Daha fazla
- Meslek
- Research&Development Engineer
Hepinize çok çok teşekkür ediyorum. Sorumu youtube üzerine bir video koyarak sizden tekrar yanıt bekleyeceğim.
Şu anda oyunda olmadığım için zaten düşük gözüküyor.
Gpu kullanımından kastım bu işaretlediğim. Kartın kendini ne kadar yük altına soktuğu değer. Düşmesi halinde frekansta doğru orantılı olarak düşüyor.Ekran kartınız sürekli %100 performansta çalışacak ?* diye bir şey elbette yok. %100 performanstan kasıt, ekran kartının çektiği güç mü, yoksa core ve bellek frekanslarının çalışma % si mi anlayamadım ama, her halükarda, ekran kartınız tam yük altına girmediği durumlarda doğal olarak çekirdek frekansınının tümünü kullanmak istemeyecek, dolayısıyla daha az voltaj çekecek ve dolayısıyla daha az güç tüketecektir. Bu normal bir durum. Oyun içerisinde de çok absürt FPS düşüşleri dışında ufak tefek frekans düşüşleri vs. normaldir. Ancak gerekli olduğu zamanlarda, örneğin GTA 5 gibi yüksek grafikli bir oyunda da saatlerce tam güç altında çalışmasında da hiçbir sıkıntı yoktur.
Gelelim problemlere, ekran kartınız eğer en basit bir uygulamada veya oyunda bile tam güçle çalışıyorsa burada bir sorun var demektir. Sizinkisi bu değil. Ekran kartı tam güçle çalışması gerektiği zamanlarda olmadık şekilde gücü kesiyor, veya başka bir deyişle atıyorum 1000 MHZ olması gereken core frekansı durduk yere 800'e düşüyorsa vs. burada ilk bakılması gereken nokta ekran kartının sıcaklığının kaç derece olduğudur. Ekran kartları çok ısındıkları zaman, throttling denilen bir kavramdan ötürü, ısının düşmesi amacıyla çalışma frekanslarını düşürebilir. Bunun önüne geçmek için çeşitli yazılımlarla (MSI Afterburner, Asus GPU Tweak vs.) manuel fan ayarı yapabilir veya yine bu programlarda bulunan sıcaklık ayarını (bir nevi termostat gibi düşünün) yapabilirsiniz. Böylece ekran kartınızın fanları, ayarladığınız sıcaklığın üstüne çıkılmaması için otomatik çalışacaktır. İdeal çalışma sıcaklıkları 60-70 Santigrat derecedir.
Ancak yine de işlemciniz ve ekran kartınız oldukça iyi, darboğaz olacak bileşenler de değiller. Sabit 65 FPS'den 45 FPS'lere düşüş de bana pek normal gelmedi. Sürücülerinizin güncel olduğundan, sistemi yoran bir uygulama, virüs vb. şey olmadığından emin olun.
Şu anda oyunda olmadığım için zaten düşük gözüküyor.