Oyunlar 64 bitte nasıl çalışır?

• Konuyu başlatan Can 36
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 10
  • Görüntüleme 6.209
64 Bit PC var ama oyunların genelinde 32 Bit yazıyor. 64 Bit'te nasıl çalışır? Oyunlarda FPS artırır mı?

Günümüzde oyun firmaları oyunları yaparken, oyunların hem 32bit hem de 64bit işletim sisteminde çalışacak şekilde tasarlarlar. Siz oyunu çalıştırdığınızda oyun sisteminizi zaten otomatik algılar ve ona göre çalıştırır. Şayet sisteminiz bu oyunu çalıştırmaya yetersizse; oyun açılmaz, açıldığı gibi kapanır ya da bir uyarı mesajı alırsınız.

Oyunlarda işletim sisteminiz FPS artırmaz. FPS'i etkileyen ekran kartınızdır ve işlemci ile ekran kartı arasında bir darboğaz olmadığı sürece FPS değeriniz değişmez.

Oyun geliştirici oyunu nasıl kodladı ise oyun da o mimariye göre açılır. Bazı oyunlar salt 32 Bit, bazıları hem 32 hem 64 Bit, bazıları da salt 64 Bit kodlanmıştır.

32 Bit kodlanmış bir oyunu 64 Bit olacak açamazsınız zira ortada 64 Bit bir Exe dosyası yoktur. Bu dosyayı da siz yapamazsınız zira bu, oyunu tersine mühendislik ile çözmeniz ve yeniden kodlamanız demektir ki bu da imkansıza yakın bir şeydir.

Sadece bazı 32/64 Bit oyunlarda 64 Bit Exe dosyası oyunun yüklü olduğu konumda olur. Onunla oyunun 64 Bit sürümünü açabilirsiniz.

Performansta fark olur mu? Devasa bir fark olacağını sanmam ama test etmedim henüz.
Oyunlarda işletim sisteminiz FPS artırmaz.
Artırır. İşletim sistemi kesinlikle FPS'ye fark eder. Örneğin 12. Nesil bir sistemde Windows 10 ile düşük performans alabilirken 11 ile yüksek performans alabilirsiniz.

Eski oyunlarda 32 Bit, yeni çıkan oyunlarda 2'si destekleniyor ama sadece 64 Bit destekleyende var mesela Cyberpunk
  • Minimum:
    • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir.
    • işletim sistemi: Windows 7 or 10.
    • İşlemci: Intel Core i5-3570K or AMD FX-8310
    • bellek: 8 GB RAM.
    • Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 780 or AMD Radeon RX 470.
    • DirectX: sürüm 12.
    • depolama: 70 GB kullanılabilir alan.
    • ilave notlar: ın this Game you will encounter a variety of Visual effects that may provide seizures or loss of consciousness in a minority of people. If you or someone you know experiences any of the above symptoms while playing, stop and seek medical attention immediately.
  • Önerilen:
    • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir.
    • işletim sistemi: Windows 10.
    • İşlemci: Intel Core i7-4790 or AMD Ryzen 3 3200G.
    • bellek: 12 GB RAM.
    • Ekran kartı: GTX 1060 6 GB / GTX 1660 Super or Radeon RX 590.
    • DirectX: sürüm 12.
    • depolama: 70 GB kullanılabilir alan.
    • ilave notlar: SSD recommended.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyun geliştirici oyunu nasıl kodladı ise oyun da o mimariye göre açılır. Bazı oyunlar salt 32 Bit, bazıları hem 32 hem 64 Bit, bazıları da salt 64 Bit kodlanmıştır.

32 Bit kodlanmış bir oyunu 64 Bit olacak açamazsınız zira ortada 64 Bit bir Exe dosyası yoktur. Bu dosyayı da siz yapamazsınız zira bu, oyunu tersine mühendislik ile çözmeniz ve yeniden kodlamanız demektir ki bu da imkansıza yakın bir şeydir.

Sadece bazı 32/64 Bit oyunlarda 64 Bit Exe dosyası oyunun yüklü olduğu konumda olur. Onunla oyunun 64 Bit sürümünü açabilirsiniz.

Performansta fark olur mu? Devasa bir fark olacağını sanmam ama test etmedim henüz.

Artırır. İşletim sistemi kesinlikle FPS'ye fark eder. Örneğin 12. Nesil bir sistemde Windows 10 ile düşük performans alabilirken 11 ile yüksek performans alabilirsiniz.

Hocam ben uzun zamandır Windows 10 kullaniyordum. Ayni sistemde Windows 11'e gectim bir aydan uzun suredir Windows 11 kullanıyorum oynadigim oyunlarda FPS artisi göremedim. Bu bahsettiğiniz şey belki oyundan oyuna farkedebilir denemeden net bir cevap vermek yanlış olur.

Hocam ben uzun zamandır Windows 10 kullaniyordum. Ayni sistemde Windows 11'e gectim bir aydan uzun suredir Windows 11 kullanıyorum oynadigim oyunlarda FPS artisi göremedim. Bu bahsettiğiniz şey belki oyundan oyuna farkedebilir denemeden net bir cevap vermek yanlış olur.

Windows 11 halen sorunlu bir işletim sistemi. Aynı oyunda Windows 10 yüklüyken 100FPS alınıyorken W11 de 85-90 FPS değerine düşebiliyor. W11 de farkedilir düşüş mevcut ama farkedilebilir bir artış mevcut değil şu an için.
Bilgisayarı sadece oyun için kullanacak birinin de Windows 11'e daha geçmemesi tavsiye olunur.

Windows 11 halen sorunlu bir işletim sistemi. Aynı oyunda Windows 10 yüklüyken 100FPS alınıyorken W11 de 85-90 FPS değerine düşebiliyor. W11 de farkedilir düşüş mevcut ama farkedilebilir bir artış mevcut değil şu an için.
Bilgisayarı sadece oyun için kullanacak birinin de Windows 11'e daha geçmemesi tavsiye olunur.
Valla hocam benim oynadığım oyunlarda bir fps artışı ya da düşüşü olmadı. PlanetSide 2, Rust, Csgo, Super people gibi bir çok (genelde fps) oyunu oynuyorum. Ayrıca win 11 de oyunlarımı etkileyecek birşeye de rastlamadım.

Computer Features
Motherboard : Asus Rog Strix B550-E Gaming PRO
Processor : AMD Ryzen 7 5800x
Ram : Corsair Vengeance RGB Pro DDR4 3600Mhz 32GB CL16 Quad-Kit
Graphic Card : MSI RTX 2070 Super Gaming X TRIO
Processor Cooler : Corsair Hydro Series™ H115i
M2 SSD for Windows : Samsung Evo 970 PRO 250 GB M.2 SSD
M2 SSD for Games : ADATA XPG SX8200 Pro NVME 1 TB M.2 SSD
SSD for Storage : Corsair 240GB 530/560 Force LE200 SA3 COR
HDD for Storage : WD 1 TB GOLD | 7.200 RPM - 128 MB Cache
ATX Case : ColorMaster H500M Full Windows + RGB
Power Supply : Corsair RM750x 80PLUS Gold
Operating System : Windows 11

Göremezsiniz zaten. Böyle bir iddiamız da yok. Diyorum ki 12. Nesil işlemcisi olan Windows 11 kullanmalı. O zaman performansta fark olabiliyor.

Rocket League ve ETS2 oyunlarını hem 64-Bit (varsayılan) hem de 32-Bit ile çalıştırılabiliyorduk heralde Steam üzerinden. Test için kullanılabilir oyunlar FPS farkı için.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı