Phenom X6 ve GTX 480 sisteme ne kadar OC yapılabilir?

dogukanhbo

Megapat
Yer
1090T'nin kuzey köprüsünde
Daha fazla  
Meslek
Müzisyen
RAM
12 GB CL9 1600 MHZ
Ekran kartı
NVIDIA GTX 480
Anakart
Gigabyte GA-870A-UD3 AM3 DDR3
İşlemci
Amd phenom ii x6 1090t Black Edition
Merhaba,
Öncelikle işlemci bölümü:
İşlemcim 1090t Black Edition standart hızı 3.2 GHz. Benim ulaştığım hız ve değerleri fotoğraflardan görebilirsiniz. Ancak sorum şu ki; 1.5v ile stabil bir şekilde bu hızlarda kullanabiliyorum. 4GHz için sanırım 1.52'lere çıkmam gerekiyor ve bu, soğutabildiğimiz sürece güvenli midir? Şu anda stok fan ile maksimum 67 dereceyi görüyorum(biliyorum fazla bu işlemci için. Bundan dolayı işlemci fan siparişi verdim.). Ayrıca şu anda 240x16 şeklinde O.C. Çarpanı arttırmak mı daha mantıklı yoksa FSB ile oynamak mı? Normalde RAM'lerim, 1600 MHz 11CL ile çalışıyordu. FSB o zaman 200'dü. FSB'yi arttırıp, 1599MHz 3, 84GHz şeklinde bir ayarlama yaptım ve nedense RAM clleri 9'a düştü. Bende bunu görünce hemen RAM voltajlarını sanki XMP profili varmış gibi 1, 65'e çektim.(BIOS'da herhangi bir XMP ayarı yok) bunun sebebini de yazabilirseniz çok sevinirim. Bütün bilgilerimi fotoğraflara bırakıyorum.
CPU-Z

1.jpg

2.jpg

AIDA64.

4.jpg

5.jpg

İkinci olarak ekran kartına gelirsek GTX 480 ASUS orj 700MHz, 1846 MHz,
Şu anda 790/2000 şekilde ekran kartımı çalıştırabiliyorum. Yaklaşık 1.063 voltaj veriyorum. Yalnız benim ekran kartım yük altında 88 derece civarlarında çalışıyor. Benchmarklarda 95'i buluyor (voltajlı, voltajsız 1-2 derece fark ediyor. Stok voltajı 1.03 olması lazım) ve benchmarklarda stok hızlarıyla bile 94 dereceyi geçince benchmarkda ufak siyahlıklar oluşuyor.(fumark MSI GL) Fermi kartların yüksek sıcaklıklarda gayet iyi çalıştığı söyleniyor. Termal macun ve temizlik işlerini yaptım bu arada aklına takılan olursa. Bu sıcaklıklardaki bir karta daha fazla yüklenmek doğru değil gibi biliyorum fakat geçenlerde bir internet sitesinde, GTX 580 biosunun, GTX 480 ile çalışabildiğini ve güç ihtiyacını oldukça düşürdüğünü ve stok hızını arttırdığını gördüm. (kaynak:OMG.. GTX 480 flashed with GTX 580 bios)
GPU-Z

7.jpg

1.gif

Kısaca sorularım şu;
RAM'lerim neden CL9 olarak çalışmaya başladı?
CPU 4.0 GHz nasıl çıkartabilirim?
GPU için yapılabilecek bir şey kaldı mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
GPU sınıra gelmiş hatta tehlikeli işler yapıyorsunuz. İşlemci anakart böyle en fazla 6 ay gider sonrasında bir yerde patlak verir diyorum ben. Overclock ettiğiniz için CL değerini bellek kendisi ayarlamıştır. Ya da siz frekansını alta çekip OC ile yükselttiyseniz ondanda olmuş olabilir. İşlemcinin çarpan kilidi 18 galiba bence çarpanı arttırıp ona göre voltaj verin daha fazla FSB ile oynarsanız anakart sıkıntıya girebilir.

GPU sınıra gelmiş hatta tehlikeli işler yapıyorsunuz. İşlemci anakart böyle en fazla 6 ay gider sonrasında bir yerde patlak verir diyorum ben. Overclock ettiğiniz için CL değerini bellek kendisi ayarlamıştır. Ya da siz frekansını alta çekip OC ile yükselttiyseniz ondanda olmuş olabilir. İşlemcinin çarpan kilidi 18 galiba bence çarpanı arttırıp ona göre voltaj verin daha fazla FSB ile oynarsanız anakart sıkıntıya girebilir.

İşlemci anakart 6 ay gider derken hocam? 8+2 VRM faz bir anakart bu kadar düşük değerlerle 6 aymı gidecek? GPU ise voltajsız 800MHz çalıştıran yüzlerce insan var. Üstelik %72 asic ile 1.175'e kadar güvenli voltaj alabilen bir kart, nasıl 1.063W ile tehlike arz ediyor? Yük altında anakart 40 dereceyi, işlemci 65 dereceyi geçmiyor ki tj Max 71 işlemci. Ki bir de yarın soğutucu gelecek işlemci için. Sıcaklıklar bir 10 15 derece daha düşecek. Yani biraz farazi konuştunuz sanırım.

Son düzenleme:
İşlemci anakart 6 ay gider derken hocam? 8+2 VRM faz bir anakart bu kadar düşük değerlerle 6 aymı gidecek? GPU ise voltajsız 800MHz çalıştıran yüzlerce insan var. Üstelik %72 asic ile 1.175'e kadar güvenli voltaj alabilen bir kart, nasıl 1.063W ile tehlike arz ediyor? Yük altında anakart 40 dereceyi, işlemci 65 dereceyi geçmiyor ki tj Max 71 işlemci. Ki bir de yarın soğutucu gelecek işlemci için. Sıcaklıklar bir 10 15 derece daha düşecek. Yani biraz farazi konuştunuz sanırım.

Doğrudur, ekran kartı sıcaklıkları 90 dayanıyor ve görüntü gitmesi oluyor demiştiniz yanlış anlamadıysam bu yaptığınız hızaşırtmanın çok da sağlıklı olmadığını gösterir. Sadece ben değil birçok kişi bunu söyler hızaşırtma yapılmış donanımı uzun süre kullanmak donanımın ömrünü kısaltır. Eski bir anakart olduğunuda varsayarsak bir gün VRAM beslemelerinden biri kısadevreye düşebilir bu açıdan bakın. Onun dışında diyecek bir şeyyim yok inşallah daha yüksek frekanslarda stabilite yakalarsınız.

Doğrudur, ekran kartı sıcaklıkları 90 dayanıyor ve görüntü gitmesi oluyor demiştiniz yanlış anlamadıysam bu yaptığınız hızaşırtmanın çok da sağlıklı olmadığını gösterir. Sadece ben değil birçok kişi bunu söyler hızaşırtma yapılmış donanımı uzun süre kullanmak donanımın ömrünü kısaltır. Eski bir anakart olduğunuda varsayarsak bir gün VRAM beslemelerinden biri kısadevreye düşebilir bu açıdan bakın. Onun dışında diyecek bir şeyyim yok inşallah daha yüksek frekanslarda stabilite yakalarsınız.

Anlıyorum hocam da, bu GTX 480'ler zaten çok yüksek sıcaklıklarda çalışıyor. Normaldede 88 civarında çalışıyor. O bozulmalar 94 dereceyi geçince, stock hızlarda dahi oluyor. görüntü gitmesi olmuyor bu arada. ufak tefek siyah kırılmalar oluyor.
@BilgisayarKurdu bakabilir misiniz acaba.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı