Oyun performansı için R3 3100 RX 5500 XT sisteme nasıl OC yapılır?

Selamlar, daha önce hiç overclock yapmadım, nereden nasıl yapıldığını bilmiyorum ancak işlemci ağırlıklı bir oyun oynuyorum şu sıralar, bu yüzden CPU, GPU ve RAM'e overclock yapmak istiyorum. Gördüğüm üzere özellikle benim sistemimde en çok performans RAM OC'dan geliyormuş ve ilk bunu yapmak mantıksal olarak daha doğruymuş. Yardımcı olabilir misiniz? Tamamen cahilim.

Bunun haricinde bu sistemde oyun performansı için OC yapmak mantıklı mı? Tavsiyeleriniz nedir?
CPU: R3 3100.
Mobo: ASUS B450M K 2
GPU: RX 5500 XT 8 GB.
RAM: XPG D30 Gammix 8 GB 3000 MHz CL16 (X2)

Snap20122025195040.png

@BerkayZ87 @the Prodigy ping rahatsız ettiyse özür dilerim, eski bir threadde gördüm sizleri.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yardımcı olmak isterim.
Ryzen işlemcilerde bellek hızı işlemci içindeki Infinity Fabric hızını da etkilediği için oyun performansına özellikle FPS düşmelerine/stutter doğrudan etki eder.
Elindeki XPG Gammix D30 lar Micron E-die olduğu için çok rahat 3600 MHz seviyelerine çıkabilir
Bıos t a D.O.C.P. profilini açtıktan sonra hızı manuel olarak 3200MHz veya 3600MHz yapıp voltajı 1.35V olarak sabitlemeyi deneyin. Zamanlamaları CL değerlerini)başta kurcalamayın hocam, sistem stabil açılırsa onları sonra sıkılaştırırsın :).
İşlemci overclock. Ryzen 3 3100, zen 2 mimarisinin en verimli çiplerinden
Stok halde 3.9 GHZ olan hızı, doğru voltajla tüm çekirdeklerde 4.2 Ghz veya 4.3 Ghz seviyesine çekebiliyorsunuz.
ASUS Prime B450M-K ıı anakartında BIOS üzerinden CPU Core Ratio değerini 42.00 yapıp, CPU Voltage değerini 1.25V veya 1.27V vererek başlayabilirsiniz hocam. Stok soğutucu kullanıyorsanız 1.3V üzerine çıkmamanızı öneririm.

Ekran kartı GPU Overclock geçelim.
rx 5500 XT 8GB için işin en kolayı burası :)
AMD nin kendi yazılımı olan Adrenalin Edition üzerinden Performans, Ayarlanıyor, sekmesine gelin burada hız aşırtma GPU butonuna basarak kartın kendi kendini güvenli sınırlarda overclock etmesini sağlayabilirsiniz. Manuel isterseniz Core Clock değerini +50MHz arttırın.

Yardımcı olmak isterim.
Ryzen işlemcilerde bellek hızı işlemci içindeki Infinity Fabric hızını da etkilediği için oyun performansına özellikle FPS düşmelerine/stutter doğrudan etki eder.
Elindeki XPG Gammix D30'lar Micron e-die olduğu için çok rahat 3600 MHz seviyelerine çıkabilir.
BIOS t a D.O.C.p. Profilini açtıktan sonra hızı manuel olarak 3200MHz veya 3600MHz yapıp voltajı 1.35v olarak sabitlemeyi deneyin. Zamanlamaları CL değerlerini)başta kurcalamayın hocam, sistem stabil açılırsa onları sonra sıkılaştırırsın :).
İşlemci overclock. Ryzen 3 3100, zen 2 mimarisinin en verimli çiplerinden.
Stok halde 3.9 GHz olan hızı, doğru voltajla tüm çekirdeklerde 4.2 GHz veya 4.3 GHz seviyesine çekebiliyorsunuz.
ASUS Prime B450M K II anakartında BIOS üzerinden CPU Core ratio değerini 42.00 yapıp, CPU voltage değerini 1.25v veya 1.27v vererek başlayabilirsiniz hocam. Stok soğutucu kullanıyorsanız 1.3v üzerine çıkmamanızı öneririm.

Ekran kartı GPU overclock geçelim.
RX 5500 XT 8 GB için işin en kolayı burası :)
AMD'nin kendi yazılımı olan adrenalin Edition üzerinden performans, ayarlanıyor, sekmesine gelin burada hız aşırtma GPU butonuna basarak kartın kendi kendini güvenli sınırlarda overclock etmesini sağlayabilirsiniz. Manuel isterseniz Core clock değerini +50MHz arttırın.

Hocam okuduğum kadarıla RYZEN3000 serisinde manuel OC pek tavsiye edilmiyormuş PBO açın diyrolar ancak zaten PBO açık olduğundan ne yapsam bilemedim şöyle bir dosya buldum Almanca bakar mısınız bir?

Hocam okuduğum kadarıla RYZEN3000 serisinde manuel OC pek tavsiye edilmiyormuş PBO açın diyrolar ancak zaten PBO açık olduğundan ne yapsam bilemedim şöyle bir dosya buldum Almanca bakar mısınız bir?
Rehberin özetini çıkardım ben... açıkça belirtildiği üzere ryzen 3000 serisi Zen 2 işlemciler zaten limitlerine çok yakın çalışıyor. Manuel Allcore OC (tüm çekirdekleri sabitlemek) çoğu senaryoda değmiyor çünkü işlemcinin kendi boost mekanizması PBO oyunlarda tekli çekirdek performansını daha iyi yönetiyor.
Manuel voltaj vermek yerine Negativ Offset kullanmak sıcaklıkları düşürürken performansı korumak için daha mantıklı görülüyor.
Bir de rehber RAM hızının işlemci içindeki Infinity Fabric ile 1:1:1 oranında maksimum 1900 mhz fclk / 3800 mhz ram senkronize çalışmasının oyun performansı için en kritik nokta olduğunu doğruluyor.

PBU açık diyorsanız... İşlemci için PBO + Negative Offset), Manuel 4.2Ghz sabitlemek yerine, BIOS tan cpu voltage kısmına gelip Offset mode seçin. İşareti eksi yapıp değeri 0.05V veya 0.075V olarak girin. işlemci daha az ısınır daha yüksek frekanslara kendi çıkar
RAM OC: Rehberde yazdığı gibi en büyük fark buradan geliyor. senin ramler micron e-die olduğu için rehberdeki o 1:1:1 oranını yakalamaya çalış. hedefin rami 3600 mhz ınfinity fabric fclk hızını ise 1800MHz yapmak olsun. Voltajı 1.35V ile 1.4V arasında tutabilirsin hocam.
Son olarak: enerji planı, windows üzerinden AMD Ryzen High performance planını seçmeyi unutmayın hocam. işlemcinin hızlı tepki vermesi için

@Takımelbiseli D9ZFW kodlu Rev. E bunlar hocam. En kötü Rev. E versiyonu. Samsung C-Die ile yakın diyebilirim. Ayrıca 3100 için 1900 FCLK iyimser kalır Zen 2 için pek olanaklı bir değer değil. D9ZFW ile uğraşmaya değmez ama uğraşmak isterse 3600 C18 civarı bir ayar yapılabilir.

@Acrobatic_Train1007 yerinde olsam CPU için sadece PBO +200 verir geçerdim. Zen 2'de Curve Optimizer yapılamıyor ve de işlemcinin 5500 XT için gayet yeterli olduğunu düşünüyorum. RAM konusunda klasik XMP profillerinden öteye pek gidemezsin o yüzden uğraşmanı tavsiye etmiyorum. Alt zamanlamalarda da Micron kalburüstü çipleri haricinde genellikle berbattır. O yüzden fazla ileriye gidemezsin ama daha düzgün zamanlamalara sahip olabilirsin. Zentimings'den ekran görüntüsü paylaşırsan birkaç basit ayar vereyim.

En fazla getiriyi muhtemelen ekran kartından alırsın. Onun için de biraz uğraşmak gerekiyor. 5600 XT/5700 XT'nin BIOS şifresi çözüldüğü için BIOS modlayabiliyor ve VRAM zamanlamaları gibi değerleri düzenleyebiliyorsun. 5500 XT benzer mimariyi kullanıyor ama durum nedir bilemiyorum. Bu işlerde @lazye 'nin üstüne yoktur. Topu ona atıyorum :)

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı