Oyunlarda GPU kullanımı düşmesi

Ben işlemcide olduğunu düşünüyorum. İşlemcin ekran kartını yeteri kadar besleyemediği için darboğaza sebep olur. Benim ekran kartı %100 kullanırken işlemci %20 ile %40 arasında dolanıyor. Ekran kartı kullanım az olunca işlemcim biraz daha kullanımı artıyor ancak %100 kullanım olmuyor. Hafif bir oyun açın bakalım onda %100 işlemci kullanımı olacak mı?

Şarj sıkıntısı yaşadığını belirtmişsin, Windows pil kullanımını dengelemek için CPU çalışma frekansını düşürüyor, dolayısıyla CPU yetersiz kalıyor olabilir. Performans ayarlarını bir kontrol et derim. Resimde de açıkça belli durumun işlemci darboğazı olduğu, tabii diğer oyunlardaki kaynak kullanımlarına da göz atmakta fayda var.

Şarj sıkıntısı yaşadığını belirtmişsin, Windows pil kullanımını dengelemek için CPU çalışma frekansını düşürüyor, dolayısıyla CPU yetersiz kalıyor olabilir. Performans ayarlarını bir kontrol et derim. Resimde de açıkça belli durumun işlemci darboğazı olduğu, tabii diğer oyunlardaki kaynak kullanımlarına da göz atmakta fayda var.

Bir tanıdığım bataryanın pinini çıkarmamı bağlantıyı kesip denememi tavsiye etti(Benzer bi sorunu bu şekilde çözmüştü kendisi) fakat elimde mevcut tornavidalar ile laptopu açamadım bu işlerde de biraz beceriksizimdir elimdekinden de olmak istemedim yakınımdaki 1-2 tamirciye gidip ben sadece kasayı açmak istiyorum bataryayı çıkaracağım o kadar ne ücret kadar alırsınız ? diye sordum senin laptopu açmak zor deyip 50 TL istediler fazla ve absürt geldi açıkçası sonuç olarak açamadım laptopu kaldı öyle en yakın zamanda uygun tornavida edinip video izleyip açmaya çalışayım bir madem.

Aslında yama kurulumu çok basit google'da aratırsanız ilk çıkan sitede çıkan adımlarla 1-2dakikada kurarsınız.

İsteğiniz üzerine Nvidia'yı devre dışı bırakıp dahili ekran kartım ile GTA 5'e girdim 900p normal-yüksek ayarlarda stabil 20 FPS ile oynatıyor araç ile baya yüksek hızlara vs. çıktım çok küçük mili saniyelik drop girdi Nvdia ile oynarken 4-5 saniyelere kadar çıkıyor bu drop. Ben bu sistem ile 800 saat sorunsuz ARK gibi bir oyun oynadım fakat şimdi LOL bile oynayamıyorum tuhaf.

Ek olarak hazır Superonline yılbaşı için 1 haftalığına internet hızımı yükseltmişken bol bol oyun indirdim daha önceden tek bir drop yemeden bitirmiş olduğum NFS Payback oyununu denedim , drobu bırakın oynanmıyacak halde oyuna başlangıç yarışını bitiremeden kapadım çıktım oyundan. Ekran kartımda bir arıza olduğunu düşünüyorum ben. Nasıl emin olabilirim veyahut ne yapabilirim diye konu açtım fakat masaüstü al tavsiyesi veriyorlar :D

Teşekkür ederim fakat bir yararı olmadı. Ben zaten asıl sorunun ekran kartında olduğunu düşünüyorum

O zaman sorunumuz işlemcide diyebiliriz. Zaten resimde gördüğümüz cpu %100 gpu %45. Ek olarak dahili ekran kartıyla düşük fps almanız normal, fakat yine drop yemişsiniz. Daha kısa süreli olmasının nedeni dahili kartı beslemenin daha kolay olmasından. kaynaklı.

Intel® Core™ i5-6200U (2,3 GHz, 2,8 GHz'e kadar, 3 MB önbellek, 2 çekirdekli)

HP nin web sitesinde işlemciyi buldum. AIDA64 ile işlemcinin saat hızı 2.8GHz ye çıkıyor mu kontrol edermisiniz? (Ben genelde bu uygulamayı kullanıyorum kullandığınız başka uygulama varsa oda olur). Belki işlemci hızını kısıtlamış olabilirsiniz. BIOS üzerinden yada windows güç seçeneklerinden kontrol etmeniz gerekebilir.

Steam versiyonunda çalıştıramadım, diğer türlü yama çok var evet.

Arkadaşlar an itibari ile sorun çözülmüştür.1 yıla yakındır bu problem ile baş başayım denemediğim yol yordam okumadığım konu kalmamıştı defalarca belki 10'dan fazla konu kendim açmıştım bu sorunu çözememiştik bir kaç kez bu olayların bataryanın ölmesi ile başladığını daha önce olmadığını belirtip alakası olup olmadığını sormama rağmen yok sanmam demişlerdi.

Bugün başka bir forumdaki tavsiye üzerine bataryanın pinini çıkardım ve sorun tamamen geçti %0 şarj doluyor konumundaydı hep meğer işlemciye gelen güç yetmiyormuş batarya ile cihazın bağlantısını kesmem ile 1 yıllık hiç bir forumda düzeltemediğim konu çözülmüş oldu. Vallahi bu kadar basit bir şeymiş ne desem bilemiyorum.

Ayrıca batarya 1,1-5 parmak kalınlığında şişmiş belki cihazı patlamaktan da kurtarmış oldum siz de eğer batarya sorunu yaşıyorsanız lütfen çıkarın veya değiştirin şişebileceğini bilmiyordum.

Konuyu çözüldü olarak değiştirebilirsiniz umarım başkalarına da faydası dokunur.

Steam versiyonunda çalıştıramadım, diğer türlü yama çok var evet

Ek olarak Steam versiyonunda sorunsuz çalışıyor hocam sadece Online girerken kapatmak gerekiyor .Bir şeyi eksik yapmışsınızdır belki de mesaj atarsanız yardımcı olmak isterim.

Aslında yama kurulumu çok basit google'da aratırsanız ilk çıkan sitede çıkan adımlarla 1-2dakikada kurarsınız.

İsteğiniz üzerine Nvidia'yı devre dışı bırakıp dahili ekran kartım ile GTA 5'e girdim 900p normal-yüksek ayarlarda stabil 20 FPS ile oynatıyor araç ile baya yüksek hızlara vs. çıktım çok küçük mili saniyelik drop girdi Nvdia ile oynarken 4-5 saniyelere kadar çıkıyor bu drop. Ben bu sistem ile 800 saat sorunsuz ARK gibi bir oyun oynadım fakat şimdi LOL bile oynayamıyorum tuhaf.

Ek olarak hazır Superonline yılbaşı için 1 haftalığına internet hızımı yükseltmişken bol bol oyun indirdim daha önceden tek bir drop yemeden bitirmiş olduğum NFS Payback oyununu denedim , drobu bırakın oynanmıyacak halde oyuna başlangıç yarışını bitiremeden kapadım çıktım oyundan. Ekran kartımda bir arıza olduğunu düşünüyorum ben. Nasıl emin olabilirim veyahut ne yapabilirim diye konu açtım fakat masaüstü al tavsiyesi veriyorlar :D

Teşekkür ederim fakat bir yararı olmadı. Ben zaten asıl sorunun ekran kartında olduğunu düşünüyorum
Bende Optimus laptop kullanan birisiyim ve aynı durumdan müzdaripim. Sorunu henüz çözemedim grafikleri düşük tuttuğumda takılıyor, çok yükselttiğimde tekrar takılıyor. 120 FPS istediğim oyundan düşükte 60, yüksekte 60 alınca benimde kafam bir bulandı. Optimus laptop kullanan herkeste aynı sorun var sanırım işlemcinin ekrankartı (igpu) ile elimizdeki dahili ekran kartı ortak çalıştığı için illa ki işlemcinin ekran kartının kullanımı gerekmekte. Eğer Bios ayarlarından optimus'u kapatabiliyorsanız kapatın. Kapatamıyorsanız bizim gibi salak salak Nvidianın ve Intel'in düzgün bir güncelleme yapmasını bekleyin. Eğer ki konuyla ilgili detaylı konuşmak isterseniz bunu yanıtlayın veya imzadaki iletişimlerden biriyle iletişime geçin. Sorunun bu olduğunu düşünüyorsanız elimde ufak ufak araştırmalarım var önerilerde bulunabilirim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı