Çok daha ucuza (300-330 bandında) dolu C segmentler varken 400 binlik boş Passat beklesin fanboy alıcısını.
Türkiye'de boş bile olsa Passat alma konusu büyük bir fanatizm sorunu. 20-30 bin TL fazlasına dolu Superb varken boş Passat almak benim de aklıma yatan bir şey değil, parası olup da üst paketini alana hiç lafım yok. Birebir marka karşılığı oldukları için VW - Peugeot üzerinden demek istediğimi anlatmaya çalıştım. Son makyajlarda Peugeot distribütörü, VW distribütörünün yıllardır yaptığı bu satış modeline geçiş yaptı bu arada. 3008, 2008 ve 208 fiyatları da bunu bağıra bağıra söylüyor şu anda, şimdi araba almak için bayilerle görüşmeyip de liste fiyatları üzerinden marka gömenler Peugeot için de benzerini yapacak 2 yıl içinde.
Neyin maliyeti ya? far yağmur sensörü Pejoda, Renoda 1000-2000 lira iken sırf üst vergi dilimine giriyor diye VW 20 bin TL'ye gelmiyor.
Uzun uzun yazdım, sonra fark ettim ki hem sen hem Jira benim anlatmak istediğim konudan çok farklı bir açıdan yaklaşıyorsunuz. Benim savunduğum şeyi yanlış algılıyorsunuz, 2 kişi birden bahsettiğin noktayı kaçırmışsa kendi anlatımımda bir sorun vardır diyorum. Boşuna yazıyorum ama yine de son olarak yazayım.
Sen diyorsun ki basit 2 tane donanımı koysalar daha çok satılır, ben de diyorum ki alıcı grubu üzerinde yapılan anketlere göre satış profili ve donanımlar belirlenir. Bu tür anketlere yıllar boyu milyonlar harcayan bir distribütörün bu dediğin konudaki çalışmasını ya da açıklamasını bilmeden yorum yapmıyorum. Markalar bunlara göre baz paket için bir fiyat belirlenmiş ve dediğin fiyatlara göre bile olsa üstüne çıkmamak için bazı donanımları törpülüyorlar. Passat ve 508'in baz paketlerinin alım gücüne olan oranı fazla çünkü direkt %80'lik dilime giriyorlar ve kâr marjları alt markalarına göre daha yüksek.
Passat'ın ise bu ülkede bir avantajı var, distribütör de bunu sonuna kadar kullanıyor. Bu ülkede D sınıfının yıllardır lideri olan bir model var, ülke olarak farklı bir algıyla bakılan bir araç var ve o donanımların eksikliğinin satışa etki edeceğini düşünseler dediğini zaten yaparlar. O fiyat limitinde kalmak için bu defa rakibinde olmayan güvenlik donanımını arabadan çıkarsalar farklı kişiler de buradan laf edecek. Markalar ya da distribütörler değil, o arabaların alıcı kitlesi ürünleri (ve seçenekleri) şekillendiriyor.
Bu arada bu kadar gereksiz sert üsluplara da hiç gerek yok. Karşınızda çocuk da yok, ortada kavga eden biri de yok. Kendi kendinize kavga ediyorsunuz, benim bulunduğum konum ise sadece anlatmak istediğim noktayı anlatmaya çalışmak. Bu kadar tansiyon yükseltmeniz sağlığınız için iyi değil, bu kadar basit bir ortak nokta bulunamayan bir konuda böyle hitap edecek hale gelmeye gerek yok. Çoğu zaman aynı fikirde olan kişiler olarak ben nasıl sizlerin yaklaştığı konuyu anlamaya çalışıyorsam, haklılık paylarınızı düşünüyorsam sizden de beklerim. Fikir bağnazı olmaya gerek yok. Sizler sadece tek marka üzerinden bu durumu kötülüyorsunuz, ben de bu işin şu kısımları da var diyerek (farklı donanım tercihleri) bu segmentteki 2 araba için de sizin dediğiniz şeyi söylüyorum.