PCI-e slotunun oksitlenmesi

Hidra

Kilopat
Daha fazla  
Herkese merhaba, iyi forumlar. Bir hafta önce aylardır temizlemediğim kasamı açıp güzel bir temizleyim dedim. Temizliği yaparken ekran kartımı da sökmem gerekti ve ekran kartını anakarta taktığımız yerde işaretli kısımda yapışkan ve kahverengi bir şey vardı. Aynı şekilde anakartımdaki yuvada da bahsettiğim şey vardı.
Peçete ve kolonya yardımıyla ekran kartımın üzerindekini temizledim ama anakartı ellemedim. Temizlik bitti ve her şey normal çalışıyordu. Ta ki bugüne kadar. ETS2 oynarken oyunu alta alıp internette bir şeylere bakarken birden bir ses yükseldi. Daha önce böyle bir ses yoktu. Cızzz! Sanki kasanın içinde bir transformers varmış ve benimle iletişime geçmeye çalışıyormuş gibi ses değişiklik gösteriyordu. Sesi araştırdım. Önce CPU'dan geldiğini düşündüm. Ancak sonra GPU'dan geldiğini tespit ettim. Araştırdığımda coil whine diye bir sorun olduğunu buldum ve benim sorunumun bu olduğunu düşündüm. Ardından ilk bahsettiğim kahverengi yapışkan leke geldi aklıma. Acaba sebep bu muydu veya bu pas olayı zarar veriyor muydu bilmiyorum. Ekran kartını söküp anakarttaki diğer PCI-e X16 slotuna taktım ancak bu slot X16 değil de X4 modunda çalışıyormuş.

Sorum şu arkadaşlar PCI-e X4 de çalıştırmamın bana eksileri nedir? Oyun oynamak amaçlı kullanıyorum PC'yi.
Bazı yardımı dokunacağını düşündüğüm görseller ekledim.
Donanımım: GTX 1060, ASUS Prime Z370-P, Intel i3 8350K, 600W 80+ Bronze PSU.

Dosya Ekleri

• ekran kartı.jpg
    ekran kartı.jpg
    144,4 KB · Görüntüleme: 84
  • karşılaş.png
    karşılaş.png
    86,1 KB · Görüntüleme: 88
  • anakart.png
    anakart.png
    71,1 KB · Görüntüleme: 80
  • bilgi.png
    bilgi.png
    23,3 KB · Görüntüleme: 75
Geçmiş olsun hocam. Bunu denildiği gibi deneyerek anlayabilirsiniz. En azından yedek slot var ve çalışıyor.

Geçmiş olsun hocam. Bunu denildiği gibi deneyerek anlayabilirsiniz. En azından yedek slot var ve çalışıyor.

Yorumlarınız için teşekkür ederim. X4 modunda FPS düşüşü olduğunun farkındayım ama FurMark programıyla birkaç test yaptım ve her iki slotta da yakın sonuçlar aldım. Önceden kullanmış olduğum ekran kartı slotunu sorunsuz kullanabiliyorum ama bir zararı var mıdır bu durumun bunu merak etmiyor değilim. Veya bu slotu temizlemek için bir girişimde bulunabilir miyim?

Zararı olmaz. Slotu da temizleyip deneyebilirsiniz. Elektronik kart için kullanılan sprey de olabilir.

Spreyi soketin içine sıkabilirsiniz. İzopromil alkol de olur. Daha sonra ise hava ile de temizleyebilirsiniz.

Benimle aynı sorunu yaşayan arkadaşlar için yaptıklarımı ve son durumu bildireyim. İnternetten izopropil alkol sipariş ettim ve geldi. Anakarta pamuklu çubuk yardımıyla ince bir temizlik yaptım. Soketlere bir miktar sıkıp kağıt havluyla sokete girecek kalınlıkla ayarlayıp temizledim ve pas olayından kurtuldum. Temizlik yapacak arkadaşlara tavsiyem bir tane bu üründen alıp öyle temizlik yapmaları ve araştırma yapmalarıdır. Coil whine olayı hala devam ediyor. Cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim. İyi forumlar.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı