Overclock`a neden ihtiyaç duyulur?

Düzgün yapıldığı sürece zararı yok. Haddinden fazla yapılırsa; ömür kısalması, sıcaklıkların artıp performansın düşmesi gibi sebepler oluşur. Bilgisayarın bozulmasına kadar gider.

Kardeşim çok önemli bence daha doğrusu bana göre. Bilgisayarını aşırı derecede hızlandırıyor. Şimdi anlatmak istiyorum ama gösteripte anlatmam doğru olur. Mesela soğutma sistemin var mı bilmiyorum. Matematik işlemi de gerekiyor ben sallıyorum 1.40 derim sen 1.42 yaparsın 25 tane ayar var birisini yanlış yaparsın bilgisayar açılmaz falan.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle belirteyim. Overclock bir ihtiyaç değildir, istektir.

Overclock: Hız aşırtma.
Darboğaz: Elde etmen gereken performanstan daha azını almak.

Overclock kasada 3 parçada yapılabilir. Bunlar işlemci, RAM ve ekran kartıdır.
Oyunlarda en fazla GPU ve RAM OC FPS arttırır; renderlarda ise CPU, duruma göre RAM ve GPU OC da performans arttırır. Neyden render aldığına bağlı.
Eğer kontrollü bir şekilde OC yaparsan elindeki donanımları hem sağlam tutarsın hem de stok halinden daha performanslı hale getirmiş olursun.
Overclock garanti kapsamında değildir. Herhangi bir donanımın OC sonucu zarar görürse umursamazlar garantide. Tamamen kullanıcı hatası çünkü.

Darboğaz olayına gelirsek, genelde ekran kartı ve işlemci arasındaki dengesizlikten kaynaklı olur. Mesela i3 10100F işlemcin var, yanına RTX 3090 aldın. Normalde bu ekran kartı sana dengeli bir işlemci kombosunda 200 FPS verebiliyorken 10100F ile kullandığın için alacağın FPS 120-130 olabilir. Buna darboğaz diyoruz.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı