Oyun grafiklerinin iyi olması motorun hangi özelliklerine bağlıdır?

Katılım
4 Aralık 2014
Mesajlar
880
Makaleler
9
Çözümler
1
Grafikler nasıl oluşturuluyor? İnsanların yazdığı kodlara göre mi güzel oluyorlar yoksa başka sebepleri var mı? Mesela Unreal Engine 4'ün grafikleri niye Unity'den daha iyi? Bu motorları yaparken yazılan kodlar Unreal 4'de daha iyi olduğu için mi daha iyi gözüküyor? Unreal 4'te Unity' de olmayan hangi özellikler var da daha iyi gözüküyor? Rockstar'ın RAGE motoru mesela çok daha gelişmiş kodlar mı içeriyor da RDR2 bu kadar fark atıyor diğer oyunlara?
 
Aslında her motor olabildiği kadar iyi görselleri gösterebilir. Görseller bilgisayarda OpenGL DirectX gibi kütüphanelerle veriden görsele çevrilir. Bilgisayar görselleri ufak üçgenlere bölerek ekranda paylaştırır. Ve kameraya olan uzaklıklarına,ışığa,gölgelere göre bu üçgenler sahnede çizilerek görüntüleri oluşturur.
Unrealin Unity'den daha iyi görüntülü olarak bilinme sebebi görselleri daha güzel göstermesi değil görselleri daha performanslı gösterebilmesidir. Şöyle ki çok kaliteli bir modeli Unity oyununuza attığınızda Unreal kadar performanslı renderlayamaz sahnede. Bu da oyunun FPS'ini düşüreceğinden çok kullanılmaz. Bu yüzden de son kullanıcıya ulaşmaz biz de Unreal ile daha iyi grafikler yapılıyor çünkü oradan çıkan oyunlar daha iyi deriz.
Unreal bunu görüntüyü sahnede çizerken farklı teknikler kullanmasıyla yapar. Örneğin Unrealin yeni teknolojisi olan Lumen, anında ışık ve gölge derlemesi yapmayı sağlar. Bu mucizevi bir şeydir çünkü bu Unity ya da Unreal Engine 4 ile 1 saatten fazla bile zaman alabilecek bir işlemdir.
 
Aslında Engine değil de oyunun optimize edilmesine bağlı diye düşünüyorum. En dandik Engine ile yapılan oyun bile güzel durur optimizesiyle.
 
Aslında Engine değil de oyunun optimize edilmesine bağlı diye düşünüyorum. En dandik Engine ile yapılan oyun bile güzel durur optimizesiyle.
Optimizasyon oyunun akıcılığı için yapılmaz mı? Arkadaşın bahsettiği şey grafik.
 
Aslında her motor olabildiği kadar iyi görselleri gösterebilir. Görseller bilgisayarda OpenGL DirectX gibi kütüphanelerle veriden görsele çevrilir. Bilgisayar görselleri ufak üçgenlere bölerek ekranda paylaştırır. Ve kameraya olan uzaklıklarına, ışığa, gölgelere göre bu üçgenler sahnede çizilerek görüntüleri oluşturur.
Unreal'in Unity'den daha iyi görüntülü olarak bilinme sebebi görselleri daha güzel göstermesi değil görselleri daha performanslı gösterebilmesidir. Şöyle ki çok kaliteli bir modeli Unity oyununuza attığınızda Unreal kadar performanslı renderlayamaz sahnede. Bu da oyunun FPS'ini düşüreceğinden çok kullanılmaz. Bu yüzden de son kullanıcıya ulaşmaz biz de Unreal ile daha iyi grafikler yapılıyor çünkü oradan çıkan oyunlar daha iyi deriz.
Unreal bunu görüntüyü sahnede çizerken farklı teknikler kullanmasıyla yapar. Örneğin Unreal'in yeni teknolojisi olan Lumen, anında ışık ve gölge derlemesi yapmayı sağlar. Bu mucizevi bir şeydir çünkü bu Unity'ya da Unreal Engine 4 ile 1 saatten fazla bile zaman alabilecek bir işlemdir.

Çok teşekkürler. O zaman buradan şunu da çıkarabilirim: Oyun motoru yapacak kişilerin iyi OpenGL, DirectX ve matematik bilgilerine ihtiyacı var.
 
Çok teşekkürler. O zaman buradan şunu da çıkarabilirim: Oyun motoru yapacak kişilerin iyi OpenGL, DirectX ve matematik bilgilerine ihtiyacı var.
İnanılmaz düzeyde ihtiyacı var hem de. OpenGL olması şart değil WebGL gibi araçlar da var sanırım ama bilgisayar grafikleri oldukça kompleks trigonometrik ifadelerden ve matris çarpımlarından elde ediliyor özellikle çoklu görüntü işlemelerde. Bu bilgilere ihtiyaçları var ama sadece bununla da bitmiyor. Kullanıcının yazdığı kodların derlenip oyuna işlenmesi, gerekirse makine koduna dönüştürülmesi, motor arayüzü için oldukça sağlam bir arayüz bilgisi(çünkü etkileşimli bir arayüz örneğin bir objeyi sahneye tutup sürüklediğiniz zaman onu direkt sahnede bir pozisyonda ışınlayabilmeli vs) ve bunların hepsini etkili-performanslı yapacak kadar bilgisinin olması gerekiyor. Oldukça zor bir iş.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı