Çözüldü Oyunlar için texture nasıl oluşturulur?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

yusuamafyok

Decapat
Daha fazla  
Bir süredir korku oyunu geliştiriyorum ama karsıma bir engel çıktı. Texture bulamıyorum. Nasıl yapmalıyım? Fotografcıların texture yapabılecek ekıpmanlara sahıp mı?

Çözüm
Yüzeyin derinlik bilgisini vermezsen ışık her yeri aynı etkiler ve texture dümdüz görünür, gölge olması gereken yer parlar. Bu bilgiyi oyun motoruna iletmezsen kullandığın texture dümdüz yüzeye kalemle çizilmiş gibi görünür. Mesela önceden yaptığım texturelerden örnek vereyim, aşağıda hem texturelar hem de normal mapler yan yana görünüyor, normal map dediğimiz ışığın nereden nasıl yansıyacağını etkileyen ayrı bir texture bilgisi.

Bunun oyundaki etkisi ise şöyle:

Gördüğün gibi her yer aynı parlamıyor, desenin olduğu yerler karanlık iken ortaları aydınlık olunca derinlik hissi veriyor ama aslında 2d bir texture. Eğer bu bilgiyi sağlamazsan her yeri böyle beyaz parlar ve derinlik hissiyatı olmaz, bozuk bir görüntü olur. İnternette örneğini buldum şu şekilde:

İşin temelini öğrenmeden bunu yapmak mantıklı değil, dediğim gibi ucuza texture paketleri var onları alıp kullanabilirsin. Ya da bir süre bu işi öğrenip öyle yapabilirsin, oyununun gerçekçi görsellere sahip olacağını varsayarak konuşuyorum, yoksa daha basit pikselleştirilmiş görsellerle de bunlarla hiç uğraşmadan yapabilirsin projeni.
Fotoğrafları manipüle ederek yapabilirsin. Fakat seamless texture yapmayı, normal map/phong gibi renderlanınca ışık etkileşimini etkileyen kısımları bilmen lazım. Elinde yapmak istediğin şeylerin fotoğrafı var ise uğraşarak yapabilirsin, ben de sketchbook'ta aynı şekilde yapıyordum, bazen sıfırdan yaptığım da oluyordu hatta. Uğraşmak istemezsen 4-5 dolara satın al geç, illa ki bulursun işine yarayacak bir paket.

ışık nasıl etkılıyor ben anlamadım fotografcılar zaten ışıklarıda beraberınde getırıyo sedece o yuzeyın fotografını cekıp eklemek kalmıyomu ışık kısmını zaten unreal engıne kendısı halledıyo

kanka bu arada işlemcin ekran kartını tam beslıyemıyo bence yukselt simdilik yetiyosa sıkıntı yok

Son düzenleme:
Yüzeyin derinlik bilgisini vermezsen ışık her yeri aynı etkiler ve texture dümdüz görünür, gölge olması gereken yer parlar. Bu bilgiyi oyun motoruna iletmezsen kullandığın texture dümdüz yüzeye kalemle çizilmiş gibi görünür. Mesela önceden yaptığım texturelerden örnek vereyim, aşağıda hem texturelar hem de normal mapler yan yana görünüyor, normal map dediğimiz ışığın nereden nasıl yansıyacağını etkileyen ayrı bir texture bilgisi.

Bunun oyundaki etkisi ise şöyle:

Gördüğün gibi her yer aynı parlamıyor, desenin olduğu yerler karanlık iken ortaları aydınlık olunca derinlik hissi veriyor ama aslında 2d bir texture. Eğer bu bilgiyi sağlamazsan her yeri böyle beyaz parlar ve derinlik hissiyatı olmaz, bozuk bir görüntü olur. İnternette örneğini buldum şu şekilde:

İşin temelini öğrenmeden bunu yapmak mantıklı değil, dediğim gibi ucuza texture paketleri var onları alıp kullanabilirsin. Ya da bir süre bu işi öğrenip öyle yapabilirsin, oyununun gerçekçi görsellere sahip olacağını varsayarak konuşuyorum, yoksa daha basit pikselleştirilmiş görsellerle de bunlarla hiç uğraşmadan yapabilirsin projeni.

Çözüm

okadar anlattımda umarım fıkrımı calmazsın benden bılgılı bırıne benzıyosun

eee bişey de çalmıyacaksın demi

Son düzenleme:
okadar anlattımda umarım fıkrımı calmazsın benden bılgılı bırıne benzıyosun

eee bişey de çalmıyacaksın demi
Gerçekten yorumunu düzenleyip sildin mi yazdıklarını, yanlış anlama ama yaşın küçük anladığım kadarıyla ve oyununu videolardan bakarak yapıyorsun, anlattığın senaryoda bir iş çıkarman neredeyse imkansız. Tek kişi olarak kod, texture, model, sfx, animasyon, UI ve senaryo işini yapan insan çok az.

Ben zaten hayatım boyunca bir sürü gamejam'e katıldım ve oyun yaptım, yerli yabancı oyun sektöründe çalışanlarla tanıştım ve arkadaşlarım da var oyun sektöründe çalışan. Anlattığın klişe senaryodan daha iyilerini de yüzlerce kez gördüm ve merak etme kimse fikrini çalmaz çünkü zaten anlattığın tema çok kez yapıldı

Bu işlere biraz gerçekçi bakmaya ne kadar erken başlasan o kadar iyi, "feature creep" dediğimiz olaya kapılma ihtimalin fazla, yazdığın şeyleri tek bir kişi yapamaz, yaparsa da aklındaki görselle uyuşmayacak bir iş çıkar. Tavsiyem daha küçük projeler ile temelleri öğrenip sonra büyük bir projeye başlaman, yoksa emeklerin boşa gider benden söylemesi. Daha temelleri öğrenmeden texture yapmaya çalışıyorsun, önce ne olduğunu bir araştırıp öğren mesela ondan sonra bu soruyu sor.

tek kişi degilim 3 tane arkadasımda var paramda var zamanımızda baya var bu tur seylerın cogu genelde half lıfe gıbı oyunlar oldugundan korku oyunu olarak yok sanırsam seneryo model anımasyon gıbı ıslerı zaten kendım uslendım ogrenmeye calısıyorum şuanlık modellerımız ıyı gıdıyo aslında ama senaryoyu kotu bulman bıraz uzdu benı zaten olayların başını anlattım bı kısmı daha var gecen ay basladım buna yıllar içinde illaki geliştirmeler olucaktır hemde 5 yasımdan berı cızımle ugrasıyorum dogustan yetenek olarak geldı resmen 5 yasındakılersaçma sapan cop addamlar cızerken ben portreler cızıyodum hayla resımler bende duruyor 10 yasımdan berı profesyonel duzeye geldı resmım suan 3d modellemeye geçmeye calısıyorum he bıdetexturelerı merak ettıgımden sormustum yardımın ıcın tesekkurler bu arada

bu işe yeni girişmeye basladıgımdan bılmıyorum calınma olaylarının olup olmadıgından veya fıkrımın ıyı olup olmadıgını bılmıyorum okadar ıyı fıkırler gorduysenız sız ne eklememı onerırsınız ? nasıl bı gelıstırme yapabılırım hatta belki yardımcı falan olursunuz

okadar aşşagıladında sen hangı oyunları yaptın cok merak ettım yanlıs anlama ama daha 1 aylık hatta 1 ayda degıl 2 haftalık fıkrı aşşagılamak ıcın 14 satırlık metın yazdın sen hangı oyunları yaptın da fıkrı bukadar aşşagılıyosun bu arada butun hevesımde kaçtı sagol

Son düzenleme:
Ben yaptığım textureları source oyunları için yaptığım maplerde kullanıyorum. Yaptığım oyun fazla yok, 2 tane gamejam oyunu ama birisi ile birincilik diğeri ile de ikincilik aldık, jüri de yine oyun firmalarıydı. Kendi projelerim de var tabii ama çalıştığım için şu an ilgilenemiyorum, en fazla oynulara mod yapıyorum ama onlar da ilgi görüyor. Şu an Steam workshop'ta rahat 100-150k arası abonem vardır, Hutts, Frost Prime, Sinvicta gibi yayıncı/youtuber'lar ile de çalıştım modlama konusunda onlardan da 500 bin civarı izlenme almıştır benim modlar.

Yani bu konuda deneyimim var diyebilirim, ayrıca 2 haftalık fikir zaten mükemmel olamaz. Benim şu an yaptığım oyunun sadece konsept çizimleri zaten 2 tane ajandada duruyor, senaryo ayrı defterde 5 senedir arada açıp ekleme yaparım. 2 haftada aklına gelen şeyin mükemmel olacağını düşünüyorsan zaten çok yolun var, 3 kişi iseniz iş bölümü yapıp alanınızdaki teknik bilginizi geliştirmenizi tavsiye ederim çünkü texture, model gibi şeyleri sıfırdan yapacaksanız körü körüne olmaz, daha normal map veya bumpmapleri bilmeden texture yapmaya kalkarsan zamanını boşa harcarsın, her şeyi anlayıp öyle harekete geçmek daha mantıklı. Ben aşağılamadım sadece bana mantıksız gelen şeyleri söyledim, youtube üzerinde binlerce sınırsız kaynak mevcut isteyen gayet de öğrenebiliyor. Ben 10-15 sene önce deneye deneye bir şeyler yapıyordum şimdi ise istemediğin kadar tutorial var.

Umarım güzel işler çıkarırsınız bol şans.

teşekkürler sızın fıkrım hakkında dusuncelerınızı merak edıyorum bızım suan sadece oyunun temel konusunun ve birkaç zombı cızımlerinin oldugu kagıtlarımız var daha ajanda kadar olmadı olabıldıgınce oyunun temasına onem vermeye calısıyorum bılıyosunuz iyi korku oyunlarında amaç oyuncuyu korkudan krıze sokmak degıl eglencelı bı sekılde korkutmaktır bızde dengelemeye calısıyoruz deneyımlı bırıyle konustugumdan sızınde tavsıyelerınızı almak ıstıyorum zaten mukemmel bısey olsun demıyorum ama sız benım bısey bılmeden texture hakkında soru sormamdan dolayı yanlıs anlayıp erzurum gıbı 10 dk ugrasılmamıs bı oyun yapmaya calıstıgımızı sanıp yorumu yazdınız herhalde

hocam source 2 motoru ıle oyun yapmayı nerden ogrenebılırım

pardon daha herkeze açık olarak sunulmamış mecbur unreal engıne den devam

hocam selam biraz ilerleme kaydettık hıkayeyi oturtmaya başladık ama benım ıcım rahat etmedı oyun motoru olarakta source u seçtik ögrenmesi zor bi motor olsada source grafık motoru korku oyunlarında ayrı bi güzel oluyo oyuzden başlangıç olarak asıl palnladıgımız oyunu yapmak yerıne hl 2 modu yapmaya karar verdik source motorunu nerden ögrenebılırkm bır bılgınız varmı

Son düzenleme:
Source üzerinde çoğu şeyi hammer editor ile yapıyorsun. Map eventleri, Npc hareketleri ve scriptler vs. tophattwaffle ve 3kliksphilip gibi kanalların tutorialleri var temel şeyler için. Bunun dışında sadece dökümanlar üzerinden ilerleyebilirsiniz, linkini bırakıyorum Source SDK Documentation - Valve Developer Community

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…