Oyunlarda crash sorunları 2700X ve 2070 Super sistem ile

zegerek

Decapat
Merhaba arkadaşlar 2 ay önce aldığım aldığım günden beri bana dert olan denemediğim yol kalmayan sistemim sürekli crash vermekteydi şu an crashları belli oranda çözmüş olsam da sistemimi tam randımanlı kullanamadığım ortada.

Sistemim:
2700X Ryzen işlemci ve Thermaltake water 3.0 240 argb Sync 240MM işlemci sıvı soğutucu.
ASUS ROG STRIX X570-E GAMING 4400MHz(OC) DDR4 soket AM4 RGB Wi-Fi M.2 PCI-e 4.0 HDMI DP ATX anakart.
ASUS Dual GeForce RTX 2070 Super Evo OC 8 GB GDDR6 256 Bit ekran kartı
16 GB 3600 MHz G.Skill CL19 RAM.
512 GB XPG S40 M.2 SATA SSD.
Seagate 2TB Barracuda 256MB 7200RPM 3.5" SATA 3.0 harddisk.
Thermaltake V200 600W 80Plus 3X Pure Plus RGB fanlı midtower Gaming kasa.

Sistemi İtopyadan Black Friday zamanı topladım sitemin aldıktan sonra kendim temiz Windows 10 Pro kurulumu yaptım BIOS dahil tüm donanımlarım kendi sitelerinden son versiyon olarak güncelledim.

RAM'in XMP profilinden 3600 MHz getirdiğimde kesintisiz crash yiyorum şu an stabil olarak deneyerek 3400 MZ sorunsuz kullandım ama daha sonra 2933MHz düşürüp sabitledim uzun süredir bu şekilde kullanıyorum.

Donanımsal olarak bir sorun var mı diye yaptığım testler:
Memtest86 ile RAM'leri ayrı ayrı ve beraber test ettim sorun çıkmadı
SSD ve HDD crystaldiskmark ile test ettim sorun çıkmadı
GPU ve CPU'yu 3DMark11,3DMark ve PC mark stress testlerine aldım sorun çıkmadı %95-98 verimli çıkıyor sonuçlar.

Crash durumu ilk başladığında PUBG'de 20-65 dakika oynadıktan sonra crash report verip masaüstüne dönüyordu.
Rainbow 6, GTA 5, Forza Horizon 4 gibi oyunlar herhangibir crash ve hata vermeden oyundan masaüstüne atıyordu ve tüm bunlar belli bir süre oynadıktan sonra olmaktaydı. Ayrıca bilgisayarım güç yönetimi ayarını maks performans yaptığım zamanda direk crash alıyorum oyunlarda bu süreçte 4-5 kere mavi ekranda aldım bunlarda şu şekilde:

Driver IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL -netio.sys / tcpip.sys / dxgmms2.sys.
System thread exception not handled -bedaisy.sys.

Crashların sıklığını servisler ve hizmetlerden birçok servisi durdurarak ve kaldırarak, bütün OC uygulamaları sistemden kaldırarak (fakat crash alırken de OC yapılmamıştı her şey stock halde) ve kayıt defterinden ekran kartının gecikmesi tarzı bir şeyi 10 sn ye çıkartarak çözebildim şu an yaşadığım tek sorun PUBG'de anlık FPS düşüşü kısa süreli donma fakat bu ciddi şekilde sinir bozuyor. Ayrıca CS'de bu derece kuvvetli bir ekran kartım olmasına rağmen alabildiğim Max FPS değeri 180-210'larda geziyor FPS limitleri açık ve sağa sola dönerken ciddi kırılmalar takılmalar oluyor.

MSI Afterburner ile baktığım CPU %50-60'lar kullanımda iken GPU genelde %60-80 anlık 90 ları görüyor bir darboğaz ihtimalimi Ya da BIOS üzerinden ekstra bir ayar mı yapmam gerekmekte açıkçası daha önce hep Intel temelli PC'lerkullandım bu tarz bir sorunla karşılaşmamıştım.

Sizce bu sorunların sebebi ne olabilir şüphelendiklerim RTX kartlardaki micron bellekli kartlardaki sorun (VRAM kaynaklı), PSU'nun yetersiz geliyor olması, çeşitli program çakışmaları (ki sadece sistem için gerekli olan güncellemeleri yükledikten sonraki testlerimde de aynı sorunu yaşadım) şu an çok stabil diyemesem de bilgisayarı kullanabiliyorum ama insan Ferrarisi varken basmak istiyor :)

Son düzenleyen: Moderatör:

Aldığınız mavi ekran hatası RAM'lerden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Sorun sanırım RAM'lerinizde. Anakart kitapçığından bakıp doğru slotlara takmaya çalışın. Genellikle 2 ve 4. slotlara takılır. Sıralı taktıysanız düzeltin. Bunun dışında RAM'lerin birini söküp denemenizi tavsiye ederim. Tek tek deneyin. Eğer birinde sorun yaşarsanız o RAM'de sıkıntı var demektir. Aynı mavi ekran hatası başıma gelmişti Memtest86'da sorun çıkmamasına rağmen oyunda mavi ekran veriyordu. RAM'lerden biri arızalı çıktı.

Benzer sistem kullanıyoruz. Bende de 2070S ROG ve 2700X var. Crash sorunu yaşamadım ve benim VRAM'ler de Micron. Bundan önce 2070 kullanıyordum ve Micron yüzünden arızalanmıştı ama sadece crash değil, ekranda parlamalar vs. oluyordu. Değişimden 2070S geldi bunda henüz bir sorunla karşılaşmadım. O ilk üretim Micron VRAM'lerde vardı. Bir de 2700X için uygun olmayan RAM almışsınız sanırım. SK Hynix veya Samsung çipli RAM alsanız daha iyi olurdu. Muhtemelen sistem RAM'leriniz de Micron. PSU nedir? Bir de DDU denediniz mi?

Yakın dönemde mavi ekran almadım yazdığım mavi ekranlar format atmamdan önce idi dolayısı ile elimde dump dosyaları yok oyunların minidumplar ise oluşmuyor sadece PUBG minidump oluşturuyor sanırım onu da akşam buradan paylaşırım diğer oyunlar hata raporsuz direk masaüstüne dönüyor.

Aldığınız mavi ekran hatası RAM'lerden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Sorun sanırım RAM'lerinizde. Anakart kitapçığından bakıp doğru slotlara takmaya çalışın. Genellikle 2 ve 4. slotlara takılır. Sıralı taktıysanız düzeltin. Bunun dışında RAM'lerin birini söküp denemenizi tavsiye ederim. Tek tek deneyin. Eğer birinde sorun yaşarsanız o RAM'de sıkıntı var demektir. Aynı mavi ekran hatası başıma gelmişti memtest86'da sorun çıkmamasına rağmen oyunda mavi ekran veriyordu. RAM'lerden biri arızalı çıktı.

RAM'ler dediğiniz gibi o slotlarda 2 ve 4'te, memtest86 da sorun çıkmadı siz RAM'lerinizin arızalı oldğunu nasıl tespit etmiştiniz acaba bende o şekilde bir test yapayım.
Benzer sistem kullanıyoruz. Bende de 2070S ROG ve 2700X var. Crash sorunu yaşamadım ve benim VRAM'ler de micron. Bundan önce 2070 kullanıyordum ve micron yüzünden arızalanmıştı ama sadece crash değil, ekranda parlamalar vs. oluyordu. Değişimden 2070S geldi bunda henüz bir sorunla karşılaşmadım. O ilk üretim micron VRAM'lerde vardı. Bir de 2700X için uygun olmayan RAM almışsınız sanırım. SK Hynix veya Samsung çipli RAM alsanız daha iyi olurdu. Muhtemelen sistem RAM'leriniz de micron. PSU nedir? Bir de DDU denediniz mi?

Evet bu dediğiniz ekranda parlamalar bende çok şükür yoklar YouTube'da ve internette okuduğum yabancı forumlarda VRAM kaynaklı olan sıkıntılar benzer problemler olsa da tek olumlu nokta görüntülerdeki yırtılma ve parlamalar bende yok. DDU ile denedim tekrar aynı şeyleri yaşadım. Açıkçası RAM'lari almadan önce destekli mi desteksiz mi ekstra olarak incelemedim İtopya dan aldığım için koca firma buraya uyumsuz donanım koymaz diye düşünerek hareket etmiştim. PSU Thermaltake V200 600W 80Plus 3X Pure Plus RGB fanlı midtower Gaming kasanın içinden çıkan PSU tahminen bu PSU lara güvenilmez yazacaksınız evet bende güvenerek almadım yakın zamanda ASUS Thor 850 veya 1200WATT almayı düşünüyorum en ciddi hata ihtimalını PSU'ya vermekteyim çünkü aynı zamanda Razer set olarak klavye mousepad ve mouse um ful RGB acaba bunlarda ekstra yük mü bindiriyor diye düşünmekteyim çünkü ara ara mouseum kablosuzda olmamasına rağmen sanki güç kesilircesine ışıkları anlık sönüp geri geliyor ayrıca güç planı değiştirip (yüksek performansa alınca) oyunda direk crash alıyorum.

Memtest86 testi o kadarda sağlam bir test değil, sonuçta bellek üreticileri tarafından geliştirilmiş bir test değil, PassMark firmasının geliştirmiş olduğu bir test.

Tüm hataları göremiyor, özellikle de uyumsuzluk veya XMP nedenli hataları, sonuçta DOS ortamında çalışmadığı için değişik kombinasyonlu bellek durumları kontrol edemiyor, sürekli belirlenen değerleri kontrol ediyor.

2933MHz değerinde problemsiz kullanıyorsanız mavi ekran almadan kullanıyorsanız bu değerde kullanın.

Bahsetmiştim önceki mesajımda RAM'lerden birini söküp o şekilde oyunlarda denemeni tavsiye ederim. Sonra diğerini takar denersin. Arızalı olan RAM tek başına taktığımda görüntüyü zor vermişti bende sonra oyuna girdiğimde direk mavi ekran verdi zaten o şekilde anladım.

Memtest86 testi o kadarda sağlam bir test değil, sonuçta bellek üreticileri tarafından geliştirilmiş bir test değil, PassMark firmasının geliştirmiş olduğu bir test.

Tüm hataları göremiyor, özellikle de uyumsuzluk veya XMP nedenli hataları, sonuçta DOS ortamında çalışmadığı için değişik kombinasyonlu bellek durumları kontrol edemiyor, sürekli belirlenen değerleri kontrol ediyor.

2933MHz değerinde problemsiz kullanıyorsanız mavi ekran almadan kullanıyorsanız bu değerde kullanın.
Bahsetmiştim önceki mesajımda RAM'lerden birini söküp o şekilde oyunlarda denemeni tavsiye ederim. Sonra diğerini takar denersin. Arızalı olan RAM tek başına taktığımda görüntüyü zor vermişti bende sonra oyuna girdiğimde direk mavi ekran verdi zaten o şekilde anladım.

Tek tek deneme mevzunu yapmıştım açıkçası görüntüyü zor verme gibi bir durum olmamıştı ama FPS haliyle neredeyse yarı yarıya düşmüştü. Ama tekrar deneyeceğim denerken nelere dikkat etmemi önerirsiniz.

2.sorum RAM problemlerinden bu tarz uyguluma ve oyunlar crash veya hatasız kapanıp masaüstüne dönme gibi bir hata mı verirler veya buna RAM dışında ne sebep olabilir örneğin PSU yetmiyorsa o anki yük altında bilgisayar komple resetlenme veya mavi ekran gibi bir hata mı verir yoksa yaptığı gibi sadece hata vermeden masaüstüne mi döner.

3.sorum eğer ki RAM'lerim bozuk veya anakartla uyumsuz ise 3600MHz için anakartla uyumlu hangi RAM önerirsiniz tercihen en azından AuraSync uyumlu bir RAM olursa sevinirim.

PSU nedenli olsa bilgisayar elektrikler gitmiş gibi kapanır veya reset atardı.
Ekran kartı nedenli olsa sistemde görüntü gider "No Singal" veya hata verirdi fakat sizdeki hatalar bellek problemli olabileceğini düşündürüyor.

Anakartın test edilmiş bellek listesine bakıp Türkiye'de satılan modellere bakabilirsiniz.

PSU nedenli olsa bilgisayar elektrikler gitmiş gibi kapanır veya reset atardı.
Ekran kartı nedenli olsa sistemde görüntü gider "No Singal" veya hata verirdi fakat sizdeki hatalar bellek problemli olabileceğini düşündürüyor.

Anakartın test edilmiş bellek listesine bakıp Türkiye'de satılan modellere bakabilirsiniz.
G.Skill sitesinden baktığımda RAM'ler genelde Intel anakartlar ile kullanılmış sadece ASRock markası altında X570 dolayısı ile AMD markası var ASUS'ların hepsi Intel tabanlı bu desteklemediğini gösterir mi yoksa site güncellenmemiş olabilir mi.

2.ASUS'un sitesinden anakartın desteklediği RAM'ler listesi açıkçası son derece zayıf bu derece üst segment diyebileceğim bir anakart için sadece 2 adet 3600MHz RAM destekli gözükmekte acaba bu da listenin güncellenmemesi sebebi ile olmuş olabilir mi.

3.İtopya gibi bir firma bunca ürün satıp ki benim aldığım dönem mağazanın halini görmenizi isterdim :D tam manası ile iğne atsan düşmez durumda idi birbiriyle uyumsuz parçaların olduğu bir liste nasıl çıkarabilir hadi çıkardı oluşan uyumsuzluklar sebebiyle değişim gibi bir hak verir mi?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı