- Makaleler
- 1
Sağolun hocam bu videoda gayet iyi anlaşılıyor.
Evet tam olarak bu.Arkadaşın dediğine göre ilk iniş denemesinde motorlar yere sürtünmüş. Sonrası go-around ve stall.
Hocam Pakistan dünyada çarpık kentleşmenin en çok olduğu yerden birisi. Boş arazi bulmak biraz zor olabilir ve uçağın o kadar menzilide olmayabilir. Bir keresinde bir uçak mısır tarlasına inmişti.Peki hocam düzlük, inişe uygun bir arazi olsa en azından yolcular atlatabilir miydi sizce? Görüntülere göre patlama olmuş direkt. Küçük bir mantarcık çıkmış. İnişe uygun zemin olsaydı bile tonlarca ağırlığa sahip bu şey düşük hız ve irtifada yine sağ salim inebilir miydi ki?
@Shimada Sensei Ben kazayı detaylı araştıramadım, zamanım olmadı açıkçası. Ben uçaklara dair şeyler araştırınca birçok kaynak okuyup tek tek süzgeçliyorum çünkü. Karşıma çıkan ilk kaynağa göre bir sonuca varmıyorum. Şu an sitelerde dönen haberlerde gerçek verilerden çok teoriler dönüyor, dedikleri doğru olsa bile nihai sonuçlar olmadığından kimse kesin bir sonuca varamaz.
Diyelim ki dedikleri gibi 2 motor da piste sürttü. Bu nasıl olabilir? Burun iniş takımı açılmamıştır ve pilot bunu fark etmeyip uçağı 3 derecelik açıyla indirirken, ana iniş takımı piste değdikten birkaç saniye sonra oturması gereken burun iniş takımı yoksa özellikle motorların alt kaportası sürtmekten çok yere şiddetli bir şekilde çarpıp hasar alabilir. Böyle bir şey olduysa, fark edildikten sonra go around deneyip, iniş takımını tekrar açmaya çalışırken motorların anasını ağlatıp, stall'a düşmüş olabilirler.
Dediğim gibi göreceğiz.
@Shimada Sensei Önünde 2 seçeneğin var. Bir kere piste süzülerek yetişecek irtifan ve hızın yok. Ya önündeki yaşam alanına dalacaksın ya da boş bir alan bulup ''iniş takımlarını açmadan'' toprağa ya da göle ineceksin. Sully 2 motorunu kaybedip A320 ile başarıyla göle indi. Ural'in 321'i 2 motorunu kaybedip başarıyla mısır tarlasına indi.
Bunlar zaten emercensi durumlarıdır ve son çaredir. Havada sağa çekip kaputu açma olmadığına göre bunlardan birini denemen gerekiyor. Bu kazada boş bir alanın olmaması pilotlara maalesef ekstra alternatif yaratmamış. İrtifada oldukça düşük olduğundan saliseler konuşmuş ve maalesef acı son gerçeklemiş...![]()
@333657 Göle ve toprağa inen bir yolcu uçağı kazıklanmamak için gövde üzerine iner, iniş takımlarını açmaz.
Tam olarak hangi vakadan bahsediyorsun? Ben Pakistan'dan değil, diğer başarılı emercensi inişlerdeki inişlerden bahsediyorum...İniş takımı sıkışıkken zaten iniş takımı kapatılamaz.
@333657 Göle ve toprağa inen bir yolcu uçağı kazıklanmamak için gövde üzerine iner, iniş takımlarını açmaz.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.