Rehber Paragraf çözmeyi kolaylaştıran yöntem

closed.selim

Decipat
Makaleler
1
Yer
26°14'53"N 71°16'23"W
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
HP Victus 16 | RTX 4050 6GB, 16GB ram, 1TB ssd, İ5 14. nesil
Meslek
Öğrenci
Herkese selam. Benim de kullandığım,(D/Y/B şeklinde)13/4 gibi 14/5 gibi doğru yanlış sayılarından 18/0/2, 17/1/0 gibi sayılara ulaşmamda en büyük katkısı olan taktiğimi sizlerle paylaşmak istedim. Belki birisine yararı dokunur. Başlayalım;

Öncelikle bu soru tarzlarının bir çoğunda işe yarıyor. Yani "hangisinin cevabı yoktur?", "Hangisinin yerine getirilebilir?" şeklinde bir çok soruya yardım ediyor. Öncelikle E-Ödev'den aldığım bir fotoğraf üzerinden ilerleyelim ve soruyu sizinle paylaşayım;
paragraf sorusu.png

Gördüğünüz gibi soru bir paragraf sorusu ve "sorularla boğan" bir soru. Peki ya bizim taktiğimiz ne olacak?:

-Gördüğümüz her noktanın üstüne işaret bırakacaksınız. Ben "/" koyuyorum kitaplarda. Koyalım;
paragraf sorusu 2.png

Gördüğünüz gibi koymuş hali bu şekilde oluyor. Şimdiden anlayacağınız üzere soru parçalara bölündü. Yani büyük bir paragraf olmaktan yavaş yavaş çıkıyor. Bu taktik paragrafı bölmenize yardımcı oluyor. Yani paragrafı artık büyük ve korkutucu görmek yerine cümle cümle bölmüş olduk. Bu sayede soru kökünü okuduktan sonra soruda ne istendiğini paragrafta aramak yerine tek tek cümlelerde kısa kısa arayacağız. Bu çizgileri çizmeseydik nasıl gözükeceğini hiç merak ettiniz? Bakalım:
Çizgileri çekmemiş olsaydık böyle gözükecekti;
paragraf sorusu 4.png

Ancak çizgileri eklediğimiz ve cümlelere böldüğümüz için şuan soruyu bu hale yani temiz haline çevirdik;
paragraf sorusu 3.png

Bakın bu sayede paragraf büyük gözükmüyor. Cümlelere ayrılmış, daha rahat okunacak bir seviyeye gelmiş gözüküyor. Büyük ve karmaşık yapısından kurtarmış olduk bu sayede. Soru kökünü okuduktan sonra tek tek paragrafa bakmayacağız artık. Örneğin soruda tarihi sormuşsa artık hangi cümlede tarih verildiğini ve ne anlatılmaya çalıştığını anlamamız kolaylaştı. Bu soru tarzı özellikle "Hangisinin cevabı yoktur?, Hangisi yerine getirilirse anlam akışı bozulmaz?, Kaç numaralı cümle akışı bozmaktadır?" gibi sorularda çok yardımcı oluyor.

Taktik bu kadardı. Umarım işinize yarar. Denerseniz yorumlarınızı merak ediyorum.

Kaynak: Haydar Kotilin'in bu videosundaki 5:50'deki yöntemdir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese selam. Benim de kullandığım,(D/Y/B şeklinde)13/4 gibi 14/5 gibi doğru yanlış sayılarından 18/0/2, 17/1/0 gibi sayılara ulaşmamda en büyük katkısı olan taktiğimi sizlerle paylaşmak istedim. Belki birisine yararı dokunur. Başlayalım;

Öncelikle bu soru tarzlarının bir çoğunda işe yarıyor. Yani "hangisinin cevabı yoktur?", "Hangisinin yerine getirilebilir?" şeklinde bir çok soruya yardım ediyor. Öncelikle E-Ödev'den aldığım bir fotoğraf üzerinden ilerleyelim ve soruyu sizinle paylaşayım;
Eki Görüntüle 2460107
Gördüğünüz gibi soru bir paragraf sorusu ve "sorularla boğan" bir soru. Peki ya bizim taktiğimiz ne olacak?:

-Gördüğümüz her noktanın üstüne işaret bırakacaksınız. Ben "/" koyuyorum kitaplarda. Koyalım;
Eki Görüntüle 2460105
Gördüğünüz gibi koymuş hali bu şekilde oluyor. Şimdiden anlayacağınız üzere soru parçalara bölündü. Yani büyük bir paragraf olmaktan yavaş yavaş çıkıyor. Bu taktik paragrafı bölmenize yardımcı oluyor. Yani paragrafı artık büyük ve korkutucu görmek yerine cümle cümle bölmüş olduk. Bu sayede soru kökünü okuduktan sonra soruda ne istendiğini paragrafta aramak yerine tek tek cümlelerde kısa kısa arayacağız. Bu çizgileri çizmeseydik nasıl gözükeceğini hiç merak ettiniz? Bakalım:
Çizgileri çekmemiş olsaydık böyle gözükecekti;
Eki Görüntüle 2460122

Ancak çizgileri eklediğimiz ve cümlelere böldüğümüz için şuan soruyu bu hale yani temiz haline çevirdik;
Eki Görüntüle 2460106
Bakın bu sayede paragraf büyük gözükmüyor. Cümlelere ayrılmış, daha rahat okunacak bir seviyeye gelmiş gözüküyor. Büyük ve karmaşık yapısından kurtarmış olduk bu sayede. Soru kökünü okuduktan sonra tek tek paragrafa bakmayacağız artık. Örneğin soruda tarihi sormuşsa artık hangi cümlede tarih verildiğini ve ne anlatılmaya çalıştığını anlamamız kolaylaştı. Bu soru tarzı özellikle "Hangisinin cevabı yoktur?, Hangisi yerine getirilirse anlam akışı bozulmaz?, Kaç numaralı cümle akışı bozmaktadır?" gibi sorularda çok yardımcı oluyor.

Taktik bu kadardı. Umarım işinize yarar. Denerseniz yorumlarınızı merak ediyorum.

Kaynak: Haydar Kotilin'in bu videosundaki 5:50'deki yöntemdir.
Hocam bu zaten herkesin kullandığı yöntem değil mi? Diğer paragraf soru türleri için taktikleriniz var mı? Mesela şu paragrafın ortasında boşluk verip en uygun cümleyi yerleştirme gibi.

Hocam bu zaten herkesin kullandığı yöntem değil mi? Diğer paragraf soru türleri için taktikleriniz var mı? Mesela şu paragrafın ortasında boşluk verip en uygun cümleyi yerleştirme gibi.
Herkesin kullandığı bir taktik olabilir hocam. Ancak ben yaklaşık 2,5 aydır kullanıyorum ve ciddi etkisi oldu. Bu sınava giren 3,5 milyon insanın kullandığını, bir tek benim kullanmadığım gibi bir durum yoktur sanırım. Benim gibi kullanmayan, görünce kullanmaya başlayan insanları hedef alarak yazmıştım konuyu. Siz de tabiki kullanıyor olabilirsiniz ancak ülkede bir çok insan bunu kullanmıyor. En azından gördüğüm kadarıyla. Kütüphanede, üniversite hedefi olan arkadaşlarımda kullanan tek benim.

Ayrıca dediğin "En uygun cümleyi bulma" konusunu bu taktik ile yapabilirsiniz. Paragrafı cümlelere bölerek ne anlatıldığını çok daha rahat anlamanız gerekiyor, en azından öyle olması lazım. Cümlelere bölerek ne anlatıldığını anlarsanız, boşluğa gelince en uyumlu cümle şıklarda kendini belli eder zaten. Yani velhasıl kelam o tarz soru kalıplarında vereceğin ekstra bir taktik yok, bu taktik ile yap, yapıyorsan da devam et derim en fazla. Çünkü ben bu taktik ile yapıyorum.

Diğer soru tarzları hakkında ise çözdüğüm kitapta gördükçe soru tarzlarını, çözüm taktiklerini anlatmak istiyorum. Ancak bu benim çözme zamanımla orantılı maalesef. Tek tek çözüp görmem gerekiyor tarzları.

Mantıklı.
Doğru yapsak bile hızlanmamızı sağlar bu yöntem.
Kesinlikle öyle.

Paragraf içerisinde(özellikle tarihi, coğrafyayı konu alan sorularda) bilgi çok fazla veriliyor. Çok fazla bilgi verildiği yetmiyormuş gibi bir de paragrafı bütün halinde okursak hem istenileni bulmamız zorlaşıyor, hem tüm paragrafı okumamız gerekiyor.

Ancak bu yöntem ile cümle cümle bakabildiğimiz için aranılanın nerede olduğu, numara verilmişse kaçıncı cümlede olduğunu çok daha rahat bulabiliyorsunuz.

Yanlışınız olmasa dahi size(çok iyi paragraf çözmüyorsanız) bariz bir şekilde zaman kazandıracak ve doğru yapma oranınızı arttıracaksınız.

Okuyan başka insanlar bu taktik ile ilgili düşüncelerini paylaşabilir mi? Veya denedikten sonra paylaşır mısınız?

Taktik güzel ve işe yarar, bunu güzel bir paragraf soru bankasından veya denemelerden yapabilirsem çok faydalı olur.

Haydar Kotil'den mi gördünüz hocam bu taktiği?

Taktik güzel ve işe yarar, bunu güzel bir paragraf soru bankasından veya denemelerden yapabilirsem çok faydalı olur.
Aynen öyle hocam. Gerçekten kaliteli bir kaynaktan çözerseniz cümleler de özenle seçilmiş paragraflardan oluşacağı için bu taktik gerçekten de soru çözümünü çok daha keyifli hale getiriyor.
Haydar Kotil'den mi gördünüz hocam bu taktiği?
Evet. Haydar Kotil'in bu videosundaki 5:50'de gösterdiği taktik bu. Amacım konu çalmak değil, insanların faydalanmasını sağlamak. Bu konuda yazmamışım ancak şimdi ekliyorum. Kümeler egzersizinde kaynağı eklemiştim diye hatırlıyorum.

Konu rehber olarak açıldığı için düzenleme yapamıyorum.

Evet. Haydar Kotil'in bu videosundaki 5:50'de gösterdiği taktik bu. Amacım konu çalmak değil, insanların faydalanmasını sağlamak. Bu konuda yazmamışım ancak şimdi ekliyorum. Kümeler egzersizinde kaynağı eklemiştim diye hatırlıyorum.

Konu rehber olarak açıldığı için düzenleme yapamıyorum.

Estağfurullah hocam ne çalması, Haydar abinin taktiklerini bu platformda bilen pek yoktur iyi yapmışsınız paylaşmakla. Bende çok denemek istiyorum bu taktiği ama eziyet gibi geliyor, paragraf bana okuyup tak diye çözülmesi gereken bir soru tipiymiş gibi geliyor.

Estağfurullah hocam ne çalması, Haydar abinin taktiklerini bu platformda bilen pek yoktur iyi yapmışsınız paylaşmakla. Bende çok denemek istiyorum bu taktiği ama eziyet gibi geliyor, paragraf bana okuyup tak diye çözülmesi gereken bir soru tipiymiş gibi geliyor.
Normalde gerçekten eziyet. Bir sayısalcı olarak kelimeleri sevseydim sözelci olurdum. Paragraf bana direkt eziyet geliyor. İçerisindeki soru tiplerinde de konu konu dinlenilmesi gereken ve her birinde ayrı bir taktik bulunan soru kökleri var. Oturup çalışmak gerekiyor. Ama kör kütük değil, düzenli çalışmayla. Neyse ki bu tarz taktikler/yöntemler bu işi eziyet olmaktan çıkarıp biraz daha konuyu kolaylaştırıyor.

Haydar Kotil de pek bilinmez. Sadece technopatta değil, Türkiyede sınava çalışanların %80'i bilmez bile. Ancak verdiği taktikler, motivasyonlar artık dile sünger olmuş su bırakmamış "sen yaparsın, edersin" sözlerini kullanan insanlardan değil. 50 saatte TYT/AYT fen videosu insanı çok motive ediyor mesela. Kendisi de "Ben 3 günde yaptım, siz 30 günde, 3 ayda yapın" diyor. Haklı da. Bir şeylerin gerçekten başarabileceğini gösteriyor. Ve lafta da değil, gerçekten videosunu bölmeden/kesmeden yapıyor. Çok kaliteli bir insan.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı