değerini -0, 04 şeklinde ayarlamıştı. Sıcaklık düşüşünden de gayet memnundum. Güncellemeden sonra kaydettiğim ayarım gitti fakat bu sever ıntelligent ayarda -0, 065 değerini verdi. Omen 17 laptopum için forum içerisinde ve tanıtım videolarında -0, 04 ayarının ideal olduğundan bahsediliyordu. HP servise danıştığımda ise Custom ayar yapmamamı söyledi.

UV hakkında çok kapsamlı bilgim olmadığı için sizlere danışmak istedim. Hiçbir çevresel faktör değişmeden, sürücüler güncellenmeden 2 farklı UV değerinin çıkma sebebi nedir? Ayarı değiştirmeli miyim, kapatmalı mıyım yoksa Hub'ın kendi yaptığı ayar ile devam mı etmeliyim?

Bilgilendirme alırsam çok sevinirim.
@erengore

Hocam selamlar. İşlemci soğutma konusundaki bilgeliğinizi ve yardımsever tavrınızı hayranlıkla okudum. Uygun olursanız size bir kaç soru yöneltmek istiyorum.

HP Omen 17 ck0005nt i7 11800h işlemcili laptopa sahibim. Bende, hp servisi ve çevremdeki çoğu kişinin normal karşılamasına rağmen **işlemci sıcaklığımın** fazla olduğunu düşünmekteyim. GPU'dan yana hiçbir sıkıntım yok. Merak ettiğim ve forumda cevap bulamadığım sorun şu:

1) 3 kere laptopa format attım. İlk formattan önce çalışmayan soğutucu (sadece yükseltici olarak kullanıyordum) ve Omen Gaming Hub Intelligent UV ayarını yapıp -0,04 değeri ile AAA oyunlarda Ultra ayarlar ile 70-80 derece arası işlemci sıcaklığı alıyordum ve gayet memnundum.

2) 2. formattan sonra ekran kartının son sürücüsünü manuel olarak yükledim ve oyunlarda restart atmaya başladı ve bu sefer Intelligent UV ayarları -0,065 değeri verdi. Merak ettiğim olay formattan önce -0,04 veren değer -bu değer youtube ve diğer platformlarda sahip olduğum laptop için ideal UV değeri olarak belirtilmişti- neden formattan sonra -0,065 değeri verdi?

3) HP servis farklı UV değerler vermesinin ekran kartı yazılımının eskisinin üstüne binmesi ve sistemsel sıkıntı yarattığı için oluştuğunu söyledi ben bu cevaptan pek tatmin olamadım tabii. Velhasıl kelam 3. formatı da attım ve laptoptaki her değeri -HP servisin böyle kullanmamı tavsiye etmesi üzerine- ellemeden 0 haliyle kullanmaya başladım. Bugün Steam'de oyun iniyordu, Chrome 10 sekme açık, Omen Gaming Hub açık, Doom Eternal açık iken 2-3 sn sürsede işlemci 100 dereceleri gördü. İlk defa turuncu renkte derece ibaresi gördüm. Endişenlenmeli miyim?

4) Neden her seferinde UV değerleri farklı çıkıyor? Forumda aynı laptopa sahip bir kişide ise -0,05 çıkmış. Bu olayın sebebi nedir? Ben ne yapmalıyım?

Şimdiden teşekkür ederim
 

Dosya Ekleri

  • UV.jpg
    UV.jpg
    100,5 KB · Görüntüleme: 205
Son düzenleme:
@OdoKush
Öncelikle size de merhaba. Kullandığınız yazılımı hiç önermiyorum. Tüm ayarlarınızı o programda varsayılana alın. O programla kesinlikle işimiz yok. Tüm ayarları varsayılana alın ve şuradaki önerdiğim yazılımı kullanalım. Bu yazılım bir şaheser bana göre:
İlgili yazılımı yükleyin ve klasöre çıkartın. Ardından bana ThrottleStop ana ekranı, ThrottleStop FIVR sekmesi, ThrottleStop TPL sekmelerinin ekran görüntüsünü atın.
Sorularınızın birçoğu programla ilgili. O programı kullanmayı önermediğimden hepsini cevaplamayı doğru bulmuyorum. Çünkü program da doğru bir sonuç içermiyor. Umarım anlatabilmişimdir. Aksine kafanız karışacak.

UV değerleri işlemcilerdeki silikon kalitesiyle alakalıdır. Silikon kaliteliyse çok iyi UV yapılabilir.

Aynı sistemde farklı UV önermesini ise mantıklı bulmuyorum. Zaten UV ayar önermesi de saçmalıktır. Bir sistemin kaldıracağı Offset Voltage'ler silikonuna göre belirli ve değişmezdir.
Sıcaklık 100'e ulaştıysa programın gösterdiği sıcaklık da doğru değildir muhtemelen bu arada. Bu program oldukça yanlış bilgiler içeriyor ve düzgün düşünülmemiş.
 
Anladım hocam ben de bu laptopu sadece oyun için satın aldığım ve muhtemelen bir daha satın alma gücüm olamayacağı için olabildiğince soğuk değerlerde uzun vadede kullanmak istiyorum. Bu yüzden bilmeden de çok kurcalamak istemedim.

Buyrun ekran görüntüleri. Pilin güç seçeneği yüksek performansa ayarlı bu arada.
 

Dosya Ekleri

  • TSANA.jpg
    TSANA.jpg
    97,9 KB · Görüntüleme: 173
  • TSFIVR.jpg
    TSFIVR.jpg
    136,5 KB · Görüntüleme: 132
  • TSTPL.jpg
    TSTPL.jpg
    134,8 KB · Görüntüleme: 141
Anladım hocam ben de bu laptopu sadece oyun için satın aldığım ve muhtemelen bir daha satın alma gücüm olamayacağı için olabildiğince soğuk değerlerde uzun vadede kullanmak istiyorum. Bu yüzden bilmeden de çok kurcalamak istemedim.

Buyrun ekran görüntüleri. Pilin güç seçeneği yüksek performansa ayarlı bu arada.
Hocam FIVR sekmesine gidin. Ekranın orta üst kısmında 4 adet birim var. Oradan ilk CPU Cache'i seçin. Unlock Adjustable Voltage kutusunu tikleyin. Ardından Offset Voltage'i -80 yapın. Apply'a basın.
Aynı işlemi CPU Core'a da uygulayın. Tekrar bakın sıcaklıklarınıza. Umarım biraz iyileşmiştir.

ThrottleStop ana ekranında BD PROCHOT, C1E, SpeedStep kutularındaki tikleri kaldırın..

Bu arada piyasadaki en kötü ısınan işlemci sisteminizde. Merhaba diyin lütfen. :)

Bu arada sisteminizde Overclock bile yapılabiliyor. Müthiş!
İsterseniz Overclock yapabilirsiniz.

FIVR sekmesindeki Disable and Lock Turbo Power Limits kutusunu tikleyin.
 
Bu arada piyasadaki en kötü ısınan işlemci sisteminizde. Merhaba diyin lütfen. :)
:( Benchmark değerleri halbuki çok iyiydi, genellikle de övülen bir işlemciydi neden bu kadar ısınıyor acaba ya da bu kadar ısınması bir problem mi? RTX 3070 max-p 140 watt ekran kartı var, oyunlarda neredeyse işlemciyle aralarında 20 derece fark oluyordu bende buzdolabı gibi çalıştığı iddia edilen bir laptopun işlemcisinin nasıl 90 derecelerde çalıştığını anlayamamıştım.

?- İşlemleri yapmadan önce bir maruzatım olacaktı; daha önce açtığınız Throttlestop rehberinde beta sürümlerinde işlem yapmayı uygun görmediğiniz yazıyordu. Benim de indirdiğim 9.4.2, orjinalini indirip onunla mı yapmalıyım?

Bu arada sisteminizde Overclock bile yapılabiliyor. Müthiş!
İsterseniz Overclock yapabilirsiniz.
Ben nedense sahip olduğum ekran kartının yeterince laptopu beslemediğini düşünüyorum. Bunun işlemcinin stock değerleriyle bir ilgisi olabilir mi? Birde mantığımın oturmadığı kısım madem biz manuel olarak hem ısı hem de performans açısından işlemci üzerinde zararlı olmayan oynamalar yapabiliyoruz fabrika neden bu değerleri kullanıcılar için hazır bir şekilde sunmuyor?

Hocam cahilliğime verin sizi soru bombardımanına tuttum böyle ama ben sadece etliye sütlüye dokunmadan rahatça son sürüm oyunları oynama maksadıyla bu laptopu alan, bu işlerle hiç alakası olmayan dümdüz bir vatandaştım. Şimdi yok UV'si yok Mux switch yok fan ayarı vs. her yeni bir ton bilgiyle uyanıyorum :) O yüzden gereksiz soru sorarsam kusuruma bakmayın
 
Merhaba bende HP Omen 17 CK0004NT sahibiyim genel olarak PC'den memnunum fakat sizinde istediğiniz şekilde bende bilgisayarımı uzun ömürlü ve düşük sıcaklıklarda kullanmak istiyorum Omen Gaming Hub'dan baktığımda CPU değerleri 40 civarlarında gezerken bazen bir anda 50 olup tekrar 40 45 civarına düşüyor (açıtığım sekmelerden veya arka planda çalışan programlardan dolayı oluyor olabilir) bilgisayarın yeteri kadar güçlü olmasından dolayı gereksiz fazla güç kullanmasını istemiyorum o yüzden UV denemek istedim aldığım ekran görüntüsünü paylaşacağım durum bu halde şu an sizin aldığınız bir önlem var mı varsa neler yaptınız yardımcı olabilirseniz çok sevinirim çünkü şu an Omen Gaming Hub çok fazla güncellenen bir yazılım ve bildiğim kadarı ile yeni bundan dolayı araştırmama rağmen herhangi bir kaynak bulamadım şimdiden teşekkürler.
 

Dosya Ekleri

  • resim_2022-04-03_151010.png
    resim_2022-04-03_151010.png
    217,2 KB · Görüntüleme: 167

Yeni konular

Geri
Yukarı