Paragraf paradoksundan nasıl kurtulunur?

Arkadaşlar, sürekli paragraf çalışıyorum. O kadar çalıştığım halde yanlışlarım çıkıyor ama nasıl çıkıyor, garip olan bu. Bazen ful yapıyorum, bazen abes kaçacak şekilde yanlışlarım çıkıyor. Az önce, 12 soruluk, aynı soru tipleri olan bir paragraf testi çözdüm. 12 soru için kendime 15 dakika veriyorum. Derin bir nefes aldım ve başladım. 3. soruya geldiğimde 6 dakika olmuştu. Süreyi gördükçe stres yaptım. Ama sorun o değil. Okuyorum mesela; anlamadığımda başa dönüyorum ve 2. kez okuyorum, anlamıyorum. 3 oluyor derken, doğruyu bulduğumu sanıp işaretlesem bile, böyle olunca %80 yanlış çıkıyor. Evet, yanlış anlamadınız: 3 defa okuduğum soru, bir de üstüne yanlış çıkmış oluyor.
Neyse işte, 6. dakika olmuştu; 4'e geçtim ve soruyu hiç anlamadım. 9 dakikayı gördüm ve süreyi durdurdum. Olmayacağını anlayıp çözümüne baktım. Sonra dediğim gibi, 9. dakikadaydım. Daha 8 soru vardı. Süreyi başlattım ve diğer soruları çok kafa yormadan, cümleleri çok hızlı okuyarak 18. dakikada bitirdim. Gelelim sonuca: 9 dakikada bitirdiğim ilk 4 sorudan 2 doğru, 2 yanlışım çıktı. 9 dakikada bitirdiğim 8 sorudan ise sadece 1 yanlışım çıktı. Şimdi diyebilirsiniz: "E o zaman, ikinci dediğin gibi yap." diye. Ama eğer öyle yaparsam, en ufak dikkat eksikliğinde ya da anlamadan atladığım bir kelime olursa, emin bile olmadan soruyu cevaplamış olacağım. Ve sınavda bunu yaptığımda, yanlış yapma ihtimalimden korkuyorum. Genel testlerde sürekli bu sorunu yaşıyorum. Danışabileceğim kimse de yok. Ek olarak, ilgimi çekecek mesela bir paragraf konusu olunca, kafam kendiliğinden o tam odaklanmayı yaşıyor. Eğer benim gibi böyle bir sorun yaşamış olanınız varsa, tam olarak neye çalışmam gerektiğini söyler misiniz?

Bugün deneme yaptım ve 30 doğru 8 yanlış iki boş Türkçe geldi.

Paragrafı okurken tamamen anlamayı beklemek pek mantıklı değil. Soru ne istiyor ve şıklarda neler var, bunları göz önünde bulundurup okumak gerek. Soru tiplerine göre yaklaşım değişebilir. Örneğin, "neden bahsediyor, ana fikri nedir" gibi sorularda tamamını okuyup anlamak iyi bir yöntem. "Hangisi çıkarılamaz" gibi bir soru için parça parça okumak mantıklı.

Dostum en iyi olduğum yer geçen yıl YKS de 35 5 yaptım Türkçede paragrafa sıfırdan başladım ama çok istikrarlıydım önce kolay kaynaklarla kolay kamplara katıldım. Daha sonra orta kaynağa geçip bitirince deneme çözmeye başladım sonra da zor kaynak var sırada. Önemli olan istikrarlı olup her gün çözmek ve soru çözerken yorum yapmadan iyice odaklanmak zaten diğer taktikleri kamptaki hocan söyler ben paragrafın ritmi kampını çözmüştüm.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı