Overclock Ne İşe Yarıyor?

UğurAkar38

Hectopat
Katılım
14 Ocak 2018
Mesajlar
26
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Ben genellikle bu "Overclock" sözünü çok duyuyorum. Sanırım benim sistemimde var ekran kartı ayarlarında çıkıyor. Fan hızı, sıcaklık ve benzeri bilgiler yazıyor. Bunları değiştirebiliyorum. Peki bunlar ne işe yarıyor?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Temel olarak işlemci, RAM ve ekran kartına uyguladığımız hız aşırtma işlemidir.
Örneğin i7 6700K'yı ele alalım. Normalde 4 GHz ve Turbo Boost ile 4.2 GHz'e çıkabiliyor.
Hız aşırtma ile birlikte ya BCLK ya da çarpan sayısını arttırarak bu frekans değerini yukarı taşıyorsunuz.
Aşırtma yapılan hıza doğru orantılı olarak performans artışı sağlarsınız. Tabi bunu yaparken voltaj ve buna bağlı offset ayarları gibi derin ayarlar da mevcut.
Ekran kartında ise GPU ve VRAM frekansını yükselterek performansı arttırıyoruz. Voltaj değişikliği, yüksek hız aşırtmalarda ekran kartında da geçerli.

Kısacası, halihazırda aldığınız performansı yükseltmeye yarıyor.
 
Konuyu açıklamak için biraz detaya ihtiyaç var.

Gigahertz'teki Hertz nedir ile başlayalım.
Hertz ; saniye başına düşen devir sayısını ifade eder. 1 Hertz saniyede bir devir veya 1 MHz saniye başına bir milyon (1,000,000/s) devir şeklinde tanımlanır. Bu durumda örnek işlemci i7 6700K için 4 GHz saniye başına dört milyar (4,000,000,000/s) devir olarak tanımlanır.

Gigahertz'deki Giga nedir ile devam edelim.
Metrik sistemdeki sembolü G olan birimdir. Karşılığı 10^9'dur.
Diğer metrik sistem birimleri gibi önüne gelen sayı ile çarpılır. (Örnek; 9 GHz = 9*1,000,000,000)

Alt gereksinimleri tamamladığımıza göre sonuca ulaşalım.
Örnek işlemciye sahip bilgisayardaki alt programların ve işletim sisteminin işlemciyi kullanmadığını ve işlemciye "2+3 = ?" şeklinde bir sorgu gönderdiğimizi varsaysak. İşlemci 5 cevabını bize 4 milyar kere gönderir ve bu tam 1 saniye sürer. 1 saniyede almak istediğimiz sonuç 4,000,000,000 + 1 (dört milyar artı bir) olduğunda işlemciyi mecburen Overclock yapmamız yani saat hızını arttırmamız gerekecek çünkü elimizde yeterli iş gücü yok, takviye eleman almamız gerekiyor gibi de düşünebilirsiniz.
Düşük sistemlerde AAA oyunları oynayamama sorunun temelinde bu yatmaktadır. Sisteminiz 5 birimlik bir iş gücü varken, oyun sizden 16 birimlik iş gücü ister bu durumda bu oyunu oynayabilmek için en az 11 birimi(16-5) karşılamanız gerekecektir. (Gerçekte GPU+CPU değişkenlik göstereceğinden konuyu daha kolay anlatmak için hayali bir birim olduğunu varsaydım.)

Kısacası, halihazırda aldığınız performansı yükseltmeye yarıyor.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı