Overclock sonrası bilgisayar donması

MervanYalcin37

Decapat
Katılım
25 Nisan 2021
Mesajlar
105
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar merhaba,

MSI X570 GAMING Edge Wi-Fi modeli anakartım ve 1x16 3200MHz G.Skill bir RAM var. İşlemci ise R7 3700X. Çok bir şey değil, sadece "XMP Profile 1 veya 2" yaptığımda Opera çalışmayı durduruyor, sayfa çöktü gibi hatalar alıyorum ve sayfayı yeniden yüklemek zorunda kalıyorum. Aynı zamanda Zula'da oyun bir anda donuyor ve yanıt vermiyor diyerek ALT F4'le bile kapatamıyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam biraz geç cevap veriyorum kusura bakmayın, umarım yewni 2x16 RAM almamışsınızdır...
Hocam yapmanız gereken en iyi şey şu an şu, yeni bir 2x8 GB RAM kiti alacaksınız. Zira o RAM'i tekli 16 GB alsanız büyük ihtimal Dual çalışmayacak aynı marka ve modelden 1x16 GB ekleseniz dahi... İlk başta gidip 1x16 GB aldığınız için, şu an extra her türlü masraf çıkmak zorunda kaldı yapacak bir şey yok...
Size mümkün olacak en risksiz ve en az zararla çıkabileceğiniz seçenği sunuyorum. Yapmanız gereken şey, şu anki raminizle aynı hız ve CL değerine sahip mümkünse aynı marka model 2x8 GB RAM kiti almanız olacaktır. Aynı marka model olması bu saatten sonra çok şart değil artık, çünkü sonradan takacağınız kit kendi içinde Dual olarak çalışacak halihazırdaki RAM'i de 3.slota takın ama 3.slottaki RAM sadece GB'ı arttırmaış olacaktır. Mavi ekran hatası riskini minimize etmeniz için, aynı CL ve MHz değerine sahip RAM kullanmanız şart. Eğer aynı marka model bulabilirseniz uygun fiyata çok çok güzel olur ama bulamazsanız veya fiyatı aşırı yüksekse RAM'leri farklı markadan CL ve MHz değerleri olmak şartıyla alabilirsiniz.
Yeni kiti takarken, anakartınızdaki Dual RAM'i destekleyen 2'li slotlara takdtığınızdan emin olmalısınız. Bazı anakartlarda farklı olabliyor çünkü. Anakartınızın kitapçığına dikkatli bakın orada gösterir. Kitapçık yoksa internetten PDF'sini bulabilirsiniz.
Bu arada bazı arkadaşlar soğutucudan demiş ama aynı işlemciyi ben de stock fanla kullanıyorum ve hiçbir sorun yaşamıyorum O.C yaparken. AMD'nin en iyi stock soğutucularından biridir 3700X'in soğutucusu...
5600X'in dandik soğutucusuyla karıştırmayın... Dediğim şeyi yapın sorununuz çözülecektir.
Umarım satın almadan önce bu mesajım size ulaşır.
İyi günler.
Hocam sağ olun epey yazmışsınız,

Öncelikle gün geçtikçe insan daha çok şey öğreniyor yukarıda ki arkadaşların dediklerinin çoğu ile alakası olmadığını fark ettim çünkü ben OC ile 2400 mhz de bile çalıştıramadım anakart varsayılan 2133 de çalıştırıyordu.
Artık OC yapmaktan vazgeçmiştim ama eğer 1x16 GB ram 'i satabilirsem yerine 2x8 koymak istiyorum. Anakartt 'a dual desteği de var bu arada. Yalnız OC yapmak istememin başka sebebi ise MSI Afterburner ile baktığımda ekran kartımın default olarak 83 derecede çalıştığını görüyorum (gtx 1060). İşin tuhafı ekran kartı fanının fan hızını arttırıyorum ve sıcaklık düşmüyor. Ekran kartında ki termal macunu da 2 gün önce değiştirdim.

Diğer tavsiyen çok iyi gelir bana aslında şöyle ki
Şu an kullandığım RAM sadece 1 tane:

Yanına yakışacak 2 li RAM: https://www.epey.com/bellek-ram/kar...corsair-vengeance-rgb-pro-cmw16gx4m2z3200c16/

Zannedersem bu şekilde yapmamı öneriyorsunuz tabi ekran kartını saymazsak :)
 
Hocam sağ olun epey yazmışsınız,

Öncelikle gün geçtikçe insan daha çok şey öğreniyor yukarıdaki arkadaşların dediklerinin çoğu ile alakası olmadığını fark ettim çünkü ben OC ile 2400 MHz de bile çalıştıramadım anakart varsayılan 2133 de çalıştırıyordu.
Artık OC yapmaktan vazgeçmiştim ama eğer 1x16 GB RAM'i satabilirsem yerine 2x8 koymak istiyorum. Anakartt'a Dual desteği de var bu arada. Yalnız OC yapmak istememin başka sebebi ise MSI Afterburner ile baktığımda ekran kartımın default olarak 83 derecede çalıştığını görüyorum (GTX 1060). İşin tuhafı ekran kartı fanının fan hızını arttırıyorum ve sıcaklık düşmüyor. Ekran kartında ki termal macunu da 2 gün önce değiştirdim.

Diğer tavsiyen çok iyi gelir bana aslında şöyle ki.
şu an kullandığım RAM sadece 1 tane:

Yanına yakışacak 2'li RAM: https://www.epey.com/bellek-ram/kar...corsair-vengeance-rgb-pro-cmw16gx4m2z3200c16/

Zannedersem bu şekilde yapmamı öneriyorsunuz tabii ekran kartını saymazsak :)

Hocam ekran kartınız için yeni bir konu açın bence. Çünkü o bağımsız bir bileşendir ısınması normal değil. Tamam aynı marka model bulduysanız uygun fiyata alıp takabilirsiniz sorununuz çözülecektir. Ha bu arada, siz daha da garantisi MSI'ın sitesinden anakartınızın desteklediği RAM marka modellerine tek tek bakın. Belki de istisna olarak o RAM'i desteklemiyordur. Çok nadir de olssa olabiliyor böyle şeyler. Bakarsanız garanti olur.
Kolay gelsin.
 
Hocam ekran kartınız için yeni bir konu açın bence. Çünkü o bağımsız bir bileşendir ısınması normal değil. Tamam aynı marka model bulduysanız uygun fiyata alıp takabilirsiniz sorununuz çözülecektir. Ha bu arada, siz daha da garantisi MSI'ın sitesinden anakartınızın desteklediği RAM marka modellerine tek tek bakın. Belki de istisna olarak o RAM'i desteklemiyordur. Çok nadir de olssa olabiliyor böyle şeyler. Bakarsanız garanti olur.
Kolay gelsin.
Ekran kartım da bir sorunum yokmuş aslında hocam ama dediğiniz anakart konusuna bakacağım teşekkür ederim. Ekran kartımda MSI kumbustor da test ediyorken ekran kartı fanını her ne kadar arttırdı ysam da azalmıyor onun haricinde 30 40 derece de çalışıyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı