Oyun oynarken R5 1600 AF - GTX 1050 Ti sistem kapanıyor

369926

Kilopat
Makaleler
1
Valorant ve Minecraft oynarken başıma geldi. Bir seferlik de değil, her oyun oynadığımda bir süre sonra oluyor. Ekran gidiyor "DVI no signal" yazıyor. Fanlar dönmeye devam ediyor. Sıcaklıklardan şüphelenip oynarken kontrol ettim. Ekran kartı da işlemci de 65 dereceyi geçmiyor.

Ekran kartı: MSI GeForce GTX 1050 Ti.
İşlemci: AMD Ryzen 5 1600 AF.
Anakart: ASUS Prime A320M-E
RAM: Patriot Viper SteelSeries DDR4 2x8GB.
PSU: Aerocool VX Plus 500.

Bilgisayarı ilk topladığımda 8 GB RAM vardı. Geçen sene bir tane daha 8 GB aldım. Aslında aynı RAM'i aldım ama onların uyumsuzluk yapması gibi bir durumdan kaynaklanıyor olabilir mi?

RAM'in birini buradan aldım. Diğerini İtopya'dan almıştım onun faturasını bulamadım, internet sitesi de kapatılmış ama aynı modeldi.

Güncelleme:

Sorunumu yapay zekaya sordum.

Ekranın gidip “dvı no signal” vermesi, sistemin çalışmaya devam etmesine rağmen ekran kartından görüntü çıkışı alamadığın anlamına gelir. Bu durum donanımsal ya da yazılımsal birkaç farklı sebepten kaynaklanabilir ama senin sisteminde öne çıkan muhtemel 3 ana neden var:

1. güç kaynağı (PSU) yetersizliği — en güçlü aday

• Aerocool VX Plus 500, gerçek 500W vermeyen, özellikle 12v hattında dengesiz çalışan ve çok şikayet alan bir PSU'dur.
  • GTX 1050 Ti düşük güç tüketse de, Minecraft + Valorant gibi CPU + GPU'yu birlikte zorlayan oyunlarda, yük anında voltaj düşüşleri yaşıyor olabilirsin.
  • Bu durumda ekran kartı birden görüntü çıkışını keser ama fanlar dönmeye devam eder.
çözüm:
  • Güç kaynağını kaliteli, 80+ sertifikalı, en az 450-500W bir modelle değiştirmeni şiddetle öneririm (örneğin FSP, Seasonic, Cooler Master Elite v3, High Power gibi modeller).

2. RAM uyumsuzluğu veya XMP sorunu

• Aynı marka/model görünse bile RAM yongaları farklı olabilir. Bu da nadiren sistem kararlılığına zarar verir.
  • Oyun esnasında RAM'den kaynaklı belirli bir noktada çökme olabilir, özellikle XMP açıksa.
kontrol et:
  • BIOS'tan XMP kapalı mı? (açık ise kapatıp dene.)
  • MemTest86 ile RAM testi yap. Hata varsa RAM uyumsuzluğu olabilir.
  • RAM'leri tek tek takıp aynı sorunun olup olmadığını kontrol et.

3. Sürücü/BIOS problemi

• Ekran kartı sürücüsü bozulmuş olabilir.
  • Anakart BIOS'un eski olabilir ve özellikle Ryzen 1600 AF (zen+ mimarili) ile bazı kararlılık sorunları yaratabilir.
çözüm:
  • DDU ile ekran kartı sürücüsünü sil, temiz kurulum yap (NVIDIA'nın sitesinden).
  • Anakart BIOS'unu en güncel sürüme güncelle (özellikle Ryzen 1600 AF destekliyor ama en yeni BIOS ile daha kararlı çalışır).

sonuç ve tavsiye​

en muhtemel sorun: PSU. Aerocool VX Plus serisi, senin yaşadığın türden sorunları çok sık çıkarıyor. Özellikle yük altında voltaj düşüşü yaşatıyor.
yol haritası:
  1. PSU değiştir. elinde başka PSU varsa önce onunla test et.
  2. XMP kapalı mı kontrol et → kapalı değilse BIOS'tan kapat.
  3. Ekran kartı sürücüsünü DDU ile silip temiz kurulum yap.
  4. BIOS güncelle (ASUS Prime A320M-E için en güncel sürüm varsa yükle).
  5. RAM'leri MemTest86 ile test et. Hatalıysa uyumsuzluk olabilir.

PSU değiştirmek gibi bir masrafa girmemek için öncelikle diğer adımlara bir şans vermek istedim. DDU ile ekran kartı sürücülerimi silip yenisini yükledim. Sonrasında XMP kapatmak için BIOS'a girdiğimde RAM'lerin farklı MHz'de çalıştığını gördüm. XMP kapatıp ikisini de 2133MHz'ye sabitledim.

3 gündür gözlemliyorum. Sorunum şimdilik çözülmüş gibi görünüyor.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…