Oyunlarda ısınmayan işlemci internette gezerken neden ısınır?

Yer
Kocaeli
RAM
64 GB 3600 MHz
Anakart
X-570-F ROG Strix
İşlemci: AMD Ryzen 5900X.
Soğutucu: Cooler Master ML360 ıllusion 360mm sıvı soğutma.

Başlıkta belirttiğim gibi oyun oynarken fanlar normal seviyede ses yok. Ama yükleme ekranında veya özellikle Hepsiburada, Twitter gibi siteler, YouTube'da video izlerken ileri bir dakikaya atladığımda fanlar birden uçuyor kasada bayağı uğultu oluyor. Ne oluyor diyorum bu kadar acaba? Bunun mantığı nedir? Çok fazla ürün, yazı vs yüklendiği için oyuna göre daha fazla mı işlem gücü istiyor? HB anasayfaya girince bayağı kalkışa geçen uçak gibi oluyor 82-83 dereceye çıkıyor. Oyunları 2K çözünürlükte oynuyorum 72 derecede ve uğultu vs olmuyor.

Son düzenleyen: Moderatör:

Başlıkta belirttiğim gibi oyun oynarken fanlar normal seviyede ses yok. Ama yükleme ekranında veya özellikle Hepsiburada, Twitter gibi siteler, YouTube'da video izlerken ileri bir dakikaya atladığımda fanlar birden uçuyor kasada bayağı uğultu oluyor. Ne oluyor diyorum bu kadar acaba? Bunun mantığı nedir? Çok fazla ürün, yazı vs yüklendiği için oyuna göre daha fazla mı işlem gücü istiyor? HB anasayfaya girince bayağı kalkışa geçen uçak gibi oluyor 82-83 dereceye çıkıyor. Oyunları 2K çözünürlükte oynuyorum 72 derecede ve uğultu vs olmuyor.
Soğutucu tam oturmamış olabilir. Donanımsal olduğunu düşünüyorum. Montajı kontrol eder misiniz.

Başlığı düzelten moderatöre sesleniyorum, bu konunun başlığı bu değil. Niye değiştirdiniz? Ben de biliyorum onu yazmayı! Yazdığım haliyle kalsın belki başka işlemciyle bu sorunu yaşayan olabilir ve çözümü burada çözülecek olabilir? niye kafanıza göre değiştiriyorsunuz?

Soğutucu tam oturmamış olabilir. Donanımsal olduğunu düşünüyorum. Montajı kontrol eder misiniz.
Açıkçası BIOS ayarları da default yani ayarıyla da oynamadım. Montajda da sorun yok Render alırken falan ısı değerleri gayet normal. Boşta sıcaklık 45 derecelere iniyor. Macun da kaliteli dandik değil :)
@MertDogan94 Ziplamalara çok bakmayın. Yük altında değer güzel. Kaliteli bir termal macun ile yeniden montaj yapın daha da düşecektir.
Render ve Sistem boştaki değerleri de güzel ama bu tarayıcıda gezinme baya rahatsız ediyor ulan noluyo siteye tıkladım alt tarafı diyorum bir uğultu sanki fırtına kopuyor :) Macun Arctic MX-4 kullanıyorum.

Açıkçası BIOS ayarları da default yani ayarıyla da oynamadım. Montajda da sorun yok Render alırken falan ısı değerleri gayet normal. Boşta sıcaklık 45 derecelere iniyor. Macun da kaliteli dandik değil :)

Render ve Sistem boştaki değerleri de güzel ama bu tarayıcıda gezinme baya rahatsız ediyor ulan noluyo siteye tıkladım alt tarafı diyorum bir uğultu sanki fırtına kopuyor :) Macun Arctic MX-4 kullanıyorum.
Tarayıcı değiştirir misiniz? Belki yük binmesinin sebebi budur.

Fan sesinden rahatsız oluyorsan BIOS'ta fan hızlanma ve yavaşlama için süre ayarlaması oluyor. Ani sıcaklık yükselmesinde fan hemen hızlanmamış olur o ayarı yaparsan.
Onlarda aslında ayarlı, Asus AI Suite ile ayarladım sistem ısınmıyorken fan duyulmuyor en düşük RPM'de dönüyor. Ama bu sıçramada ayar falan dinlemiyor sistem sanırım çünkü öyle ani bir zıplama oluyor ki o an 90'a bile vuracak gibi oluyor sistem eğer bu fan ayarlarını öyle yaparsam :)

Tarayıcı değiştirir misiniz? Belki yük binmesinin sebebi budur.
Denedim. Chrome kullanıyorum ama Brave'i denedim. Microsoft EDGE ile de denedim. Sanki çok aşırı işlem yükü gerektiren siteler olduğu için bu ısınma oluyor diye düşünüyorum. Acaba Oyun tek çekirdek, bu siteler vs çoklu çekirdeğe mi bakıyor fark bu olabilir mi?

Biraz mantıksız gelebilir ama virüs taraması yapabilirmisiniz.

Biraz mantıksız gelebilir ama virüs taraması yapabilirmisiniz.
Yaptım. Bir şey çıkmadı. Uzun zamandır virüs saptandı uyarısı almadım PC'de. Technopata girince bile yükseliyor burası da dahil yani. Tarayıcıda reklam engelleyici yüklü 3 tane. Benim düşüncem çoklu çekirdekte yüksek frekansa çıktığı için bi anda zıplıyor frekans. Görev yöneticisinden bakıyorum çünkü 4.5-4.6 ghz'e zıplıyor. O frekansta da bu ısı değeri normal geliyor ama bu benim teorim, net teknik bir cevap arıyorum :))

Technopat Haberler

Geri
Yukarı