PCI-e 3.0 vs 4.0 anakart

firatttrta

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba, bir bilgisayar toplayacağım önce RX 580 takacağım anakart olarak B550 B450 arasında kaldım. 1000 TL'ye yakın fark var farklarından önemli olanı PCI-e 4.0 ve 3.0 olması ben F/P toplamak istediğimden B450 almayı düşündüm ama ileride 4060 geçeceğim için PCI-e 3.0 X16 4060'ı tam beslemez dediler. Hazır sistemlerin birçoğuna baktım AMD tarafında B450 çok kullanılıyor hem de 5060'a Intel tarafında da H610 çoğunda böyle. Sizce PCI-e 3.0 alsam mı? Bilen biri yardım ederse çok sevinirim :)

Önemli olan VRAM. 8GB VRAM kullanacaksanız PCI fark ediyor ama 12, 16, 20GB+ VRAM'lerde PCI sürümü ekran kartına etkisi yok. Yani 4090 taksan da PCI 4.0 ile aynı performansta çalışır ama dediğim gibi önemli olan VRAM. 9060XT/ 5060Ti'ın 8GB versiyonu düşük PCI sürümünde rezilken 16GB versiyonu 3.0, 4.0 ve 5.0 sürümlerinde aynı performansta çalışıyor. @FehmiDogru.js Neyini beğenmedin dostum?
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Son düzenleme:
Ekran kartının PCIe sürümü, eğer RX 6500 XT gibi X4 şerit kullanan spesifik modeller kullanmıyorsan neredeyse hiç performans kaybı sağlamaz.

Ayrıca PCIe sürümünün VRAM ile alakası yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bazı ekran kartlarında özellikle AMD de fark çok az da olabiliyor çok fazla da (RX 580 de fark yok). 4060'ta ise fark değişken ama açık konuşmak gerekirse kafaya takmalık bir fark yok. CPU overclock işine girişmeyi düşünürsen B550 seçmen daha iyi olacaktır veya güncel olsun sağlam olsun dersen de. 1000 TL farktan bir şey olmaz B550 alıp yoluna bakmanı öneririm, tabii marka model de önemli. B450 alsan da hayatında çok şey değişmeyecek bu arada.

Önemli olan VRAM. 8 GB VRAM kullanacaksanız PCI fark ediyor ama 12, 16, 20GB+ VRAM'lerde PCI sürümü ekran kartına etkisi yok. Yani 4090 taksan da PCI 4.0 ile aynı performansta çalışır ama dediğim gibi önemli olan VRAM. 9060xt/ 5060 Ti'ın 8 GB versiyonu düşük PCI sürümünde rezilken 16 GB versiyonu 3.0, 4.0 ve 5.0 sürümlerinde aynı performansta çalışıyor. @FehmiDogru.js neyini beğenmedin dostum?

Teşekkür ederim hocam ben PCIe 3.0 da 4060 8 GB performans kaybı olur mu dedim 8 GB fark ediyor dediniz çok fark ediyor mu? PCIe 3.0 da 4060? Gözle görülür bir FPS düşüşü falan.

Ekran kartının PCIe sürümü, eğer RX 6500 XT gibi X4 şerit kullanan spesifik modeller kullanmıyorsan neredeyse hiç performans kaybı sağlamaz.

Ayrıca PCIe sürümünün VRAM ile alakası yok.
Teşekkür ederim 4060 pcle 4.0 x16 da çalışıyor yani x4 dediğinize göre performans kaybı yaşanmaz değil mi

Bazı ekran kartlarında özellikle AMD de fark çok az da olabiliyor çok fazla da (RX 580 de fark yok). 4060'ta ise fark değişken ama açık konuşmak gerekirse kafaya takmalık bir fark yok. CPU overclock işine girişmeyi düşünürsen B550 seçmen daha iyi olacaktır veya güncel olsun sağlam olsun dersen de. 1000 TL farktan bir şey olmaz B550 alıp yoluna bakmanı öneririm, tabii marka model de önemli. B450 alsan da hayatında çok şey değişmeyecek bu arada.

Teşekkür ederim hocam OC ile işim yok zaten ileride sistemi Ryzen 5 5600 yapacağım 4060 ile ama şimdi bütçem kısıtlı o yüzden B450 ile B550 arasında kaldım. B450 seçmeyi düşündüm ama PCIe 3.0 olduğu için kararsız kaldım dediğinize göre performans farkı yok yani gözle görülür bir FPS kaybı yoksa B450 alacağım zaten ben RX 580 ile başlayacağım bilgisayara.

Teşekkür ederim hocam ben PCIe 3.0 da 4060 8 GB performans kaybı olur mu dedim 8 GB fark ediyor dediniz çok fark ediyor mu? PCIe 3.0 da 4060? Gözle görülür bir FPS düşüşü falan.
8GB 4060 modelinde bu kadar fark oluşuyor. Ne kadar yüksek modele çıkarsan fark o kadar açılır (VRAM 8GB ise).

1753790423695.png

Teşekkür ederim. Yüksek gözüküyor değil mi o zaman B550 almayı düsünüyorum hem de ileriye dönük olur ama sizce nasıl B550 almaya çok gerek var mı?
4060 ile PCIe 3/4 arasında belirgin fark yaşamazsın.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı