Overclock gerçekten gerekli mi?

AHMETCANDEVELİ

Kilopat
Arkadaşlar iyi sosyaller herkese benim merak ettiğim bazı şeyler var bu konu hakkında. Bilgisayar bileşenlerine overclock gerçekten gerekli mi? Yani overclock olmadan aldığımız performansla yaptıktan sonra dağlar kadar fark oluyor mu? Ne gibi artıları var konunun derinliklerini bilmediğim için genelde sadece FPS etkisi konuşuluyor. Bunun dışında ne gibi faydaları var veya zararları? Bilgilenmek istiyorum. Teşekkür ederim cevaplarınız için şimdiden.

10-15FPS ustaca yapilir ise 20. bilesenlerin omrunu kisaltir.

OC konusundan aşırı anlamam ama; OC, kullandığınız bileşenin yetersiz kaldığı zamanlarda yapılması için veya aşırı performans severler için. İşlemci konusunda farklar olabiliyor, evet ama ekran kartı için aynı şeyi söylemek doğru olmaz. OC eksileri; ısınma sorunları ve bilmeden yapılan OC zarar olarak geri dönüyor. Artıları da performans artışı.

Overclockun birçok örneği vardır RAM overclocku 2400 MHz'lik RAM'i 2800 yaparak 5-6 FPS artış yaşarsınız CPU odaklı bir oyun varsa CPU overclock yaparsınız 3.20 GHz standartsa 3.50 yapıp yine bir 3-4 FPS artış yaparsınız ekran kartı için overclock yaparsanız saat MHz değerlerini belirli ölçüde yükselterek doğru bir overclockla Max 10 FPS yükseltiriniz fakat ekran kartı için overclock ömrü kısaltır CPU'da pek sayılmaz RAM için de sayılmaz diye biliyorum.

Performans artar ısıda doğru orantılı olarak artar bu yüzden iyi bir soğutucu gerekir yanlış yapılırsa kalıcı hasarlar oluşturabilir hatta bozabilir bilgisi veya tecrübesi olmayanların uğraşmaması gerekir kolay değil fazla voltaj yakar az verilirse mavi ekran performans sorunlar ve benzerleri olur.

Açıkçası çok yüksek bir performans ihtiyacın yoksa veya bu işlerden anlamıyorsan ellememeni tavsiye ederim. Çünkü overclockun amacı işlemciyi baskıya alıp performansını artırmak bir nevi arabaya yazılım atma gibi ancak bu daha hassas. Azında bir zarar yok ancak denge kaçarsa işlemcin kullanılmaz hale gelebilr.

Overclock yapmak isteğe bağlıdır. Örnek vermek gerekirse bir işlemci, ekran kartını doyuramıyorsa overclock yaparak darboğazın önüne geçebiliyor. Bir başka örnek ise overclock yapmak, bir oyunda 130 fps alıyorsanız 150 fps gibi çıkma imkanı oluyor. Bunun için iyi bir anakart, işlemci soğutucu ve güç kaynağı lazımdır. Bu verdiğim örnekler CPU içindir.

Ben hiç kimseyi dahil etmeden kendimden örnek vereyim. Öncelikle dağlar kadar fark olayı her sistem bileşenin OC yapılması ile olmaz. Benim şu anki teknolojiye göre geri kalmış ekran kartım (HD6570 2 GB) ben OC'yi öğrenmeden önce işe yaramaz bir parça sanıyordum ama ufak forum ve makaleler ile yaptığım artışlar 1024X768 bir çözünürlükteki oyunda aldığım 40 FPS'i 1360X768'te 70 80 FPS'leri almam gibi yararı oluyor. Herkes ve her şey için etkisi aynı olmaz fakat ben nasibimi yeteri kadar aldım gibi hissediyorum. Zararı ise eğer güzel bir soğutma sirkülasyon yakalamayazsan ki çoğu insan bu konudan muzdarip bileşenlere zarar verme ihtimalin çok yüksek. Tedbirini aldıktan sonra kademeli olarak OC yapmak bileşen ömrünü kısaltır ama performans artışı sağlar.

Soğutucun yetersizse hiç bir işe yaramaz he eğlencelidir zaman alır fakat her şey tam ise potansiyelinin en iyisini kullanmak gibi diyebiliriz neden olmasın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…