Osmanlı I. Dünya savaşını kazansaydı?

2. dünya savaşında kadar gitseydik hala bir şansımız olmazdı. Bizde süvariler falan olurdu adamlarda tanklar :D.
Svadya Süvarisi ise kazanırız.

Şaka bir yana kazansaydık daha güçlü bir şekilde çıkacaktık. İtilaf devletlerinin neredeyse çoğunluğu Batı ülkeleri olduğu için teknoloji de geri kalacaktık. Tek bir yöntemi Batıya akıllı insanlar sokup rapor edilmesiyle teknoloji gelişip devam etme ihtimali olabilirdi. Bunlar olana kadar da İmparatorluk yıkılırdı. Kazanılsaydı bu kadar üzücü durumlar tarihimizde olmazdı diye düşünüyorum.
 
Hocam Osmanlı savaşı kazansaydı, günümüzde Arap birliği gibi Osmanlı ve Arap ülkelerinden oluşan bir birliğin veya federasyonun içinde olurdu diye düşünüyorum. Tabi böyle bir organizasyonun içinde olmak doğal olarak bizi ve diğer ülkeleri de kötü etkilerdi. Bununla beraber Arap ülkeleri şu anki gibi zengin olamaz, Arap Baharı da gerçek zaman dilimindekinden biraz daha farklı olurdu diye düşünüyorum. Yani günümüzün Güneydoğu Asya ülkeleri gibi olurduk diye düşünüyorum. Yani şimdiki halimizden çok daha kötü...
 
Farz edelim ki; Araplar Osmanlı'yı arkadan vurmadı, Doğu cephesinde başarılı olundu ve I. Dünya savaşı kazanıldı. Nasıl olurdu?
Çok çok temel düzeyde bir düşünce. Osmanlı'nın savaşı kazanması Osmanlı'ya bağlı değildi ki kazansın. Osmanlı kazansa dahi müttefikler kaybettiği takdirde yine kaybedecekti ki Çanakkale de öyle olmadı mı zaten? Senin bahsettiğin cephede kazanmak. Yani çok çok basit bir düşünce. Diyelim ki müttefikler kazandı yani Almanya, Avusturya Macaristan ve Osmanlı'nın olduğu grup. İşte bu durumda bazı şeyler farklı olurdu ki bu konunun Osmanlı ya da Araplarla uzaktan yakından ilgisi yok. Ve sonuçlar da Osmanlı çerçevesinde değil Dünya genelinde değişik olurdu. Gel gelelim tarih hiçbir zaman ihtimaller üzerinden ele alınmaz, alınmamalı. Tarih neden ve sonuçlardan oluşan bir bilimdir. Yani nedeni sen oluşturursan sonucu şöyle olabilirdi diyemezsin bu çok zor. Ufak bir neden bile sonucu bambaşka bir yere getirebiliyor çünkü. Umarım anlatabilmişimdir.
 
Orta Doğu'da süper güç olurduk. Orta Doğu'nun tamamını ve hatta Mısır'ı bile yönetimi altına almış bir devlet kolay kolay yıkılmazdı. Bir de teknolojide ilerleyip petrolleri işleyebilecek fabrikalar açarsa tadından yenmezdi.
 
Farz edelim ki; Araplar Osmanlı'yı arkadan vurmadı, Doğu cephesinde başarılı olundu ve I. Dünya Savaşı kazanıldı. Nasıl olurdu?

Savaş ne araplar ne doğu cephesi yüzünden kaybedildi. Savaşın kaybedilme sebebi kabiliyetsiz Türk yöneticilerinin hatası. Sonuçta yüz yılların hesabı yapıldı ve zararda çıkan bizdik.
 

Geri
Yukarı