Oyun yapımcıları neden oyunlarını kendi sitelerinde satmıyor?

  1. Daha az reklam ihtiyacı.
    • Steam, Epic Games, Origin gibi platformlar zaten oyun satışı yapan yerler olduğu için daha çok oyuncuya oyun gösterilebiliyor. Yeni çıkan bir oyuna internette gezinirken rastlama olasılığınız Steam'de gezinirken rastlama olasılığınızdan çok daha düşük.
  2. OceanWraith'in söylediği gibi "atölye" mantığı özellikle Steam'de oyuncuları çok memnun eden bir platform. Oyun yapımcıları kendileri böyle bir işe kalkışıp bu platformun sunucularına yatırım yapmak yerine halihazırda bulunan bir şeyi kullanmak istiyor haliyle.
  3. Satış masrafları.
    • İnternetten satış yapmak için bir web sayfası ve ücretin transferi için bir sistem şart. Bankalarla bu iş için anlaşmak masraflı bir iş. Yapımcılar bu tip yükümlülüklerle uğraşmak istemediklerinden satış platformlarıyla anlaşıyor. Bunu fabrikada üretilen bir ürünle örneklemek mümkün. Fabrikalar çok nadiren kendi ürünlerini kendi isimlerini barındıran mağazalarda satar. Ürünlerin tamamını toptancılara verir, toplu bir biçimde ücretini alıp kenara çekilir. Çünkü raflar hem ürünün satış süresini uzatır hem de masraf yaratır.
 
Ya konu bedava oyun vermesi değil arkadaşım burada.

Sizin için önemli olan tek şey “bedava” bir şeylere sahip olabilmek.

Benim bahsettiğim şey Epic’in Steam’e göre eksik tarafları. Kaç sene oldu hala ben göremedim topluluk sayfası, mod ekleme sayfası.

Para verip Anno 1800 alıyorum, oyuna girerken benden Ubisoft Connect uygulaması istiyor. Ubisoft’ta da aynı fiyata satılıyor bu oyun. Epic üzerinden niye alıyorum o halde? Gider Ubisoft’tan alırım Epic kullanmam gibi…

Bedava baldan tatlıdır değil konu.
Ben hayatımda bir oyuna para vermedim ve bir sürü oyunu Epic sayesinde bedava oynadım. Bu benim için önemli senin için değil. Bence Ubisoft oyunlarında Connect gerekmesi sorun değil. Bir kere giriş yapman yetiyor. Bence özellikle böyle büyük oyunları hem de her hafta vermesi önemli bir şey. Çoğu zaman küçük oyunlar da olsalar o oyunları oynayarak her hafta bedavadan bir oyun oynamış oluyorsun.
 
Ben hayatımda bir oyuna para vermedim ve bir sürü oyunu Epic sayesinde bedava oynadım. Bu benim için önemli senin için değil. Bence Ubisoft oyunlarında Connect gerekmesi sorun değil. Bir kere giriş yapman yetiyor. Bence özellikle böyle büyük oyunları hem de her hafta vermesi önemli bir şey. Çoğu zaman küçük oyunlar da olsalar o oyunları oynayarak her hafta bedavadan bir oyun oynamış oluyorsun.
Ya konumuz bedava oyun verilmesi değil, sen konuyu anla bir önce sonra konuşuruz.
 
Firmanın sitesini az bir kitle biliyor, Steam ya da diğer oyun satıcıları ise bayağı bir kullanıcı biliyor. Bu yüzden kar amacı için oyunlar Steam de satılıyor. Bazı oyunlar her ne kadar Steam de olmamasına rağmen bayağı yüksek satış fiyatlarına ulaşmışlardır. Mesela Minecraft. Minecraft.net üzerinden satılan bu oyun Steam üzerinde de satılmaya başlasa satış rakamları artar ama bence firma Steam'e de para ayırmamak için bunu yapmıyor.
 
Kendi sitelerinde oyun satan birçok geliştirici var ancak siz bu soruyu sorduğunuza göre demek ki başarılı bir iş modeli olmamış değil mi? :)

Ve kendi oyununu kendi siten üzerinden yayınlaman sorunlar ile kendi uğraşman gerektiği anlamına geliyor. Oyuna güncelleme mi gerekli? İade mi yapılacak? Oyunu oynayanlarının seninle tek bir yerden daha kolay iletişime kurması mı gerekiyor? Oyunun destekliyorsa bir mod kütüphanesi mi oluşturmak istiyorsun? Reklam ihtiyacın mı var? Bunlarla teker teker uğraşmak yerine oyununu daha büyük firmaların platformları üzerinden yayınlarsan bu tür sorunlar çok büyük oranla çözülüyor.

Ek olarak büyük küçük firmaların hepsi o %30'luk payı büyük balıklara yedirmemeye çalıştı ancak o kazanacakları %30'luk fazla gelir, kaybedecekleri binlerce satışa değmez. EA yıllarca Origin üzerinden oyunlarını satmaya çalıştı, hatta Origin Access ile sektörde büyük bir yenilik yaptılar oyuna ucuza erişim konusunda ancak başarısız olunca seve seve geri döndüler. EA gibi bir dev bile pes edip büyük platformlara geri dönüyorsa bir sebebi var.

Binlerce indie yapımcıya girmiyorum zaten. Eğer biraz araştırırsanız sadece siteleri üzerinden indirmeyi açan ve satış yapan binlerce küçük geliştirici var ancak kitleleri çok küçük ve Steam'de yayınlasalar kazanacakları popülaritenin 1000'de 1'ini bile elde edemiyorlardır.​
 

Geri
Yukarı