Çözüldü Oyunlarda GPU kullanımı sürekli %100 mü olmalı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Makaleler
4
Yer
Antalya
Daha fazla  
Meslek
Research&Development Engineer
Hocam sorum şu: eğer sahne yüklemesi yoksa yani araya video girmiyor ya da oyunda fast travel benzeri birşey yapmıyorsak, örneğin gta v'de yolda araba sürüyorsak gpu kullanımı sürekli %100 mü olmalı? Yoksa genelde %100 ama arada düşüşler olabilir mi?
Soruyu sormamdaki asıl amaç mesela gpu kullanımı %100 iken fps 65 diyelim ve biraz ilerleyince %80e düştü ve fps 45. Bence sabit %100 kullanmalı sistem ama böyle olmuyor. İşlemcim i7 4770 ve ekran kartım r9 290. Darboğaz olacağını sanmıyorum. Arada düşüşler normal midir?

Ekran kartınız sürekli %100 performansta çalışacak ?* diye bir şey elbette yok. %100 performanstan kasıt, ekran kartının çektiği güç mü, yoksa core ve bellek frekanslarının çalışma % si mi anlayamadım ama, her halükarda, ekran kartınız tam yük altına girmediği durumlarda doğal olarak çekirdek frekansınının tümünü kullanmak istemeyecek, dolayısıyla daha az voltaj çekecek ve dolayısıyla daha az güç tüketecektir. Bu normal bir durum. Oyun içerisinde de çok absürt FPS düşüşleri dışında ufak tefek frekans düşüşleri vs. normaldir. Ancak gerekli olduğu zamanlarda, örneğin GTA 5 gibi yüksek grafikli bir oyunda da saatlerce tam güç altında çalışmasında da hiçbir sıkıntı yoktur.

Gelelim problemlere, ekran kartınız eğer en basit bir uygulamada veya oyunda bile tam güçle çalışıyorsa burada bir sorun var demektir. Sizinkisi bu değil. Ekran kartı tam güçle çalışması gerektiği zamanlarda olmadık şekilde gücü kesiyor, veya başka bir deyişle atıyorum 1000 MHZ olması gereken core frekansı durduk yere 800'e düşüyorsa vs. burada ilk bakılması gereken nokta ekran kartının sıcaklığının kaç derece olduğudur. Ekran kartları çok ısındıkları zaman, throttling denilen bir kavramdan ötürü, ısının düşmesi amacıyla çalışma frekanslarını düşürebilir. Bunun önüne geçmek için çeşitli yazılımlarla (MSI Afterburner, Asus GPU Tweak vs.) manuel fan ayarı yapabilir veya yine bu programlarda bulunan sıcaklık ayarını (bir nevi termostat gibi düşünün) yapabilirsiniz. Böylece ekran kartınızın fanları, ayarladığınız sıcaklığın üstüne çıkılmaması için otomatik çalışacaktır. İdeal çalışma sıcaklıkları 60-70 Santigrat derecedir.

Ancak yine de işlemciniz ve ekran kartınız oldukça iyi, darboğaz olacak bileşenler de değiller. Sabit 65 FPS'den 45 FPS'lere düşüş de bana pek normal gelmedi. Sürücülerinizin güncel olduğundan, sistemi yoran bir uygulama, virüs vb. şey olmadığından emin olun.

Ekran kartı grafik işlemeleri anında herhangi bir kısıtlama yoksa %99 güçle tam performansta çalışır. Eğer çalışmıyorsa ya bir FPS limiti, güç limiti vardır ya da işlemci ekran kartını yeteri kadar besleyemediği için tam performansta çalışamıyordur. Bu olaya da darboğaz diyoruz.

Oyunlarda ise oyun içinde sürekli %99 güçte çalışması makbuldür. Bunun dışında yükleme ekranında ne kadar çalışacağı ise oyunun bileceği iş. Mesela GTA IV'te menüde 1000-2000 FPS alıyorduk. Çünkü bu ekranlarda da ekran kartı tam performansta çalışıyordu. Ancak başka bir oyunda menü ve yükleme ekranları sabit 30 FPS çalışabilir ki böyle oyunlar da var. Sadece adı aklıma gelmedi.

Akif'in Coil Whine konusunda söyledikleri doğru, @Helelehololo çok net bir biçimde yanlış bilgilendirmede bulunmuşsun.
Olaya teknik açıdan netlik kazandırayım.
  • Coil Whine neden oluşur? Ekran kartına entegre edilen indüktörlerin belirli bir akım altında titreşim yaratmasından dolayı.
  • Peki indüktörler neden titrer? Bu bobinlerin içerisinden akım geçer ve bu akım kaç FPS aldığınla değil bobinlerdeki akımın şiddeti ile alakalıdır.
  • Bobinlerdeki akım neye göre artar veya azalır? Elbette kaç FPS aldığına göre değil, kartın yük altında olup olmamasına, güç ihtiyacına göre artar.
  • Bobinlerdeki akım yükseldikçe akımın frekansı, saniyedeki vuruş değeri de yükselir. CW sesinin çok ince olma sebebi de budur. Akım yükselir, yüksek frekans sesler ise ince tonları yaratır.
Bu ses FPS değerimize göre meydana çıkıyor olsaydı 4-5-6*** serisinin orta seviye ekran kartları ile GTAV oyununu kartın belleği yettiğince Ultra ayarlarda açmaya kalksaydık ve doğal olarak düşük FPS alsaydık bu sesi duymamamız gerekecekti? Nede olsa düşük FPS alıyoruz değil mi?
Elbette hayır, CW sesini yine işitirdik çünkü kart o düşük FPS deyip beğenmediğiniz kareleri ekrana verebilmek için tüm veriyolunu kullanacak, bellek ve çekirdek frekans değerini sonuna kadar kullanacak, güç bağlantıları ile ihtiyaç duyduğu gücü çekip indüktörlere aktaracaktı elbette.

Bu yüzden diyoruz ki : Coil Whine olayının yaşanma sebebi kartın yük altına girdiği, güç çekimini artırdığı durumlarda indüktörlerin CW sorununa karşı yeteri kadar geliştirilmediğinden ötürü akım nedeniyle bobinlerde titreşimin meydana gelmesidir.

Ve arkadaşlar farkındaysanız bu titreşim sesi kulağımıza oldukça ince bir tonda fısıldar. İnce tonlar yüksek frekans değerlerine tekabül eder. Akımın şiddeti arttıkça frekans değeri de artar aynı zamanda.
CW dediğimiz ses belki de kart yük altında bile değilken çok düşük frekanslarda da olsa varlığını sürdürüyordur ancak akımın şiddetli olmamasından ötürü bu ses kulağımıza hiçbir şekilde erişmiyor. Ne zaman ki akım şiddeti artıp titreşimin frekansı artıyor. O zaman ki kulağımıza inceden inceden sesler ulaşmaya başlar arkadaşlar.

Ve rica ediyorum bilginiz olmayan konuda fikriniz de olmasın, bizleri de uğraştırmayın açıklamalar ile.

Evet olayın CW ile bir alakası yok, ben arkadaşın CW ile alakalı yorumu hakkında atıfta bulundum.

Yoksa yeni nesil bir kart neden NFS Carbon gibi bir oyun için tüm kaynak kullanımını heba etsin? İstese de edemez zaten.
Kartın %30 kaynak kullanımı gerçekleştirdiği tam performansta çalışmadığı anlamına gelmez elbette.
Tam performans çalışır, ihtiyaç duyulduğu kadar veri yolu harcar.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…