PC Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Makaleler
1
Arkadaşlar ben ne zaman bir PC toplama konusuna cevap yazsam, sistem önersem, arkasından bir sürü laf yiyorum. Anladım ki bu konuda bayağı bir eksiğim var. Sizden ince detayına kadar bu işi bana öğretmenizi rica etsem? Hem de bir sonraki bilgisayar toplayışımda daha bilgili olmak isterim.

Öncelikle sistemin ne amaçlı toplandığına bakacaksınız. Oyun amaçlı ise, ekran kartı daha ön planda -istisnalar dışında- tutulmalıdır. Daha sonra bütçeye göre iyi markalardan, iyi bileşenler önermeliyiz. Mesela Everest, Frisby gibi markaları önermiyoruz. Az önce 22.000 TL sistem toplama konusuna denk geldim ve o kadar yüksek bütçeye, Frisby kasa önermişsiniz. Yapılan hata 1. Ayrıca bütçeye göre sistem bayağı dengesiz olmuştu.

Kendinizi geliştirmek istiyorsanız güncel piyasadan, kaliteli modellerden, fiyat/performans ürünlerden haberdar olmanız gerekmektedir. Eski açılan güncel konulara da bakıp, gözlem yapabilirsiniz.

Sistem toplarken acele etmeyin. Bir siteye bağlı kalmayın. Sabır, zaman bir o kadar da emek isteyen bir iştir. Konu sahibi buradaki kişilerin tavsiyelerine güvenerek bir öneri istiyor ve o ürünlere para veriyor. Bu yüzden mevcut bütçeleri ile, en iyi bileşenleri önermeliyiz.

Öncelikle sistemin ne amaçlı toplandığına bakacaksınız. Oyun amaçlı ise, ekran kartı daha ön planda -istisnalar dışında- tutulmalıdır. Daha sonra bütçeye göre iyi markalardan, iyi bileşenler önermeliyiz. Mesela Everest, Frisby gibi markaları önermiyoruz. Az önce 22.000 TL sistem toplama konusuna denk geldim ve o kadar yüksek bütçeye, Frisby kasa önermişsiniz. Yapılan hata 1. Ayrıca bütçeye göre sistem bayağı dengesiz olmuştu.

Kendinizi geliştirmek istiyorsanız güncel piyasadan, kaliteli modellerden, fiyat/performans ürünlerden haberdar olmanız gerekmektedir. Eski açılan güncel konulara da bakıp, gözlem yapabilirsiniz.

Sistem toplarken acele etmeyin. Bir siteye bağlı kalmayın. Sabır, zaman bir o kadar da emek isteyen bir iştir. Konu sahibi buradaki kişilerin tavsiyelerine güvenerek bir öneri istiyor ve o ürünlere para veriyor. Bu yüzden mevcut bütçeleri ile, en iyi bileşenleri önermeliyiz.
Çok teşekkür ederim açıklamanız için. Merak ettiğim birkaç şey daha var;

1-İçinde güç kaynağı olan bir kasa önermek zorundaysam ama güç kaynağı pek iyi değilse ayrıyetten daha iyi bir güç kaynağı önermeli miyim? (bu soruya cevap bulamadığım için Frisby kasa önermiştim)
2-Sistem toplamak için hangi siteyi önerirsiniz?
3-Bütçe kısıtlıysa hangi bileşenin düşük fiyatlısı seçilmeli (hangisi iyi olmasa da olur yani)

1- Önermeyin. Genelde PSU'lu kasalar çok iyi olmaz. Harici bir şekilde öneririz bütçe çok kısıtlı olmadıkça.
2- Sinerji, Webdenal, Teknobiyotik, Itopya, Inventus, Nanokatalog, İncehesap vb.
3- Bu soru bayağı geniş. Durumdan duruma değişir. Bunu da tecrübeyle öğrenirsiniz.

Birinci mesele İntel mi Ryzen mı karar verecen. Hard oyun sistemi ise İntel diğer işler için Ryzen önde. Genelde F/P ürünleri Ryzen da daha güzel oluyor.
Alabilirken işlemci ve Ekran kartı en önemli parçalar bunları yüksek tutmak lazım alabildiğinin en iyisi almak lazım. İşlemci çok düşük ekran kartı çok yüksek olursa darboğaz olur. Yeni nesil işlemciler çok güçlü olduğuna i3 8100 alıp üst seviye bir ekran kartıda alabiliyor kullanıcılar.
Anakart pc de en çok fiyat kırılabilecek anakart 300 TL lik te 2000 TL likte temelde aynı işi yapar ama farkları RAM slotu sayısı SATA 3 girişi sayısı USB 3.0 girişi sayısı M2 girişi sayısı malzeme kalitesi OC kapasitesi gibi farklardan fiyat farkı olur. 300 TL lik anakartta 5000 TL lik ekran kartı takabilirsin mesela :)
RAM konusunda min 8 GB önerilir giriş seviyesi için almışken RAM hızları 3000-3200 önerili Ryzen sistem için RAM hızı önemli çünki aralarında pek fiyat farkı yok almışken iyisi alınsın 20-30 TL için.
Kasa göze hitap ettiği için fiyat belirleme alıcının insiyatifinde 100 TL yede 1000 TL lerede kasa var ne kadar kaliteli olursa havalandırması kablo saklama yerleri cam duvarları RGB si flan olur ama sonuçta aynı işi yapıyor içine bileşenleri tıkalıyon sadece.
PSU konusunda genelde en ucuzuna kaçarlar ama PSU önemli bir konu alırken 500W 80+ bronz dan aşağı alınmamalı bence bu saatten sonra ve markası önemli bütün parçalar PSU ya emanet sonuçta ses yapmaması voltaj ayarlaması flan önemli.

Watt konusuna çok kafayı takmayın. Giriş seviyesi 1050 bir sisteme 400 watt bir PSU bile yeter. Ancak verimlilik açısından sertifika önemli. Gün geçtikçe bileşenler daha da az güç tüketmeye devam ediyor.

Bileşenlerin alınacakları siteler için, benim sistem tavsiyelerinde kullandığım linklere tıklayıp, sitelerin ne olduklarına bakabilirsiniz.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Yașadığım sorundan ötürü ilk olarak parçaların birbiri ile uyumu ve kanıtı. Ben ram anakart uyumsuzluğu yaşadım ki bu da sanırım en az dikkat edilen bir durum. Ben herşeyi biliyorum dememek gerekmiş ve anakart ram uyum listesine bakmamıştım ve durum sistemde donma takılma olarak yansıdı. Dikkatli olalım.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı