Çözüldü Oyun oynarken alınan mavi ekran sonrasında dump dosyası oluşmadı

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
İşletim sistemi
Windows 10

Juhrien

Picopat
Makaleler
1
Minidump Rapor Linki
https://google.com
RAM
Kingston Fury DDR4 32 GB (2x16) 3200 MHz
SSD veya HDD modeli
Kioxia Exceria Plus G2 1 TB M.2
Ekran kartı
GALAX RTX 4060 Ti
Anakart
GIGABYTE B450M S2H
İşlemci
AMD R5 5600
EA FC 25 oynuyordum, iyi gidiyordu sonra 3-5 saniye aralıklarla takılmalar başladı ve bir anda mavi ekran yedim. Minidump dosyalarını barındıran klasörü buldum ama yakın tarihe ait bir dump dosyası bulamadım, yok. Hata analizi yapmayı bilmiyorum yardımcı olur musunuz? Minidump dosyası neden oluşturulmamış olabilir?

Çözüm
Hocam 20 dakika zorunlu değil. 10 dakika yapın yeterli. Direkt kapatmayın yazılımı. Üst menüden stop yapıp çıkın.
16 dakika yapmış sayılayım o zaman. 61 derece oldu bu arada maksimum.

@turko35408 nasıl anlatırım bilemiyorum. PBO açıkken 90 dereceye dayandı işlemci ve 140 W tüketmeye başladı. 5 dakika boyunca kapanmadı 89-90 derecede kaldı ama mavi ekran almadım. Şimdi oyuna girip deneyeceğim sıcaklıklara ne oluyor diye.

Şimdi oyuna girip denedim. Sıcaklıklarda herhangi bir zıplama yok. 60 ile başlıyor ve 65 derecelere kadar çıkıyor. Fakat bu sefer mavi ekran veriyor, 5 dakikalık yaptığım test aksine. Emin olamadığımdan için o testi 15-20 dakika yapacağım.

Yaklaşık 15 dakikalık Prime95 testini yaptım ve sonuç aynı. 90 derecelerde gezdi ve mavi ekran almadım. Yani, işlemcinin ısınmasıyla ya da güç yetmezliği gibi bir problem yok gibi görünüyor zira oyunda işlemcinin yarısını zar zor kullanırken bile girdikten 2-3 dakika sonra mavi ekran alıyorum. (o sırada işlemci derecesi 60-65 civarlarında geziyor)

Çok illet bir sorunmuş bu. Ne yapacağım bilmiyorum. PBO kapatınca düzeliyor ama PBO kapatılır mı ya? PBO kapatırsam R5 3600 olur işlemci. OC ve PBO ayarlarından anlayan biri olsa yardım etse keşke.

@turko35408 başka bir foruma oyundayken ve mavi ekran almadan önce 12v, 5v ve 3.3v değerlerini kaydettiğim bir video gönderdim ve birisi 3.3v'nin mavi ekrana sebep olduğunu, PSU kablolarını çıkarıp tekrar takmayı denememi söyledi. Sana videoyu göndersem sende kontrol edebilir misin?

Son durum güncellemesi. PSU değiştirdim, sorun çözüldü.

@turko35408
O zaman sorun oyunlarla ilgili. Araştırmayı bu yönde yapmak gerekir.
GTA 5 Enhanced'de deneyeyim, eğer yine mavi ekran yersem bakarız ne yapacağımıza. Bu whea_uncorrectable_error hata kodunu alanların çoğu farklı farklı şekilde çözmüş sorunlarını. Biz önce neden dump dosyası oluşmuyor onu çözsek, sonra sorunun asıl kaynağına inebiliriz. Neden bump dosyası oluşmuyor? Bump dosyası oluşturmaya zorlayamaz mıyız?

3D Adaptive testini de yaptım bu arada 10 dakika boyunca. Bir problem yok.

@turko35408 GTA 5 Enhanced'e girdim.. Online.. Ayarları en yükseğe çekip 2K DSR açıp DLSS Kalite moduna aldım ve ESC'ye tıkladım. Anında mavi ekran verdi. Artık bunun oyunla alakalı olduğunu zannetmiyorum.

Yapmadığımız bir disk kontrolü kaldı. Yazılımla disklere Error Scan taraması yapın. Health ile de sağlık durumlarına bakın.

Yapmadığımız bir disk kontrolü kaldı. Yazılımla disklere Error Scan taraması yapın. Health ile de sağlık durumlarına bakın.

Bende 3 disk var. Bir M.2 SSD, bir Harddisk ve bir SATA SSD.

SATA SSD'nin markasını hatırlamıyorum, 100 GB. Yıllardır kullanırım. Hiç değişmedim. Önceki bilgisayarımda da kullanıyordum bunda da kullanıyorum halen. Eskiden Windows bunda kuruluydu ta ki 1 TB M.2 SSD alana kadar. EA FC 25 bu diskte yüklü. Onun Error Scan kısmından taramasını yaparken sıcaklığı 91°F (32°C) derece gösteriyordu ve herhangi bir bozuk bloğa rastlamadı.

1748007421836.png

Harddisk olarak Western Digital Caviar Blue WD10EZEX 1 TB kullanıyorum. SATA SSD'm gibi yıllardır kullanırım, içinde oyun yok sadece bazı önemli dosyalar var o kadar. Birde anında yeniden oynatma dosyalarını oraya kaydettiriyorum, aynı zamanda Experience üzerinden kayıt aldığım videoları vs. Hatta 931 GB'dan 884 GB'si boş şu an öyle diyeyim. Error Scan yaparken 100°F (37°C) sabitti ve herhangi bir bozuk blok yok. Yalnız bunun tamamını Error Scan yapmadım. 340 GB kadarını yaptım çünkü çok yavaş tarama yapıyor ve 1 TB'ı taraması çok uzun süreceği için direkt yarıda kapattım.

1748007433427.png

Son olarak, M.2 SSD olarak Kioxia Exceria Plus G2 1 TB kullanıyorum. 1.5-2 yıl önce falan satın aldım sanırım. Bunun tamamı dolu sadece 120 GB kadar boş alan var. Error Scan yaparken 111°F (44°C) ile başladı ama bittiğinde 140°F (60°C) olduğunu gördüm. Yavaş yavaş soğudu sonra. Bozuk bir blok yoktu. RDR2 ve GTA 5 Enhanced bu diskte yüklü.

1748007441408.png

Hepsi OK gözüküyor ben bir problem göremedim. Siz görebildiniz mi?

@turko35408 başka bir forumda biri başlangıç ve kurtarma ayarlarındaki Küçük bellek dökümü ayarını Tam bellek dökümü olarak değiştirmemi ve tekrar denememi istedi. Oyuna girdim. Önce bir problem yoktu, bir kaç dakika dolaştım. Sonra ayarları yükseltip birde üstüne DLSS açınca 1 dakika falan anca dayandı, mavi ekran geldi. Ama bu sefer yaklaşık 2-3 dakika bekletti ve dump dosyasını oluşturmuş. Lakin dosya yaklaşık 34 GB boyutunda. Yani size gönderemem. Nasıl yapalım?

Dosyayı kendim açtım ve çıktıyı Claude'a sordum. NVMe SSD diskim ile ilgili bir problem olduğunu ve genellikle SSD'nin ömrünün sonuna geldiğini belirttiğini yazdı.

Looking at this Windows crash dump analysis, this appears to be a hardware failure related to your NVMe SSD storage device.

Here's what's happening:

Root Cause​

The crash is a WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (0x124) - this is Windows Hardware Error Architecture reporting a fatal hardware error that it cannot correct or recover from.

Key Evidence​

1. Error Type: Parameter 1 shows 0000000000000010 (Device Driver Error)
  2. Call Stack: The crash originated in the NVMe storage driver (stornvme.sys)
  3. Sequence: The NVMe controller was attempting a reset operation when the fatal error occurred:
    • stornvme!ControllerReset
    • stornvme!NVMeControllerReset
    • stornvme!NVMeControllerAsyncResetWorker

What This Means​

Your NVMe SSD is likely experiencing hardware failure. The controller tried to reset itself (probably due to communication issues or errors), but encountered a fatal hardware condition that couldn't be recovered from.

Recommended Actions​

1. Immediate: Back up any critical data if the system is still bootable
  2. Check: Run disk health tools like CrystalDiskInfo to check the SSD's SMART status
  3. Test: Try booting from a different drive to isolate whether it's the SSD
  4. Replace: If the SSD is failing, you'll likely need to replace it

This type of error typically indicates the NVMe drive is at or near end-of-life, especially if you're seeing this crash repeatedly. The hardware error is occurring at such a low level that Windows cannot continue operation.
Burada dediği gibi CrystalDiskInfo ile disklerimin sağlıklarını kontrol edeyim dedim. Aşağıya resimlerini bırakıyorum.

DiskInfo64_OqwZk6EJhV.png

DiskInfo64_Wu1FHHVgJl.png

DiskInfo64_WhCQhY31sv.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Olamaz hocam. En fazla birkaç MB'lık dosyalar olmalı.
Olmuş hocam. Buyrun: Send large files free | File sharing | File upload | File transfer

Bu arada bazı yerlerde işlemcinin PBO ve CPB'yi kapatmanın sorunu çözdüğünü yazanlar olmuş. Onu da deneyeceğim.

@turko35408 tekrar selam. BIOS'tan hangi ayarların soruna yol açacağını çözmek için önce BIOS'tan PBO, CBP, Resize BAR ve Above 4G Decode ayarlarını kapattım.

Şaşırtıcı derecede, bu ayarlar kapalıyken herhangi bir mavi ekran ile karşılaşmadım. O yüzden teste devam ettim ve Resize BAR ile Above 4G Decode ayarlarını açarak tekrar denedim. Yine mavi ekran hatasıyla karşılaşmadım. Yani sorun bu iki ayarda değildi. Gelelim PBO ve CBP'ye. Önce CBP'yi açıp denedim. Mavi ekran ile karşılaşmadım. Sonrasında PBO'yu açıp denedim ve bu sefer mavi ekran ile karşılaştım. Emin olmak adına önce kapatıp denedim ve mavi ekran almadım. Yani sorunun kaynağı PBO ayarı mıydı? Neden ki? Şu ana kadar bu ayarı hiç değiştirmemiştim. Neden bir anda problem çıkartsın ki? Neden PBO ayarı böyle bir soruna yol açıyor? Sorunun kaynağını bulduğumuza göre, sebebini bulabilir miyiz?

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı