Rehber PC'de yüklü uygulamaların internet erişimini kontrol etmek

Problem durumu: Bilgisayarda uygulamaların internet erişimini tamamen kontrol altına almak.

Windows güvenlik duvarı bu işe yarasa da son derece karışıktı. İlk başlarda Norton internet Security kullanıyordum ama bu konuda yeterince iyi değildi. Tesadüfen ESET ile de bir tarama yapayım dedim. Norton kurulu sistemde Norton'un bulamadığı virüsler çıkınca ESET internet Security ürününü kullanmaya başladım. Kaspersky kullansam da beğendiğim ürün ESET oldu.

Kendim Edge, Chrome ve Mozilla tarayıcılarını kullanıyorum. Edge'de resmi işler; Chrome'da Google platformu ve diğer işlemler için de Mozilla'yı kullanıyorum. Mozilla için de ayrıca Norton'un araç çubuğunu ekleyip tarayıcı güvenliğini artırdım. Ama bu araç çubuğu şu izinlere sahip. Eklentiyi kurma fikri size kalmış.

  • Tüm web sitelerine ait verilerinize erişme.
  • Dosya indirme, tarayıcının indirme geçmişini okuma ve değiştirme.
  • Size bildirim gösterme.
  • Tarayıcı sekmelerine erişme.
  • Gezinti sırasında tarayıcı etkinliğine erişme.
Şimdi konunun asıl amacı olan ESET güvenlik duvarı bahsine döneyim. ESET'i kurduktan sonra ilk yapmanız gereken ayarlar:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Bu ayarlardan sonra hangi program internete bağlanmaya çalışırsa karşınıza böyle bir uyarı metni gelecek:

Ekran görüntüsü 2022-05-14 174208.jpg

İlk seçeneği seçerseniz uygulama her internete bağlandığında size ESET karar vermeniz için uyarı gönderir. Örneğin winamp için ben en altta yer alan seçeneği işaretleyerek reddet seçeneğini seçtim. Böylece winamp hiçbir zaman internet erişimine sahip olamayacak. Haritalar, Cortana vb. bir çok uygulamanın gereksiz internet erişimini böylece engellemiş oldum.
 
Elinize sağlık çok güzel olmuş. Aslında Kaspersky kullanıyorum, ama okulum Eset'i ücretsiz veriyor. Eğer yüklersem pasif modda sadece bu özellik açık kullanabilir miyim?
 
Yükleme ekranında ESET başka program yüklü diye hata verebilir yüklemeye engel olabilir denemek lazım. Ben ESET yüklü iken Windows Defender'ı da açtım şimdilik bir sıkıntısı olmadı.
 

Geri
Yukarı