Oyunlarda CPU kısıtlamak

İşletim sistemi
Windows 10

G1G1LE

Centipat
Daha fazla  
Selamlar. Yaklasik 1 yildir temizlenmemis bakimi yapilmamis bir monsterim var belki daha fazla. Laptopi sobanin yaninda kullanmak zorundayim. Haliyle cok asiri olmasada agir oyunlarda cok isinmaya basladi. Kargoyla gonderip temizletme sansim var ama aras kargoya zerre guvenmiyorum. Bu sebeple islemci turbo boostunu kapatip sogutuyorum. Ama yazilim muhendisligi okuyan bir arkadasim "Sen o sekilde sogutsan bile 2.50 ghzle 3.40-3.50 ghz bir degil. Islemleri yetistiremeyecegi icin islemcin cok daha fazla calisacak haliyle yine isinacak". Kararsiz kaldim ne yapmali bu durumda ?

Hocam bütçe varsa güzel bir soğutucu alabilirsiniz. Turbo boost seçeneği açık ve kapalıyken aradaki sıcaklık farkına şu uygulamayla bakın, ona göre ayarlarsınız.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Gurul gurul yanan sobanin yaninda islemci kisitli degilken conquerors blade oyununda 100 dereceyi gordum. Turbo boostu kapatinca 80 85 dereceye sabitlendi. Ama oynadigim butun oyunlar islemci tabanli (conquerors blade, rome 2 total war, mount and blade warband) o yuzden islemciyi kisitlayinca fpsim dusuyor ve gecikme artiyor :/ 100 derece gorunce alev alacak diye korktum acikcasi :(

Hocam ben size çözüm olabilecek bir şey anlatacağım. Şimdi öncelikle güç seçenekleri var bildiğiniz üzere Windows'ta. İşte orada planlar falan var. Genellikle sadece "Dengeli" adlı bir plan bulunuyor orada. Plan ayarlarını değiştir yazıyor sağ tarafında ona basın öncelikle. Çıkan yerden gelişmiş güç ayarlarını değiştire tıklayın. Bir pencere açılacak tıkladığınızda, oradan işlemci güç yönetimine basın. Bastıktan sonra alt sekme gelecek orada "En yüksek işlemci durumu" yazacak. Üzerine tıkladığınızda yine bir alt sekme gelecek. Orada "Pilde" ve "Prize takılı" olmak üzere iki seçenek var. İkisini de %80 veya %90 yapın.

Bu sayede işlemciniz tamamen çalışmayacak. Yani boşta bile %100 çalışmayacak. Böylece ısınma sorunlarının önüne geçmiş olacaksınız. Benim cihazım oyunlarda 90 derece falandı. Bunu yapınca 70 derece falan oldu. Performansa etkisi çok az ama ısıya etkisi büyük bir işlem. :) Yani performans kaybı olmayacak neredeyse en fazla 1-2 FPS oynar ama sıcaklık düşecektir.

Yukarida yazdim zaten turbo boostu kapattim. Yani sordugum sey islemcinin full calismasi mi daha iyi hani islemleri daha cabuk yetistirip daha az calisir mi ?

Bu işlem Turbo Boost değil hocam. Başka bir şey. Full çalışması daha kötü bir şey laptop için. İşlemci sürekli çalışacağı için ısınacak. Aşırı ısınacağı için bileşenler zarar görebilir. Performansa çok bir etkisi yok dediğim gibi. Performans kaybı yaşamayacaksınız yani. Dediklerimi yapıp deneyin bir.

Tamam iste dedigin seyi zaten denedim islemci gucunu %1 azaltarak 75 e kadar denedim. Normal senaryoda ise yariyor mesela film izlerken, surf yaparken ama oynadigim oyunlarda yemiyor islemci gucu dusurulunce.
Hani en basta soguk oluyor makine ama oyun agirlastikca islemci daha cok calisiyor hem fps dusuyor hem de daha cok isiniyor
O yuzden islemciyi saliversem daha iyi degil mi ?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı