PCI-e 5.0 SSD'ler ne zaman çıkar?

Bütçe
20000
Makaleler
11
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 7 7700X İşlemci
32 GB 6000 Mhz Ram
1+1+2 TB PCIe 4.0 SSD
Sapphire RX 6900 XT SE Ekran kartı
ASUS ROG Strix X670E-A Anakart
Meslek
Yazılım Mühendisi
Anakart
ASUS ROG Strix X670E-A
Merhaba değerli Technopat sakinleri,

X670E anakart kullanıyorum. Şu an PCI-e 4.0 SSD'leri kullanmaktayım. Sunucu işleri yaptığım için bazen daha yüksek hızlara ulaşmam gerekebiliyor. Boşta bulunan slotları da doldurmayı planlıyorum. PCI-e 5.0 SSD'ler için çıkış tarihleri yazın paylaşılan söylenti haberlere göre kasım 2022 gibi olacak denilmişti fakat ortalıkta ne SSD var ne haber var gördüğüm kadarıyla. Bulabildiğiniz bir kaynak varsa (Yakın zamanda haber niteliği taşıyan) tahmini çıkış tarihlerini paylaşırsanız memnun olurum.

Merhaba değerli Technopat sakinleri,

X670E anakart kullanıyorum. Şu an PCI-e 4.0 SSD'leri kullanmaktayım. Sunucu işleri yaptığım için bazen daha yüksek hızlara ulaşmam gerekebiliyor. Boşta bulunan slotları da doldurmayı planlıyorum. PCI-e 5.0 SSD'ler için çıkış tarihleri yazın paylaşılan söylenti haberlere göre kasım 2022 gibi olacak denilmişti fakat ortalıkta ne SSD var ne haber var gördüğüm kadarıyla. Bulabildiğiniz bir kaynak varsa (Yakın zamanda haber niteliği taşıyan) tahmini çıkış tarihlerini paylaşırsanız memnun olurum.
2-3 aya çıkar.

(Benim gibi acemi birinden, sizin gibi sunucu işleri uğraşan birine akıl vermek olmasın ama) RAID yapmayı denediniz mi okuma yazma hızlarında ciddi artış sağlarsınız diye biliyorum.

(Benim gibi acemi birinden, sizin gibi sunucu işleri uğraşan birine akıl vermek olmasın ama) RAID yapmayı denediniz mi okuma yazma hızlarında ciddi artış sağlarsınız diye biliyorum.

RAID yaptım. 21 GB/s'ye kadar okuma 15 GB/s hızlara kadar yazmaya ulaşabiliyorum (Okuma yazma süreçleri ilerledikçe 10 GB/s'nin altına düşmekte.) Fakat slotları bu şekilde de verimli kullanamıyorum. Temporary oluştururken cache yetmiyor bu sefer. Yani 4 slotun birini diğer SSD'lerle raidlemeyip cache alanı olarak diğer PCI-e SSD'leri RAID'li olarak kullanacağım. Bazen 2 TB üzeri veri işlemesine başladığımda hız düştüğü için (ısınmalar başlayınca) cache alanda parçalı dosya çok bulunduğundan hızlar 2 GB'nin bile altına düşebiliyor. Bu sebeple 1 tane PCI-e 5.0 alanı tek başına cache alanı olarak kullanıp diğer slotların hepsini raidleyip devam etmeyi düşünüyorum. Bu durum çok fazla ihtiyacım olan bir durum değil aslında (3-5 ayda 1 defa anca) fakat ihtiyaç olduğunda aciliyetli iş olacağından geceden sabaha raporlama sistemine raporumu oluşturması gerekiyor.

990 Pro alacaktım normalde, almışken 5.0 olsun diye bekliyorum da, geleceği yok herhalde.

Hem Intel hem de AMD taraflı tanıtımlarda performans değerlendirmeleri yapılmıştı. Yine de gecikme var. Talep bulunmadığından dolayı gelmiyor gibi görünüyor ama bir açıklama da göremiyorum ortalıkta.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı