Pakistan'da Airbus A320 düştü

Son gelen haberlere göre pilotların iniş takımını aslında hiç açmadığını ve açmayı unuttukları tartışılıyormuş. Motorların yere sürtmesi olayını mantıklı açıklayabilecek iki ihtimalden biri bu olabilir. İlk gelen sürtünme sesi ile tekrar tırmandıkları ihtimali tartışılıyormuş.

Resmi bir kaynak değil yanlış anlaşılmasın. Üzerinde durulan en büyük ihtimalmiş galiba. Resmi bir şey olmadan konuşmak yanlış tabii unutmamak gerek ama motor sürtmesini mantıklı açıklayabilir bu durum.

Son düzenleme:
Son gelen haberlere göre pilotların iniş takımını aslında hiç açmadığını ve açmayı unuttukları tartışılıyormuş.
Eğer böyleyse bazı taşlar yerine daha iyi oturacaktır. Pilotaj hatalarının yüksek olduğu bir kaza çeşidini anımsatmıştı bana ilk gördüğümde. Motorları sürttükten sonra go around yapmalarının sebebini de motorları sürterken (sürtme sesi gelirken) motorlar hemen gitmediği için go around kararı alabileceklerini söylemiştim. Böyle gerçekleşmişse motor kaybının zamanlaması çok talihsiz olmuş ve pilotların yanında olmamış maalesef.

Benim aklıma bir soru takıldı. İniş takımları açılmadıysa kulenin bunu görüp haber etmesi gerekmez mi? Çünkü zaten belli bir mesafeden itibaren iniş takımları açık oluyor ve kuleden çok net gözüküyor olmalı değil mi?

Benim aklıma bir soru takıldı. İniş takımları açılmadıysa kulenin bunu görüp haber etmesi gerekmez mi?
Kulenin direkt olarak böyle bir sorumluluğu yok. Bu iletişimi pilotlar sağlamalıdır. Örneğin iniş yapacaksın ve iniş takımlarını açmak için kolu indirdin. İniş takımının açılıp açılmadığı bilgisini veren sensörlerde bir sorun olduğunu fark ettiğinde iniş takımının açılıp açılmadığının bilgisini (bazı uçaklarda görsel olarak uçaktakilerin bunun görebilmesi için ek sistemler de vardır) kuleden veya yerdeki ekiplerden yardım isteyebilirsin.

Son konuşmalarda pilot böyle bir şeyden bahsetmemiş, kule de her inen uçağı paranoyaklaşıp bu şekilde kontrol edemez. Eğer çıkan haberlere göreyse gelişen haberler, pilotaj hataları kazanın ana sebebi gibi duruyor.

''Pilots tried to land without any gear. First right engine then left engine and finally both engines struck the ground and plane took off again. ''
Zaten kule o yüzden bence belly landing mi yapmak istiyorsunuz? dedi.

Eğer böyleyse bazı taşlar yerine daha iyi oturacaktır.
Başka türlü motor sürtmesini resmen açıklayamıyorum ben de. Fazla geriye yatık desen bu sefer de kuyruk sürterdi yani. Bir de galiba enkazda iniş takımı açık halde bulunamamış. Enkazın parçalarının içinde kalmış. Yani net şekilde açılmış diyemiyorlarmış.
Orası çok karmaşık. Ama kule her uçağı gözle izlemek zorunda değil. Bence son anda veya gelen sesle anladı onlar da. Ama bu kadar seyrek bir hava trafiğinde birinin bakıyor olması gerekiyordu. Yani meraktan veya fotoğraf çekmek için bile bakardı biri mutlaka. Mükemmel bir talihsizlik yaşanmış resmen. Bir de ne olursa olsun son karar pilotundur her zaman.
Pilot ne kadar da sakin ölümün dibindeyken bile. Özel eğitim mi veriliyor pilotlara?
Aynen. Mümkün olduğunca sakin kalması için eğitilir zaten ama insan sonuçta. Bir yerde direnci kırılır ve panikleme ihtimali hep vardır.

Bir de galiba enkazda iniş takımı açık halde bulunamamış. Enkazın parçalarının içinde kalmış. Yani net şekilde açılmış diyemiyorlarmış.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kamera kaydını tekrar izlediğimde iniş takımlarının açık olduğunu fark ettim.

Kamera kaydını tekrar izlediğimde iniş takımlarının açık olduğunu fark ettim.
Bunun 1. inişe ait olmaması lazım. Go around sonrası 2. inişi denerken açıyorlar ama nafile...

Edit: Evet bu kayıt 1. iniş değil, go around sonrası ve stall'dan hemen öncesi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…