Paragraf netleri nasıl artar?

Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İŞLEMCİ: 11. nesil İNTEL Core i5
RAM: 16gb DDR4
EKRAN KARTI: RTX3050 Tİ
ASUS TUF GAMİNG F15
Meslek
öğrenci
Paragraf netlerimi ve çözme hızımı nasıl arttırabilirim? Şu an çok yavaş çözdüğümü düşünüyorum.

Kaçıncı sınıfsın? Kaç soruyu ne kadar sürede çözüyorsun?

Tek okumada anlayıp çözmen lazım öncelikle. Diğer türlü zaman kaybı. Dikkatini toparlaman lazım. Solgar nero nutriens falan kullanıyordum ben sınav döneminde dikkatim artsın diye. Etkiliyordu bence. Her gün 20-25 tane çözsen ama bunu her gün yapsan birkaç ayın sonunda zaten aşırı hızlanırsın. Sadece pratikle hızlanır.

Kaçıncı sınıfsın? Kaç soruyu ne kadar sürede çözüyorsun?

12. sınıfım. Az önce 14 dakikada 8 soru çözdüm aşırı uykum geldi.

Hocam YouTube'da taktik verenler falan oluyor ama her soru tipinde farklı taktikler olduğu için uygulayasım gelmiyor ve bazen taktik tutmayabiliyor sanırım. Sizce taktiklerle gitmek önemli mi yoksa her soruyu tekte anlayıp şıklara inmek daha mı iyi?

Paragraf netlerimi ve çözme hızımı nasıl arttırabilirim? Şu an çok yavaş çözdüğümü düşünüyorum.
Klasik ama paragraf rutini oluşturman gerekiyor. Her gün düzenli bir şekilde çözmeye başladığında hem hızlanıyorsun hem de netlerin artıyor. Ancak, 'İki hafta boyunca her gün çözdüm ama netlerim artmadı' diye hemen bırakmamalısın. Ben bir paragraf kitabını bitirmeme rağmen netlerim artmamıştı, ancak şimdi, ikinci ayımda, netlerim yavaş yavaş artmaya başladı. İlk başlarda paragraf çözerken kendime 'Acaba ben mal mıyım? Türkçe bile yapamıyorum' diyordum. Şimdi ise 30 dakika içinde Türkçe branş denemesini, dil bilgisiyle birlikte, 35’in altına düşmeden çözebiliyorum.

Uykun gelir çözmek istemezsin. Bende de oldu tek çözümü bana kalırsa. Düzenli olarak paragraf çözmek, kitap okumak aşırı etkisi oldu bende ve hani bir konuyu merak edersin araştırırsın onca yazı görürsün okumak zor gelir o an okumayı dene.

Hocam günde kaç soru çözmem lazım?

Soruya göre değişir. Ben önce soru kökünü okur ve ardından da paragrafı da hızlıca okuyup anlardım. Pek taktik falan bilmem. Zamanında ilk TYT'ye girenlerdenim. 35 civarı Türkçe netim vardı. Az sayıda ama her gün çözerek hızlandırabilirsin paragraf olayını. Günde 40-50 tane değil, 15-20 civarı çözerek ama her gün çözerek birkaç ayda ilerlersin. Zaten öteki türlü sıkıcı oluyor. Bence bunu çok kafaya takma, dediğimi yap. Diğer derslere ağırlık ver. Paragraf yavaş ilerler. Dil bilgisini de çok önemse, artık çok soruyorlar. Normalde de kitap oku falan diyenler çıkar ama sınav senesinde hedefin yüksekse kitap okumak boğucu olabiliyor, onun yerine ders çalışırsın.

Ek olara benim ilginç bir taktiğim vardı. O an okuduğum paragraf genelde bir edebi yazı ya da bir anlatı oluyor. Onu soru çözüyormuş gibi değil de gerçekten merak ettiğim bir şeymiş gibi okuyordum. Direkt aklımda kalıyordu, tekrar okumama gerek kalmıyordu. Kendime yalan söyleyerek merak ediyormuş gibi çözünce bir süre sonra o paragrafları rahat okuduğumu fark ettim. Hatta ÖSYM paragrafları makalelerden vesaire alınabiliyor, beni iyi etkilemişti. Sınavda gerçekten merak ederek okumuştum.

Hocam dil bilgisini sonraya bırakmak istiyorum 1 ayda falan biter mi?

Hocam dil bilgisini sonraya bırakmak istiyorum 1 ayda falan biter mi?

Dil bilgisi kolay iş ama önemli. Türkçeyle aran nasıl bilmiyorum. Çok iyiyim zaten biliyorum diyorsan bir şey diyemem ama bence sonraya bırakma. Matematik kadar Türkçe neti kıymetli. Bir kez bitir, biraz her konudan soru çöz. Sonrasında tekrar son ay dönüş yaparsın. Zaten bir kere çalıştım bitti olmuyor hiçbir konu. Birkaç kez dönmek gerekiyor. Ben her hafta bir dil bilgisi konusu bitiriyordum. Ayda bir kez de bitirdiğim konulardan genel tekrar testi gibi bir şey çözüyordum. Zaten günde en az iki, en çok üç ders çalışıyordum. Haftada iki kere Türkçe çalışınca halloluyordu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…