Rehber OpCore Simplify ile tam uyumlu EFI hazırlamak

OpCore Simplify nedir?
OpCore Simplify, lzhoang2081 tarafından Python dilinde kodlanmıştır. Bu program, Hackintosh için EFI oluşturamayanlar veya tam uyumlu EFI oluşturmak isteyenler içindir.
Program ilk önce Python'un sisteminizde kurulu olup olmadığını kontrol eder, eğer kurulu değilse uyarı verir. Kuruluysa iasl, acpidump, Hardware Sniffer ve benzeri yazılımları otomatik olarak kendi klasörüne indirir.
Daha sonrasında karşımıza basit bir menü çıkar. Bu menü şöyledir:
1758660650820.png

1. Seçenek: Donanım raporu içindir. Zaten bir donanım raporunuz varsa komut istemine sürüklersiniz. Yoksa da E tuşuna basıp donanım raporu alabilirsiniz. Raporlar, OpCore-Simplify/SysReport içindedir.
Daha sonrasında eğer donanım raporunu komut istemine sürüklediyseniz ACPI klasörünü de sürüklemenizi ister. Fakat E tuşu ile donanım raporu alındıysa otomatik olarak ACPI dosyalarını acpidump ile alır ve OpCore-Simplify/ACPI içerisine kaydeder.
Ardından devreye uyumluluk sekmesi girer. Bu sekme, bilgisayarınızın hangi macOS sürümüyle uyumlu olduğunu gösterir. Örnek görsel:

1758660858288.png

Daha sonrasında Enter'e basmanız istenir. Basarsanız, macOS Sürümü Seçme kısmına yönlendirilirsiniz. Bu da 2. seçenek olan Select macOS Version sekmesidir.

1758660969823.png

Bana burada sistemim için en iyi versiyonun macOS Ventura 13 veya öncesi olduğunu söylüyor ama istersem diğer versiyonları da kullanabiliyorum. Available macOS Versions yazan kısımda benim kullanabileceğim macOS Sürümleri listeleniyor. Bu her bilgisayardan bilgisayara değişir. Ben macOS Tahoe kullanmak istiyorum ve 25.sırada olduğu için 25 yazıp Enter tuşuna basıyorum.
1758661065396.png

Burada sistemim için gereken kext'lere baktı ve macOS Tahoe DP2'de AppleHDA'nın kaldırıldığını ve Apple T2 çipinin ses yönetimi için kullanıldığını söylüyor.
Eğer ki AppleALC kullanmak istersem bana AppleHDA'ya dönmem gerektiğini söylüyor fakat alternatif olarak VoodooHDA kullanabileceğimi de söylüyor.
Buradan AppleALC yazıp devam ediyorum yani AppleHDA kullanacağım. Ayrıca bu iki kext'in farklılıklarını da bana söylüyor.

1758661214256.png

Şimdi bizi menüye attı, seçtiğim macOS Versiyonu orada Native macOS Version olarak gözüktü. Yani bu da demek oluyor ki OCLP gibi uygulamalar kullanmadan direkt sistemi kullanabileceğim. Eğer ki sizde OCLP Required tarzı yazıyorsa, OCLP indirip Install Root Patches yapmanız gerekir.
Onun altında da EFI seçeneklerim yazıyor. macOS Versiyonum ve SMBIOS'um gözüküyor.
İkinci seçeneği zaten anlatmıştık fakat sürüm değiştirmek isterseniz 2 yazın, sürümü seçin. Ardından tekrardan ana menüye yönlendirileceksiniz.
3. Seçenek: Bu seçenek eğer ki sisteminizde kurulum yaparken gereken ACPI yamalarını uygulamanızı sağlıyor. Eğer ki bilgili değilseniz bu seçeneğe girmeyin çünkü zaten OpCore-Simplify çoğu yamayı sizin bilgisayarınız için yapıyor. Ayrıca çoğu ACPI yamasını listeliyor ve seçtiğinizi otomatik olarak config.plist'e işliyor.
4. Seçenek: Bu seçenek de neredeyse binlerce kext'i sıralıyor, istediğinizi seçiyorsunuz. Otomatik indirip EFI'ye aktarıyor ve config.plist'e işliyor.
5. Seçenek: 5. Seçenek, SMBIOS'u özelleştirmenize yarar. Seçtiğiniz macOS Versiyonuna uyan tüm SMBIOS'ları listeler.
1758661670719.png

Buradan istediğinizi seçip Enter'e basabilirsiniz. Yeşil yazılan SMBIOS modelleri, seçilen macOS Versiyonu tarafından resmi olarak desteklenmemektedir ve bunu program söylemektedir.
6. Seçenek: Bu seçeneği seçtiğiniz anda otomatik olarak size seçilen seçeneklerle EFI hazırlar. OpenCorePkg gibi yazılımları da arkada yine otomatik indirir ve çıkartır.
Eğer program Windows'ta çalışıyorsa size hazırlanan EFI'nin konumunu Dosya Yöneticisi ile açar. Ayrıca komut isteminde de EFI'nin tam konumunu gösterir.
1758661923238.png

Burada son yapmamız gereken şeyleri söylüyor. USB Haritalandırması için USBToolBox kullandırmam gerektiğini, USB haritalandırmasını Use Native Class seçeneği aktifken yapmam gerektiğini ve model identifier olarak da iMac18,1 kullanmam gerektiğini söylüyor.
Daha sonrasında USBMap.kext'i internetten indirip EFI\OC\Kexts içine eklemem gerektiğini söylüyor.
Config.plist'i de ProperTree ile açmam gerektiğini, Command veya CTRL + R'ye basıp tüm kextleri işlemem gerektiğini söylüyor.
Eğer ki tek kontrolcüde 15'den fazla portum varsa da XhciPortLimit yamasını aktifleştirmem gerektiğini söylüyor.
Daha sonrasında da dosyayı kaydedip çıkmam gerektiğini söylüyor. (çok kullandık bu kelimeyi bu son ama).

Rehber bu kadardı. Okuduğunuz için teşekkürler, eksiğim var ise belirtmeniz yeterli olur. Sevgilerimle.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı