PCI-e 5.0'a ne kadar gerek var?

Daha fazla  
Yeni bilgisayar almak istiyorum ama PCI-e 5.0 desteği olması işime yarar mı? Sanırım SSD'ler PCI-e 5.0'ı tam performans kullanamıyormuş. Bu konu hakkında bilgisi olan var mı? PCI-e 4.0 olan bir anakart alsam ileride sorun yaşar mıyım?

Yaşamazsın ama sonradan güncellemen gerekebilir sistemi. Veri yolu hızı artar 5.0 geçersen eğer. Yani PCI 5.0 hem SSD için hem de ekran kartı çıkarsa destekli daha güçlü olur. Destekli SSD'ler 10000 civarı okuma yazma alıyor.

Suanda 7090 ekran kartı çıksa bile 5.0 a ihtiyacın olmayacak kadar güçlü 4.0 ekran kartı icin diyorum m2 için ise gerek var

Ortalama bir ev kullanıcısı için PCIe 4.0 yeterlidir ve uzun yıllar da yeterli gelmeye devam edecektir. Hatta PCIe 4.0 tarafı daha çok ekran kartları için gerekecek. Depolama hızı için PCIe 3.0 bile yeterlidir. Profesyoneller ve bazı girişimler için daha fazlası gerekebilir tabi.

Her PCIe standardı, bir öncekinin iki katı bant genişliği getirdi.

Şu anki en güçlü kartlar, 4k çözünürlüklerde bile bu denli yüksek bant genişliklerine ihtiyaç duymuyor.

SSD'lerin de büyük çoğunluğu, x4 3.0 bant genişliği olan 4 gb/s sınırının bile altında.

Suanda 7090 ekran kartı çıksa bile 5.0 a ihtiyacın olmayacak kadar güçlü 4.0 ekran kartı icin diyorum m2 için ise gerek var
Nasıl gerek yok mesela açıklayabilirmisiniz aklımda takılan bir durum var bu yüzden soruyorum bilmediğim için, mesesla PCİE x16 tablosuna baktığımız zaman, 32 gb a kadar destekliyor pcie 4.0. Fakat RTX 50 serisi 5080 30 gb gddr7 bellekle geliyor yani Pcie 4.0 yetiyor mantıken, ama RTX 6080 serisi diyelim 35 gb gddr7 bellek ile geldi pcie 4.0 ise 32 gb destekliyor en fazla hız olarak dedik, 3 gb kaybımız olmuş olmuyor mu ? Buda performansa etki etmez mi?

Sen olayı yanlış anlamışsın. Kavramları ve birimleri karıştırdın.

Birimler ve kısaltmalar;
bit: b
byte: B
gigabit: Gb
gigabyte: GB

PCIe sürümü veya hat sayısının getirdiği sınır bellek miktarı değildir. Yuvaya takılan kart için sağlanan bant genişliği sınırıdır. Kartın işlemci, RAM vb. donanımlarla anlık olarak ne kadar alışveriş yapabileceğini gösterir. Örneğin PCIe 4.0 ile tam uyumlu bir anakartta X16 yuvasına takılan bir ekran kartı 16 hattın tamamını kullanıyorsa anakart üzerinden teorik olarak 32 GB/s aktarım yapabilir. M.2 SSD'ler ise X4 kullandığı için teorik olarak 8 GB/s aktarım yapabilir. PCIe 3.0 için bu değerler yarı yarıya düşer, PCIe 5.0 ise iki katını destekler.

Burada bahsedilmiş olan şey, saniyede 32 gigabyte gibi bir transfer imkanının herhangi bir ekran kartı için yeterli olacağı idi. Bunun dışında PCIe 4.0 X16 kartı 32GB bellek dizilimine sahip olabilir. Birisi hızdır(GB/s) ve kartın diğer donanımlarla haberleşme imkanını gösterir. Diğeri bellek kapasitesidir(GB) ve GPU için sağlanmış bellek miktarını gösterir.

Anladım hocam peki, 32 GB ya pcie 4.0 x16 hız toplamı, peki rtx 50 kartları pcie 5 olarak çıktı biliyorsunuz, onlar kaç hızında şuan ? Hani hayli hayli yeter deniyor pcie. 4.0 için

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…