Oyunu "oynamak" için 20-25MB/sn fazlasıyla yeterlidir. Unreal Engine 4 gibi, oyun içi yükleme yapan bir motorla yapılan oyunlar bile en fazla 4K'da 24 MB/sn mertebesinde grafik yüklemesi yapıyor.
Hadi bu esnada arka planda Windows'un başka işleri de var diyelim. Diskin üzerindeki okuyucu 2 işe birden koşacağı için, 2 ile çarpalım; saniyede 50 MB okuyan her disk, rahat rahat oyun oynatır. Yeter ki RAM yetsin, yeter ki o disk "bölünmemiş" (burası çok önemli) olsun.
BUgün bilgisayarınıza SATA2 (en yaygın) ile bağlanmış olan en basit dahili hard disk teoride 128MB/sn, gerçekte ise 90-100 MB/sn okuma; 70-80MB/sn yazma performansı verecektir. Bu, bütün oyunlar için yeterlidir.
"SSD'ler neden hayatımızda o zaman" diyeceksiniz. Oyunun, Windows'un, uygulamaların vs yükleme sürelerini düşük tutmak ve disk bölünmesi denilen illetle uğraşmamak için. Bir de 40 yıldır değişmeyen disk piyasası yeni bir şeyler verebilsin ve piyasa canlansın diye..