PCH Diyot Nedir?

• Konuyu başlatan WTC
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 14
  • Görüntüleme 21.365
Merhaba arkadaşlar, dün öylesine Aida üzerinden ısılara falan bakarken PCH diyot dikkatimi çekti. Boşta iken 73 derecelerde olduğunu gördüm. Araştırdım fakat doğru düzgün bir bilgi bulamadım. Dolayısı ile bilgisayarımda ısı problemi olup, olmadığını anlayamadım. Yüksek olması normal deniyor ama 70 üstüne çıkarsa da iyi değil deniyor. Dünden beri kafama takıldı. Tam olarak ne olduğunu bilen var mı?
AIDA ile aldığım sıcaklık değerlerini aşağıda paylaşıyorum.
Sistem:
-Gigabyte Aorus Ultra X570.
-AMD R7 3700X.
-H115I RGB Platinum sıvı soğutma.
-ASUS ROG STRIX 1080 Ti.
-Corsair RM1000X 80 Plus Gold PSU.

pch diot.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
@SideWinder Bütün ısıları doğru olarak gösterdiği için onu da doğru gösteriyor diye düşünüyorum. Ama büyük ihtimal dediğiniz gibi kafaya takmama gerek yok gibi gözüküyor.

Ayrıca bilmek isteyen arkadaşlar olabilir diye yazayım, işlemci ısımın genel olarak düşük olma sebebi, oyunlara girerken 4200 MHz ve 1.25V sabit olarak kullandığım için. Hiç BIOS ile uğraşmadan Ryzen Master programı üzerinden ayarlıyorum. Cidden ısıya çok büyük etkisi oluyor. Belki lazım olur. :) Oyunlara girmediğim zaman ise güç tasarrufu modunda kullanıyorum.

2-3 saat RDR2 oynadıktan sonra kısa süreliğine bilgisayarın başından ayrılıp geri döndüm. Fan sesi dikkatimi çekince ısı değerlerine baktım. PCH Diyot değeri 94 idi. Konuyu araştırınca buraya rastladım. Sistem hazır desktop bilgisayar. Yakın zamanda ilave bir NVME SSD takmıştım. Adata'nın bu ucuz SSD si çok fazla ısınıyor 90 dereceleri görüyordu. Bunun yarattığı bir aşırılık olabilir ama oyunu oynarken bir sıkıntı yaşamadım ve herhangi bir uyarı ya da kapanma ile karşılaşmadım. Şu anda yavaş yavaş ısılar düşüyor. Her ne kadar serinlik mutlak daha iyi olsa da, 70 dereceler için çok da fazla endişelenmemek gerek sanırım.

Dosya Ekleri

• PCH hararet.JPG
    PCH hararet.JPG
    87,7 KB · Görüntüleme: 337
@Benker Ben olayı hala anlamış değilim. Neye göre yüksek veya düşük sayılıyor belli değil. Ne olduğu da tam olarak belli değil. Vakti zamanı araştırdığım zaman 80'lerin üstüne çıktığında sorun olur diyorlardı. Bunu diyen de Aida64 program yapımcılarıydı. Kimisi ise 70 üstü fazla diyordu. Artık kafaya pek takmıyorum. Aynı şekilde RDR 2 oynuyorum sadece. Ekran kartı ve işlemci ısısı 65 dereceyi geçmiyor. Belki benim de oyun oynarken PCH Diyot 90 dereceleri görüyordur.

Ben biraz korktum. Şu anda bir sorun olmadı evet ama gördüğüm ısı değeri anakartın ömrünü ciddi biçimde riske sokacak bir değerdi. Tedbir olarak önemli oyunlarımı yüklediğim o çok ısınan NVME SSD yi devre dışı bırakıp, bilgisayarı da masanın altındaki kuytu yerden alıp masa üzerine çıkartarak odadaki klimanın serinliğinden yararlandırmayı düşünüyorum. Neredeyse 1 saat geçti ve PCH Diyot ısısı 94 den 84 e ancak düşebildi.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı