Oyun oynarken uygulamalar arası geçişlerde donma sorunu

Aethious

Decapat
Daha fazla  
RAM
Kingston 8GB (1x8GB) Fury Beast Siyah DDR4 3200MHz CL16 PC Ram × 4
SSD veya HDD modeli
ADATA Legend 750 500GB PCIe NVMe Okuma 3500MB
Ekran kartı
ASUS Radeon RX 6700 XT DUAL 12GB GDDR6 192 Bit Ekr
Anakart
ASUS PRIME B550M-A/CSM 4600MHz (OC) DDR4 Soket AM4
İşlemci
AMD Ryzen 5 5600 3.5GHz 32MB Önbellek 6 Çekirdek A
Merhaba iyi sosyaller,

Yaklaşık 2 haftadır oyun oynarken bazı uygulamalar arasında geçiş yaparken(Alt+Tab) bilgisayarımda takılma problemi yaşıyorum ve bunu çözmekte zorlanıyorum.(sanırım yaşama sıklığım son zamanlarda arttı.)

Şu anda bilgisayarımda aşağıdaki sorunları gözlemliyorum:

LoL oynarken, Alt Tab yapıp Discord'a geçerken bilgisayarım 5-10 saniyeliğine takılıyor. Mouse hareket etmiyor, ancak bilgisayarda Spotify açıksa müzik çalmaya devam ediyor yani ses gelmeye devam ediyor. Bilgisayarımda Discord, Blitz Spotify ve WhatsApp sürekli açık olan uygulamalar acaba işlemciye mi yük bindiriyorlar?

WhatsApp'ta görüntülü konuşurken arka planda bir şeyler yaptığımda bazen ekranın üstünde şerit gibi siyahımsı yanıp sönmeler de yaşadığım oldu. (çok seyrek yaşadığım oldu bu sorunu. BIOS güncellediğimden beri yaşamadım belki çözülmüştür bilmiyorum ek bilgi olarak verdim.)
Discord'da birinin yayınını izlerken, Spotify veya WhatsApp gibi farklı uygulamalara geçiş yaptığımda yine aynı şekilde mouse takılmaları oluyor. Bu problem sık sık olmasa da, günde 2-3 defa veya daha fazla tekrar ediyor.

İşlemcimin fanı stok fan, acaba bununla alakalı bir sorun olabilir mi diye düşündüm. Core Temp gibi araçlar kullanarak işlemcimin sıcaklığını kontrol ediyorum ve 50 60 derecelerdeyken de bu sorunu yaşadığım oluyor.

M.2 SSD'den de şüpheleniyorum. CrystalDiskMark ve Hard Disk Sentinel gibi programlarla SSD'yi kontrol ettim, ancak herhangi bir sorun bulamadım.

Smart Access Memory özelliği aktif. Bu özelliği kapattım, fakat takılmalar devam etti.

BIOS'u güncelledim ve bilgisayarı temiz bir ISO dosyası ile formatladım ama sorun devam etti.
Bu takılmalar ara ara yaşandığı için çözüm bulmakta zorlanıyorum. Acaba bu durumu teşhis etmemde yardımcı olabilecek birileri var mı? Herhangi bir öneri veya çözüm fikri olan varsa çok sevinirim.

Ek olarak: Üniversite'de okuduğum için yaz tatilinde memlekete dönüp bilgisayarımı 2 ay boyunca okuduğum şehirde hiç açılmamak üzere boş bırakmıştım ekim ayında bilgisayarımı açtığımda bilgisayarım çok fazla takılıyor ve mavi ekran veriyordu 2 3 formattan sonra zorla düzeltip Windows'ta mavi ekran yemeden kullanabilir bir hale getirmiştim ondan sonra da hiç mavi ekran yediğim olmadı şu anda bile hiç mavi ekran hatası almıyorum. Bu bilginin de faydalı olabileceğini düşünerek ekledim.

Kasa:
XPG Valor Air Rainbow RGB siyah mid Tower 600W 80+ Bronze Gaming kasa.
Monitör:
Lenovo Legion R27QE 27" 2K.

Bu zamanda 8 GB yetersiz artık. 2x8 16 GB 2x16 32 GB yükseltmelisin. Sorunun büyük ihtimalle düzelir.
En üstte ram i yazdığım yerin sonunda x4 ibaresi bulunmakta sistemimde 32 GB ram var.(Başlıktaki 1x8 kısmını görmemişim tamamını düzeltiyorum kusura bakmayın)
Edit: Düzeltemedim

Anakartım dual channel uyumlu diye biliyorum ilk aldığımda 8x2 16GB ramim vardı. Birebir aynı marka model 2 adet rami uygun bir fiyata denk getirip ile 32GB ram e tamamlamıştım.

RAM'leri test memtestx86 edebilirsin. Hatta uzun süre kullanmadığın için RAM'leri sök yumuşak uçlu silgi ile temizleyebilirsin.
İnternetten araştırdım memtestx86'nın testi uzun sürüyormuş bugün yatmadan önce bilgisayarı açık bırakıp yarın test sonuçlarını tekrar yazarım buraya umarım varsa orada problemi bulurum çünkü belirsizlik gerçekten sinir bozucu.

Son düzenleme:
En üstte RAM'i yazdığım yerin sonunda X4 ibaresi bulunmakta sistemimde 32 GB RAM var.

Anakartım Dual channel uyumlu diye biliyorum ilk aldığımda 8x2 16 GB RAM'im vardı. Birebir aynı marka model 2 adet RAM'i uygun bir fiyata denk getirip ile 32 GB RAM'e tamamlamıştım.

İnternetten araştırdım memtestx86'nın testi uzun sürüyormuş bugün yatmadan önce bilgisayarı açık bırakıp yarın test sonuçlarını tekrar yazarım buraya umarım varsa orada problemi bulurum çünkü belirsizlik gerçekten sinir bozucu.

Anakartın 4 kanal RAM desteklemiyor olabilir. Bu tarz durumlarda elindekileri satıp yerine daha büyüklerini koymak mantıklı olabilir. Her anakart Quad Memory desteklemez. Genelde üst seviye kartlarda minimum sayıda destek olur. Sunucu ağırlıklı kartlar bu iş daha ağırlıklı üretilir. Memtest RAM miktarına göre uzun süren bir durum 2 saat ile 12 saat belki daha fazla sürebiliyor. RAM'leri tamamen test ediyor ve test aşamasında bir sorun olursa zaten görüyorsun. Memtestten çıkacak sonuç RAM'lerin birlikte çalışıp çalışmadığı olacaktır. Aynı sandığın RAM'ler bile kendi içinde farklı olabiliyor. Sana en iyi önerim RAM'lerin hepsini sök. Yeni aldığın ikiliyi Dual channel yap. Dene bir gün sonraki gün eskileri dene. Daha sonrasında ise normalde Dual channel için kullandığımız kısımları değil diğer kanalları kullanarak test et.

Anakartın 4 kanal RAM desteklemiyor olabilir. Bu tarz durumlarda elindekileri satıp yerine daha büyüklerini koymak mantıklı olabilir. Her anakart Quad Memory desteklemez. Genelde üst seviye kartlarda minimum sayıda destek olur. Sunucu ağırlıklı kartlar bu iş daha ağırlıklı üretilir. Memtest RAM miktarına göre uzun süren bir durum 2 saat ile 12 saat belki daha fazla sürebiliyor. RAM'leri tamamen test ediyor ve test aşamasında bir sorun olursa zaten görüyorsun. Memtestten çıkacak sonuç RAM'lerin birlikte çalışıp çalışmadığı olacaktır. Aynı sandığın RAM'ler bile kendi içinde farklı olabiliyor. Sana en iyi önerim RAM'lerin hepsini sök. Yeni aldığın ikiliyi Dual channel yap. Dene bir gün sonraki gün eskileri dene. Daha sonrasında ise normalde Dual channel için kullandığımız kısımları değil diğer kanalları kullanarak test et.
1-2 senedir bilgisayarımı 32 GB ram haliyle kullanıyorum bu sorunu son 1 aydır yaşıyorum. Hangi ramler yeni aldığım ramler onları bilemem çünkü birebir aynılar model renk görünüş herşeyiyle. Deneme yanılma yoluyla deneyeceğim.

1-2 senedir bilgisayarımı 32 GB RAM haliyle kullanıyorum bu sorunu son 1 aydır yaşıyorum. Hangi RAM'ler yeni aldığım RAM'ler onları bilemem çünkü birebir aynılar model renk görünüş her şeyiyle. Deneme yanılma yoluyla deneyeceğim.

Eğer son bir aydır yaşıyorsan sorun donanımda değildir. Windows sürümünden diye düşünüyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı