Pastanede çırak olarak çalışıyorum, iş bittikten sonra temizlik yapmak zorunda mıyım?

apog

Decapat
Daha fazla  
Arkadaşlar pastanede çırak olarak çalışıyorum fakat akşam iş bitince tüm temizlik bana bırakılıp çıkıyorlar. Bilen arkadaşlar varsa cevap verebilir mi? Normal şartlarda böyle olması mı gerekiyor? Yoksa herkesin beraber temizlik yapıp öyle çıkması mı gerekiyor?

Çırak dediğin ayak işlerini yapmak için tutulur zaten. Eğer dükkân sahibi ve ustalar işe yatkın olduğunuzu düşünürlerse size asıl işi öğretmeye başlarlar. Ama çırağın asıl görevi kendisi ustaları izleyerek işi biraz da olsun öğrenmektir Yoksa işe meraklı olmadığınızı ya da kafanızın basmadığını düşünürlerse ya da "bu iş bana ağır geliyor" derseniz kapının önüne koyarlar. Yani başlarda birkaç yıl ayak işi yapıp ezileceksiniz, ama meslek kolay öğrenilmiyor, para kolay kazanılmıyor. Kimse size "Geç masanın tezgâhın başına otur kasayı idare et ya da pasta tatlı üret" demez; bunu kendiniz hak edip başarmak zorundasınız.

Çırak dediğin ayak işlerini yapmak için tutulur zaten. Eğer dükkân sahibi ve ustalar işe yatkın olduğunuzu düşünürlerse size asıl işi öğretmeye başlarlar. Ama çırağın asıl görevi kendisi ustaları izleyerek işi biraz da olsun öğrenmektir Yoksa işe meraklı olmadığınızı ya da kafanızın basmadığını düşünürlerse ya da "bu iş bana ağır geliyor" derseniz kapının önüne koyarlar. Yani başlarda birkaç yıl ayak işi yapıp ezileceksiniz, ama meslek kolay öğrenilmiyor, para kolay kazanılmıyor. Kimse size "Geç masanın tezgâhın başına otur kasayı idare et ya da pasta tatlı üret" demez; bunu kendiniz hak edip başarmak zorundasınız.

Meslek öğrenmek için pek iyi bir yöntem gibi gelmedi bana. Yani birkaç yılı ayak işi ve ezilme ile harcamak yerine daha verimli geçirilebilir gibi.

Hocam bende pastacıyım 4 yıl oldu aşçı arkadaşlarımda çok var ayrıyeten bunlara ek 1.5 sene aşçılık yaptım MESEM sisteminden çıktım sonra 1 sene normal iş deneyimim oldu forumda sana yazılanları görünce gülme krizine girdim şahsen bir eleman torpilli geldiyse iş öğrenir yoksa çok zor oluyor gece 12'lerde çıkmışlığım çok anamıza avradımıza kendi kişiliğime yediğim küfürlerde az değil hasta oluruz rapor almaya izin olmaz başka seçenekte verilmedi bana bu iş dışında yaşadığım o kadar çok şey var ki eğer konuşmak tavsiye istersen anlatırım uzun uzun ama sana şunu diyeyim sana temizlikte yaptırırlar ezerlerde her şeyi yaparlar 5 kuruş vermeyedebilirler bu çıraklık sektörünün çoğu maalesef böyle eğer bir tanıdığın yoksa ve iş yerinde eleman eksiği yoksa böyle sadece ayak işlerinde kullanılıyorsun MESEM'de öğrenci olursan dedikleri gibi olmuyor köle oluyorsun haftada çoğu yer 6 gün çalıştırıp devletin sana yatıracağı paraya bile çöküyor geri kalan haftalık günlük izninde okula gidersin rapor alırsan daha kötü davranıyorlar 2 yıllık çalıştığım yerde ben 5 bin TL alırken (devletin verdiği ücret) bedavaya çalışıyordum yani günde 12 saatten fazla çalıştığım çok oluyordu yeni gelen eleman 18 yaş üstü diye direkt asgariden başlatılıp daha rahat şekilde çalışıyordu sırf ben öğrenciyim diye kötü muamele görüyordum çok uzun oldu kusura bakma ama sektör çok kötü yani temizlik çok normal eğer istersen anlatabilirim çoğu şeyi sana alıntı yapıp bana ulaşabilirsin bu kadar uzun yazmamın sebebi yaşadığım kötü olaylar nedeniyle psikolojik tedavi görüyorum çok zor günler geçiriyorum kötü olmanı istemem seninde.

Yok gerçekten böyle mesleği ogrenebilmek için yanindaki elemana güvenmesi gerekiyor. Artık birkaç sene çekeceğiz.

Kanka güvenle alakası yok şöyle düşün sen adam sana meslek öğretsin diye ona eşeklik yapıyorsun ama sana hakkını seneler sonra veriyor bir eleman şahsen gerçekten iş öğretilirse 2 yılda çok rahat usta olur herkes olur mu öyle şey der sana ama gözümle defalarca gördüm yani olunca oluyor 6 ay geçtikten sonra el becerin oturuyor zaten.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı