Hem zamanı geldikçe oyun geliştirmek, hem Mobile bir şey tasarlamak istiyorum zamanca. Bunları tamamen 3-5 seneye yaymak ve öğrenmek istiyorum ve bunun kapısı da full-stack developerliğe çıkıyor sanırım.
Merhaba, full stack development aslında backend+frontend şeklinde web development oluyor, kabaca kullanıcının browserdan bir şey yapması ve backend tarafında bunun getirilmesi, kaydedilmesi, güncellenmesi vb.
Oyun veya mobile geliştirme farklı, mesela şöyle bir mobile app olabilir; android sistemi üzerinde çalışıp kameraya erişen, fotoğraf çeken, fotoğrafı photoshop benzeri sağını solunu değiştiren vb. Mobile çalışan bir oyun da olabilir. Internete bağlanma zorunluluğu yoktur, mobile bir app ya da telefonda ya da bilgisayarda çalışan bir oyun, web app gibi internete bağlanıp erişebildiğiniz bir şey olmak zorunda değildir. Kabaca farkları bunlar, siz daha fazla araştırıp farklarına daha çok hakim olabilirsiniz.
Örnek bu roadmapte C# yok, diğer diller yok. Bu iş nasıl olacak? Yani bir paket olarak kısım kısım nerelere odaklanmak lazım veya bunlara artık ihtiyaç mı yok beni bilgilendirebilirseniz çok memnun olurum.
Ortak kullandıkları şeyler, yazılımın temelleri olan algoritmalar, veri yapıları, database kullanımı, yazılım mimarisi vb. şeyler, yani yazılımla uğraşanların bilmesi gereken şeylerdir. Bu tür roadmapler bu core yazılım skillerine, prensiplerine değiniyor mu bilmiyorum.
Mesela eklediğiniz linkte yukarıda "What languages are used in Full Stack Development?" diye bir bölüm var, oraya tıklarsanız dil hakkında ;
"In full stack development, the languages used can range from just 3 to a multitude of options.
For the front-end there aren't that many options; you can only use HTML, CSS, and JavaScript (with the freedom of picking the framework that best suits your preferences). However, on the back-end, the story is quite different. Of course, you can pick JavaScript, keeping the full tech stack homogenous, but you also have the option to add multiple programming languages if you're going with a microservices-based architecture, using the right language for each service. If that's your situation, some of the most popular languages include Python, Ruby, Java, PHP, or C#."
diye bahsettiğini görürsünüz, yani bu roadmap görselinde c# ya da diğer diller yoksa fullstack geliştiriciler c# kullanmıyor anlamına gelmiyor, bu sadece bir roadmap, frontend geliştirme yapmak için javascripti illa ki öğrenmeniz gerekiyor, kabul, ama dümdüz bir mantıkla bu roadmaptekileri satır satır uygulayıp fullstack dev. olacağım diye düşünmemek lazım. Öncelikle yukarıda dediğim yazılımla ilgili core şeyleri öğrenmeniz lazım, diller ise araçtır, bu roadmapte node.js kullanılmış, başka roadmapte c# tavsiye edilir, bir başkasında Python kullanılır vs.
Önce HTML ile başlamak istiyorum hem kodlama ve yazılıma alışma babında hem de daha somut kısımlar ilgimi çekiyor. Ondan sonra mesela Python öğrensem uzunca bir süre nasıl olur? Ya da direkt proje proje mi ilerlemeli ve yolda mı öğrenmeli tam mantığıma sığdıramadım maalesef.
Somut kısım dediğiniz şeyi tam anlamadım, yaptığınız şeyi görebilmek mi yani mesela bir oyun grafiği ya da web site arayüzü gibi? Bence eski usul console app kullanarak kullanıcıdan input al, işlem yap output göster, dosyayı satır satır oku, algoritma bilgisi geliştirme... şeklinde bir başlangıç daha iyi olur. HTML zaten programlama dili değil, bir datayı arayüzde göstermeye yarayan bir markup dilidir, yani 3 ile 5i topla diyemeyeceğiniz bir dildir ama 3+5=8 değerini ekranda göstermenize yardımcı olur.
Farklı roadmapleri inceleyebilirsiniz, bunun direkt olarak bu roadmaptekini ya da forumda filancanın dediklerini 2 sene uygula, tamam ondan sonra git microsoftta işe başla şeklinde kesin bir 100% başarı garantili, kanıksanmış ve herkesçe kabul gören sabit bir roadmap modeli yok, (eğitimini okulda almıyorsanız. üniversitelerin bilgisayar/yazılım vb. mühendisliklerinin eğitim programlarını da inceleyebilirsiniz). Yani birisinden size nokta atış roadmap ya da youtube eğitim videosu serisi önermesini bekliyorsanız, böyle bir eğitim mevcut değil diyebilirim, direkt python öğren ya da direkt proje proje ilerle diye bir tavsiye vermek saçma olur.
Bir de mesela oyun geliştirmek isteyen neci oluyor? Hangi diller ve motorlar lazım.
Oyun geliştiren oyun geliştirici oluyor, bu roadmap sitesinde mesela game development altında client ya da server side game development diye iki tane daha roadmap var, bunları da inceleyebilirsiniz
Step by step guides and paths to learn different tools or technologies
roadmap.sh
->
Game Developer Roadmap
->
Server Side Game Developer Roadmap
-oyun matematiği, oyun motorları, programlama dilleri buralarda bahsedilmiş mesela ya da design patterns, multithreading vb. yazılım kavramları bu roadmaplerde mevcut. Bu tür yazılım kavramları ne yazılımı yapıyorsanız yapın önemli ama oyun motoru ya da programlama dilleri bir araçtır.