Ryzen 5 5600G hocam, tamamdır deneyeceğim.
Hocam o zaman voltajı 1.3'den 1.2'ye getirip +100 veya +200 MHz ekleyerek başlayayım mı?
Biraz overclock yapmaya çalıştım fakat sonrasında fabrika değerlerine geri döndüm.
İlk başta 4.3 GHz 1.240 v ile stabil çalıştı.
Sonra voltajı 0.020 arttırarak 4.4 GHz denedim fakat stabil çalışmadı.
4.5 GHz 1.3 v ile denedim stabil çalışmadı.
4.5 GHz 1.320 v ile denedim stabil çalışmadı.
Sonra tekrar 4.3 1.240 v yaptım fakat nedense stabil çalışmadı.
4.2 1.240 v stabil çalıştı.
Defterime aldığım notlar bu şekilde. Çok mu az voltaj veriyorum?
Yüksek voltaj vermeye korkuyorum biraz işlemciye zarar gelir mi diye.
En sonra MSI'ın sundugu "OC Genie 4" modunu denedim.
Anakart otomatik olarak işlemciyi 1.410 V, 4.7 GHz olarak çalıştırdı fakat voltaj değerleri fazlaymış gibi hissettiğim için modu kapattım.
Tamamadır hocam deneyeceğim detayları size bildiririm.1.24 aşırı az. O kadar da düşük olmasın. 3.35'e kadar OC yapabilirsiniz. Normalde 1.45v a kadar ömründen yemez ama işlemcinin bile ölçemediği ani voltaj dalgalanmaları oluyor. O dalgalanmalar 1.45i geçerse işte orada ömür kısalmaya başlar. Onun için günlük kullanıcıya 1.35v üstü önerilmiyor. Ama siz de fazla düşük yapmışsınız. En azından 1.30 falan yapın ve OC uygulayın.
2. denememde tekrar başarısız oldum, istediğim değerleri göremedim.1.24 aşırı az. O kadar da düşük olmasın. 3.35'e kadar OC yapabilirsiniz. Normalde 1.45v a kadar ömründen yemez ama işlemcinin bile ölçemediği ani voltaj dalgalanmaları oluyor. O dalgalanmalar 1.45i geçerse işte orada ömür kısalmaya başlar. Onun için günlük kullanıcıya 1.35v üstü önerilmiyor. Ama siz de fazla düşük yapmışsınız. En azından 1.30 falan yapın ve OC uygulayın.
Yok alakası yok. Yapacak bir şey yok o zaman. Zorlamayın. Bu değerler güzel. Bu şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.Tamamadır hocam deneyeceğim detayları size bildiririm.
2. denememde tekrar başarısız oldum, istediğim değerleri göremedim.
4.3 ghz, 1.350v başarısız
4.5 ghz, 1.360v başarısız
4.5 ghz, 1.370v başarısız
4.6 ghz, 1.370v başarısız
4.6 ghz, 1.380v başarısız
4.5 ghz, 1.380v başarısız
işlemci zaten 4.4 ghz'e kadar kendini boostluyor, en az 4.5, 4.6 ghz yapayım ki performans artışı yakalıyım, onlarda başarısız oluyor belkide ben beceremiyorumdur.
Normalde 1.45v a kadar ömründen yemez ama işlemcinin bile ölçemediği ani voltaj dalgalanmaları oluyor. O dalgalanmalar 1.45i geçerse işte orada ömür kısalmaya başlar. Onun için günlük kullanıcıya 1.35v üstü önerilmiyor.
Katılıyorum. Ben kendi kullandığım R5 3600 işlemcimi otomatik Boost modu açık kullanırken işlemci 1.37 Volta kadar enerji çekiyordu ve hızı da hiçbir zaman tek çekirdek dahi olsa 4.2GHz olmuyordu ama ben manuel olarak 4.2GHz hızına overclock ettim ve üstelik bunu 1.2 Volt kullanarak yaptım, şu an hem performansım arttı hem de voltaj ve sıcaklık düştüğü için işlemcinin ömrü uzadı. Dediğiniz gibi bizim ülkede overclock denilince öcü gibi yaklaşıyorlar.
Ekran kartının %100 kullanıma ulaştığı AAA oyunlarda birkaç fps fark eder ama CS, Valorant tarzı oyunlarda %10~ artış oluyor. Ekran kartın darboğaz oluyorsa AAA oyunlarda da 5~ fps kazanabilirsin. Oynadığın oyuna ve ekran kartına göre değişiyor yani.Ben R5 3600u 3.6GHz'ye sabitledim, voltaj olarak da 1.17 veriyorum, acaba sıcaklık degerlerin nedir? Yaz aylarında 70 derece üstünü gormemek için ancak bu şekilde oldu. Acaba 3.6 ile 4.2 arasinda ne kadar FPS farkı var, bir deneyeceğim birazdan.
Ekran kartının %100 kullanıma ulaştığı AAA oyunlarda birkaç FPS fark eder ama CS, Valorant tarzı oyunlarda %10~ artış oluyor. Ekran kartın darboğaz oluyorsa AAA oyunlarda da 5~ FPS kazanabilirsin. Oynadığın oyuna ve ekran kartına göre değişiyor yani.
Aslında benim yaptığımı yapabilirsin, 1.20v değerlerinde 4.2 GHz'ya da en azından 4GHz yakalayabilirsin bence. Voltajı arttırmadığın sürece hızı arttırmak sıcaklık arttırmaz.
Ben soğutucu olarak Wraith Prism kullanıyorum, 250 liraya aldım RGB'si çok iyi olduğu ve anakart desteklemesede yazılımla kontrol edilebildiği için ama performans olarak da hiç beklemediğim şekilde verim aldım. Eskiden stock soğutucuyla oyunlarda 77 derecelere çıkıyordu şimdi ağır stres testlerinde 65 dereceğiz oyunlarda da 60'ın altında çalışıyor. Deneme yaptım 1.3 Volt'la 4.4 GHz çıkabiliyorum, o zamanda sıcaklık 72 derece falan oluyor strest testlerinde, mevcut güç kaynağıma pek güvenmediğim için şu an kalıcı olarak bu değere aşırtma yapmadım ama yeni PSU aldım o gelince 4.4 GHz'de kullanmayı düşünüyorum.
Benim gibi bir tane Wraith Prism al 250 liraya, hem muazzam RGB kazanmış olursun hem de 15~ derece sıcaklık düşüşü olur, hem de overclock yapma imkanın olur. Bizim işlemci için fazlasıyla iyi bir F/P soğutucu.
Bro işlemci modelin nedir acaba?hocam overclocktan sonra işlemcinin stabil çalıştığını nasıl anlayabiliriz ?
Az önce BİOS güncelleyip MSI'IN sunduğu oc modunu denedim anakart işlemciyi 3.7'den 4.7'ye çekti voltajı ise 0.10 arttırdı 5 dakika oyuna girip test ettim sonrasında otomatik overclocka güvenemediğim için eski haline getirdim. Overclocklu haliyle +100 fps sağladı.
Hocam overclocktan sonra işlemcinin stabil çalıştığını nasıl anlayabiliriz?
Az önce BIOS güncelleyip MSI'ın sunduğu OC modunu denedim anakart işlemciyi 3.7'den 4.7'ye çekti voltajı ise 0.10 arttırdı 5 dakika oyuna girip test ettim sonrasında otomatik overclocka güvenemediğim için eski haline getirdim. Overclocklu haliyle +100 FPS sağladı.