1saat önce oyun oynarken PC aşırı ısındı ve kendini kapattı. İlk başta elektirik gitti sandım ama monitör hala çalışınca PC kapandığını anladım ve PC açma düğmesine bastım. Hiçbir şey olmadı.
Sonra kapağını açıp içine baktım ama hiçbir şeyde sıkıntı yok. Yani ekran kartının ışığı falan yanıyor.
PC açmayı denediğimde ise fanlar falan 1 saliseliğine açılıp kapanıyor.
1saat önce oyun oynarken PC aşırı ısındı ve kendini kapattı. İlk başta elektirik gitti sandım ama monitör hala çalışınca PC kapandığını anladım ve PC açma düğmesine bastım. Hiçbir şey olmadı.
Sonra kapağını açıp içine baktım ama hiçbir şeyde sıkıntı yok. Yani ekran kartının ışığı falan yanıyor.
Resim 1'de gösterdiğim (Power güç girişinde bulunan) iki pini tornavida yardımıyla birbirine değdirin. Ardından start butonuna birkaç defa basın. Aynı işlemi güç girişinin sağındaki pini ve daha önce değdirdiğiniz (ortadaki tek pin-topraklama) pine değdirin ve birkaç defa daha Power düğmesine basın. Güç kablosunu bağlayıp deneyin.
PSU değişikliği yapın ve cihazı deneyin.
Bilgisayarınızın anakartı üzerinde bir adet pil bulunmaktadır.(Resim 2)bunun etrafında 2 pin ya da 3 pin bulunmaktadır.(Resim 2'de görünen kırmızı parçanın adı jumper. Jumper'lar anakart, harddisk vb. cihaz ve parçalarda 2 veya daha fazla pini kısa devre yapmakta (birleştirmekte) kullanılır.) Kırmızı jumper gibi 3 pin üzerinde 2 pini birleştiren bir jumper olacak.(Farklı renkte olabilir veya olmayabilir.)Eğer var ise güç kablosunu çıkartın ve boşta olan pin ile ortadaki pini birleştirin. Birkaç saniye bekledikten sonra jumperı eski haline getirin. Eğer yok ise jumper bulmanız gerekmekte ve BIOS pilini ya da çipsetin yakınındaki "CLR CMOS" adlı ikili pini bulup jumperı takmanız gerekmekte. Bu işlemden birkaç saniye sonra da yine jumperı çıkartmanız gerekmektedir.
Güç kablosunu çıkartın ve anakart üzerinde bulunan BIOS pilini sökün. Birkaç saniye geçtikten sonra geri takın. Sorun çözülmezse pili söküp çalıştırmayı deneyin.
Bilgisayara bağlı bileşenleri sırayla sökün. İlk başta anakartın görüntü çıkışı var ise harici ekran kartınızı çıkartıp anakartın görüntü çıkışından görüntü almayı deneyin. Anakartınız üzerinde birden fazla RAM var ise tek RAM takıp çalıştırmayı deneyin. Çalışmazsa çıkarttığınızı takıp deneyin. Tek modül RAM'e sahipseniz aynı veya benzer model bulup deneyin. DVD ROM, HDD ve SSD'ye bağlı olan ve anakarta giden SATA veri kablolarını söküp deneyin. Harici fanları söküp deneyin. Kısacası yalnızca anakarta giden 24 pin güç bağlantısı ve 4-8 pin 12V işlemci kablosu bağlantısı yapın ve görüntü almayı deneyin.
Anakart üzerinde bulunan 4-8 pinlik güç bağlantısını sökün ve bilgisayarınızı açın. Eğer fanlar dönüyorsa işlemcinizi ve işlemci yuvasını kontrol edin. Herhangi bir aksilik yok ise anakart üzerinde bulunan işlemci besleme fazlarına bağlı mosfet veya kapasitörlerden birisi kısa devre yapıyor demektir ve anakart zarar görmemek için açılmıyor demektir. İşinin ehli bir bilgisayarcıya götürürseniz (yahut elektronikçiye) sorunu anlattığınızda hemen çözecektir. 30 TL'den fazlasının tutacağını zannetmem.
Evet. Termal macunu güzel yaymadığımdan ve miktarı da az olduğundan dolayı bu durumu yaşadım. Tekrardan güzel bir şekilde termal macunu yenileyince bu durum ortadan kalktı.
Evet. Termal macunu güzel yaymadığımdan ve miktarı da az olduğundan dolayı bu durumu yaşadım. Tekrardan güzel bir şekilde termal macunu yenileyince bu durum ortadan kalktı.
Bak dostum anakart üzerinde takılı olan işlemci sensör yardımıyla ölçülür. Yazılmsal olarak bir ayar atanmamışsa 80-90 dereceyi bulduğunda mosfetler ve işlemci ya yanar ya da gücü keser. Yazılım olduğunda da işlemcinin belirli bir ısıya geldiğinde aynı şekilde güç kesmesi veya anakart üzerinde bulunan speakerın ötmesi planlanır. Hiçbir işlemci gücü alır almaz 75-80 dereceyi bulmaz. Eğer daha önceden makine çalışmış ve gücü kesmişse dahi aynı zaman içersinde yeniden açılıp birkaç saniye sonra kapanır. Adam yukarıda "saliselik gücü kesiyor" demiş. Sorun seninkiyle aynı değil ne yazık ki.