Paranın değeri nasıl korunur?

Devlet, yurt dışından alınan ürünlere gereken vergiyi koyuyor zaten. Konu hakkında pek bilgin yok sanırım fakat yine de anlatayım.

İnsanların dolar, sterlin, euro almasının sebebi, yükselen kurlar karşısında parasını korumak istemesi. Senin elinde 100.000 TL varken kurlar artınca her geçen saniye o para, 90-80 bin TL diye düşüyor. Sen o parayı bir kura koyarsan, paran sabit kalıyor ve değer kaybetmiyor.

Sanırım bu konuyu daha çok araştırmalıyım.
 
Aslında ben kendi paramdan bahsetmiştim :D Bazıları Bitcoin gibi yatırım araçlarında tutmak paranın değerini korur falan diyor (yatırım tavsiyesi amaçlı söylemedim). Ama yine de bilgilendirme için teşekkürler.

Kendin için mi soruyorsun devlet için mi?
Kendim için.
 
Paranın gücü satın alabildiği kadar çoktur. Sen 100 tl ile haftalık alışverişini yapabiliyorsan paran güçlüdür. Yabancı para karşısında ne kadar çok olması önemli değil. Paranın satın alma gücü önemli buraya kadar anlaşıldıysa mükemmel. anlaşılmadıysa hemen bir örnek verelim 1 dolar 148 yen yapıyor. Burada bakmamız gereken nicelik değil NİTELİK. Devam edersek bir ülkede üretim varsa, işsizlik azsa, adalet varsa ekonomik olarak da güçlü bir ülke oluyor. Sürekli para basan, vergileri yandaş işadamlarına ihale yoluyla peşkeş çeken, hiçbir faydası olmayan Diyanet gibi bir parazite milli eğitimden daha yüksek bütçe ayıran, biat kültürü etkisinde Türkiye gibi bir ülkede para değeri ssürekli düşer. Üretim olmadığı için ithalat artar>dolar rezervi azalır>dış borçlanma artar>para basılır>enflasyon artar>insanlar fakirleşir>döviz karşısında para pul olur>her gün yeni zamlar gelir>Emeklerimiz 2 kuruşa yabancıya satılır

Aslında ben kendi paramdan bahsetmiştim :D Bazıları Bitcoin gibi yatırım araçlarında tutmak paranın değerini korur falan diyor (yatırım tavsiyesi amaçlı söylemedim). Ama yine de bilgilendirme için teşekkürler.


Kendim için.
Paranı döviz-altın gibi yatırım araçlarında tutarsan enflasyondan minimum etkilenirsin.
Konu başlığını da keşke Paranın değeri değil de paraMın değerini nasıl koruyabilirim şeklinde yapsaydın keşke.
 
Aslında ben kendi paramdan bahsetmiştim :D Bazıları Bitcoin gibi yatırım araçlarında tutmak paranın değerini korur falan diyor (yatırım tavsiyesi amaçlı söylemedim). Ama yine de bilgilendirme için teşekkürler.


Kendim için.
"Malum ülkemiz ekonomisi gereği paramız her geçen gün değer kaybediyor. Bu duruma nasıl bir çözüm bulabiliriz? Paranın değerini nasıl koruyabiliriz?"

Böyle bir soru, devlet için sorulmuş gibi anlaşılıyor. Siz paranızı Dolar veya Altın gibi yatırım araçlarına yatırarak paranızı koruyabilirsiniz.
 
Elimde büyük miktar da para vardı ben toprak aldım geçen ay yaşadığım bölgeden zeytinlik, tabi bu konuda bilgim yok sadece değerli olabileceğinden böyle yaptım diyorsanız ki bilgim
olsun finansal okur yazarlık kursu alıp öğrenmen gerekir parayı çeşitli şeylere yatırmak gerek aslında keşke bilsem neler yapmazdım o zaman :d
 
Ben dövize ya da Türk lirasına asla yatırım yapmam. Eğer uzun vadede yatırım yapacaksam ve tek bir seçenek olacaksa fiziki madeni tercih ederim. Yatırım tavsiyesi değildir.
 
Paramızın değerinin düşmesinin temel sebeplerinden birisi, Dolarizasyondur. Ülke dolara bağımlı olduğu için, bunun üstüne enflasyon da eklenince çok kötü sonuçlar doğuyor. -Nasıl düzeltileceğini birazdan yazacağım.-

1. çözüm: Ekonomi kitaplarına göre hareket etmek.

Dünya üzerinde bilinen ve geçerli olan bir şey vardır. Faizi düşürmek, enflasyonu artırır. Türkiye bunun tam tersini uygulayarak, faizi düşürüp enflasyonu da düşüreceğini zannediyor.

2.çözüm: Faizi yükseltmek -Geçici çözüm-

Faiz artırmak, zaman kazanmak demektir. Faiz artışı enflasyonu baskılar, güven sağlar ve size ekonomiyi düzeltmek için biraz zaman tanır. Peki neden geçici çözüm bu? Geçici çözüm olmasının sebebi, Türkiye'nin finans temelli büyüme modelinin ve dolarizasyonun temel sorununu, faiz maalesef çözemez.

3.çözüm: İhracata dayalı ekonomi modeline geçmek.

Evet, bu bir çözüm fakat yanlış anlaşılmamalı. İhracata dayalı derken, Çin modelinden bahsetmiyorum. Kore, Japonya gibi ihracata dayalı bir ekonomiye geçiş yapmamız gerekiyor. Bunu yapmak imkansız değil, Türkiye'nin ihracat dengesine bakılırsa, ithal ettiğinden çok ihraç ediyor.

Bu söylediklerim, tamamen benim fikrimdir. Hiçbirisi çözüm olmayabilir fakat en azından işe yarayabilirler.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Her ülke ihraç ederse ne olacak peki? Ya aynı sektörlerde yarışacağız en iyi olan kazanacak ya da herkes birbirine bağımlı hale gelecek ve bir şeyler ters gittiği zaman bütün zincir tıkanacak.

Ben her şey ters gitse bile en azından kendi yağımızla kavrulabileceğimiz baz bir seviye oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Gıda, barınma, enerji, tekstil, teknoloji, savunma gibi alanlarda ne olursa olsun koruyabileceğimiz minimum bir seviye belirlenmeli ve sürdürülebilir olmalı bu. Bu seviye insanlara öğretilmeli. Eğer şartlar bizi bu seviyede yaşamaya itiyorsa, bu şartlara tabii ki şerefsizlik yapanlar (bkz. şu an ki durum) dahil değil, bireyler bunu kabullenerek ve iyileştirmeyi çabalayarak yaşamalı ancak tabii ki bu esnada insanlar sömürülmemeli.

1-2 cümleyle tartışılabilecek bir konu değil tabii ki yaklaşımım kabaca bu doğrultuda.

Kolay gelsin.

Malum ülkemiz ekonomisi gereği paramız her geçen gün değer kaybediyor. Bu duruma nasıl bir çözüm bulabiliriz? Paranın değerini nasıl koruyabiliriz?
Koruyamazsın. Ancak kapitalin varsa varlık almak için iyi zamanlar olduğunu düşünüyorum. Senin için o varlığı işletecek ucuz iş gücü fırsatları dolu ne de olsa. Zenginsen tuzun kuru kısaca. Fakirsen şemsiye.
 

Geri
Yukarı