Oyun için işlemcinin önemi fazla değil

Scatto

Picopat
Daha fazla  
Bazı insanlar işte işlemciye bakarak yüksek FPS kafasına giriyor. Kanka işlemcin i9 olsun ama ekran kartın çöpse 10 FPS alırsın, işlemcin diyelim çöp olsun ekran kartın RTX 4090 ise 100 FPS alırsın, önemli olan ekran kartıdır, bunu ne zaman anlayacak bazı insanlar? Celeronlar mesela neden oyunlarda kötü FPS veriyor sebebi işlemcinin kötü olmasından ziyade ekran kartları rezalet olduğu için. Bende i5 1135g7 var, Ryzen 7520u ile hemen hemen aynı güce sahip işlemci olarak ama i5'in grafik kartı Ryzen'in grafik kartından çok çok çok daha güçlü olduğu için Ryzen, Witcher 3'te 8 FPS alırken ben 35 FPS alıyorum yüksek ayarlarda.

Oyunlardaki performans için en önemli bileşen elbette ekran kartıdır. Çünkü oyun performansı demek görüntünün çizilmesi demek. Akıcı oyun deneyimi demek saniyede çok fazla grafik çizimi demek. E bunları kim yapıyor? Ekran kartı yapıyor. Ancak işlemcinin ekran kartını besleyebilecek güçte olması gerekiyor. Yine bazı oyunlar işlemci ağırlıklı olduğundan FPS'de daha fazla fark yaratabiliyor. Her oyun için geçerli değil tabii.

Mesela RDR 2'yi ele alalım. Intel Core i7 10870H işlemci bu oyunda 4300 MHz'da çalışırken aldığı FPS ile turbosu kapatıldıktan sonra 2200 MHz'da çalıştığı sırada aldığı FPS aynı. Ama bunu MSFS 2020 veya Warzone gibi oyunlarda yapsan %30'a varan darboğazlar olur.

Bazı insanlar işte işlemciye bakarak yüksek FPS kafasına giriyor. Kanka işlemcin i9 olsun ama ekran kartın çöpse 10 FPS alırsın, işlemcin diyelim çöp olsun ekran kartın RTX 4090 ise 100 FPS alırsın, önemli olan ekran kartıdır, bunu ne zaman anlayacak bazı insanlar? Celeronlar mesela neden oyunlarda kötü FPS veriyor sebebi işlemcinin kötü olmasından ziyade ekran kartları rezalet olduğu için. Bende i5 1135g7 var, Ryzen 7520u ile hemen hemen aynı güce sahip işlemci olarak ama i5'in grafik kartı Ryzen'in grafik kartından çok çok çok daha güçlü olduğu için Ryzen, Witcher 3'te 8 FPS alırken ben 35 FPS alıyorum yüksek ayarlarda.
Ne anlatiyon be abi gözünü seveyim be abla. Baya sacmalamissin dostum kusura bakma islemci ekran kartina yetisemezse darboğaz olur fps droplari falan yaşarsın oyunun zevki çıkmaz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı