Oyunda takılmalar için SSD mi yoksa RAM yükseltmesi mi?

tayfunyalcin

Hectopat
Daha fazla  
Merhabalar '7.Nesil Kaby Lake Intel® Core™ i7-7700HQ, 8GB (1x8GB) DDR4L 1.2V 2133MHz, 1TB HDD, 17.3" Full HD 1920x1080 Mat LED Ekran, 4GB GDDR5 nVIDIA® GeForce® GTX1050 128-Bit DX12' özelliklerine sahip bir laptop kullanıyorum.

Bu laptop da 'GTA V' i 1 saat gibi bir süre oynadıktan sonra takılmalar başlıyor ve görev yöneticisine bakınca %95-100 bellek kullanımı olduğunu görüyorum. Forumlar da yaptığım incelemeler sonucu 8 GB RAM için GTA V'de ultra-high ayarlar da %95-100 bellek kullanımının normal olduğu ve yetmediği yazıyor. Benim sorum acaba 8 GB daha RAM takviyesi mi yapmalıyım yoksa SSD alsam bu sorunu çözer mi?

Zaten hali hazır da Windows 10'dan kaynaklı %100 disk kullanımı sorunu da yaşandığı için SSD almayı düşünüyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim sadece SSD alsam yeter mi yoksa şimdilik RAM alsam benim sorunu mu halleder mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
RAM yetmeme ile ilgili bir sıkıntın varsa SSD almanın bir anlamı yok, SSD hızlı depolama birimidir. Oyunların performansını etkileyen bir bileşen değil. Oyunları SSD'ye kurarsan sadece ara sahneler arası geçişler hızlı olur, başka da bir etkisi yok. 8 GB RAM GTA 5 oyunu için yetmesi lazım. Arka planda çalışan uygulama falan olabilir, bu kadar RAM kullanması normal değil.

Arka plan da sadece steam ve windowsun kendi hizmetleri oluyor hocam. O kadar etki edecek bir şey olmadığı kanısındayım.

Bende de aynı durum var aslında. tek slot 16 gb ram var 2133 mhz. dolayısıyla ram çift kanal çalışmıyor. çift kanal ram e yükseltme durumunda fps de artış olur mu diye düşündüm ve konu açtım. Pek bi cevap alamadım. Bence teşhisi koymadan önce sen bi gpu ve cpu sıcaklıklıklarını takip et. En kısıtlayıcı olan parçayı yükseltmek veya soğutmak doğru sonuca götüren yol gibi görünüyor

CS:Go'da ateş edemediğim, yürüyemediğim, oyunun donduğunu sandığım zamanlar oluyordu, sorun çıkaran işlemci mi RAM mi depolama mı diye deli gibi araştırma yaparken sol tıkın ve W tuşunun zaman zaman basmadığını farkettim. Seninki de böyle birşey çıkar inşallah, pek yardımcı olamadım kusura bakma

SSD oyunu hızlandırmaz. Sadece loading ekranı çabuk geçer. Bir işinize yaramaz. Sorununuzu çözmez. Hocam GTA 5'de kullanılan ram miktarı 6.500 6.700 en fazla kendimden biliyorum. Takılmadan oynuyorum ben. Ekran kartı yetmiyordur belki ayarları düşürüp denediniz mi ?

Şimdi bu konu altından devam etmek uygun olmaz ama kullandığınız laptopla ilgili bilgilendirme konusu açar mısınız? Özelliklerine baktım da aklıma yattı gibi bu fiyata orta özelliklerde bir oyuncu bilgisayarı Artıları ve eksileriyle (klavye, touchpad, ses, kulaklık çıkışı, ekran renkleri gibi) incelerseniz güzel olur, yararlanırız Klavye ışıklandırması ve tasarımı sitesinde görüldüğü gibi mi? Teşekkürler @tayfunyalcin

hahahah yok hocam ya öyle bir sıkıntı bildiğiniz oyunun akıcılığında belirgin bir azalma oluyor.

Hocam ekran kartının yettiğini düşünüyorum. Zaten ayarları medıum'a çekip denediğim de değişen tek şey takılmaların daha geç başlaması. Örneğin ultra-high ayarlar da ilk 20 dk akıcı oyundan sonra takılıyorsa medium ayarlar da 30-40 dk sonra akıcılık düşüp takılmalar başlıyor. Fps testlerinde de high ayarlar da 40-50 arası fps alıyordum.

Hocam laptop sitede ki gibi ama site diğer modellere bakıcak olursanız aynı özellikli daha düşük fiyatlı olanların da olduğunu farkedersiniz zaten. Bence biraz daha ucuzunu alıp artan fiyatla dışardan SSD alıp takviye etmek daha mantıklı duruyor.

Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Sitedeki ürünlere baktım aynı özellikte 3600 liraya var ama ekranı 15.6". Bugüne kadar hep 15.6 kullandım biraz da 17.3 deneyeyim diyorum Taşıması zor ama pek sıkıntı olmaz çantası var zaten. Hem dizi izlerken hem de oyun oynarken klavyenin alt tarafındaki avuiçimizi koyduğumuz boşluk büyük olduğu için daha konforlu olur diye düşünüyorum. Onun dışında dual fan var gayet güzel yalnız hava tahliye ızgarasının biri sağda diğeri arkada. Acaba işlemci fan çıkış deliği hangisi bunlardan? Bir de oyun dışında Web'te gezinirken film izlerken falan ekran kartı fanı çalışıyor mu acaba? SSD eklemeyi direk satın alırken de yapabiliyormuşuz 300 liracık FreeDos geldiği için Windows'u kurduktan sonra G2A gibi sitelerden key satın almayı düşünüyorum.

Düzeltme; G2A Windows lisansı satmıyor artık sanırım G2a'dan Windows 10 Pro Key Satın Alma
Onun yerine n11'de 60 liraya var. Kişisel ömür boyu lisans Microsoft Windows 10 Professional 32-64 Bit Orjinal Lisans Türkçe - n11.com

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…