Photoshop ile Fotoğraf büyütme

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Büyüteç ile düşük çözünürlükteki fotoğraflarınıza yakınlaştığınızda, fotoğraf üzerindeki yapay dokuları ve pikselleri görebilirsiniz. Yine de bu tür fotoğraflarınızı poster olarak kullanmak ya da büyük formatta basmak istiyorsanız, bilgisayarda fotoğrafınızın çözünürlüğünü arttırmalısınız. En azından fotoğrafınızı baskı için yeterli çözünürlüğe ulaştırmanız size yardımcı olacaktır. Çözünürlüğü arttırarak fotoğrafınıza detay kazandıramazsınız ancak fotoğrafınızda piksellerinin sayılacak düzeyde ortaya çıkmasının önüne geçer. Photoshop’ta bu işlevi gerçekleştirebilmeniz için interpolasyon algoritmaları yani fotoğraftaki piksel yoğunluğunu arttırma işlevi bulunuyor.

1 Resim Boyutu

Bir fotoğrafta interpolasyon işlemini gerçekleştirebilmek için “Edit/ Image Size” yolunu izlemeniz gerekiyor. Açılan pencerede “Document Size” seçeneği üzerinden oluşturacağınız poster ya da baskı boyutunun ne kadar olması gerektiğini belirleyebilirsiniz ancak bu işlem sırasında “Constrain Proportions” seçeneğinin etkin olduğundan emin olun. Burada yer alan “Resample Image” seçeneği altında farklı interpolasyon algoritmaları ile karşılaşacaksınız. Bunlar;

2 Nearest Neigbour

Bu algoritma sadece mevcut piksellerin bir kopyasını daha oluşturur. Sonuç; fotoğrafınızda basamak biçiminde yapay dokular oluşabilir.

3 Bicubic

Yakın çevredeki pikselleri dikkate alarak oluşturacağı kopya piksellerle keskin hatları daha net bir şekilde ortaya koyar.

4 Bicubic Smoother

Uygulanan tipik adımlarda keskinliği biraz daha alt seviyede tutar. Bu nedenle fotoğrafınızda hafif bulanık bir görünüm oluşabilir.

5 Netleştirme

Piksel kopyalama işleminin ardından genellikle “Unsharp Mask” gibi bir netleştirme işlemi uygulamanız önerilir. Özellikle mimari fotoğraflar gibi keskin hatlara sahip fotoğraflarda netlik kazandırma işlemi çok önemlidir. Aşırı düşük çözünürlüğe sahip fotoğraflarınızda pikseller ortaya çıkabilir ve netlik kaybı yaşayabilirsiniz.

Bilgi

Gerçek Çözünürlük

· Genelde istenilen baskı çözünürlüğü 150 dpi(İnç başına düşen piksel miktarı)dır. Bu, 1 inç başına ya da 2,54 santimetrede yan yana 150 pikselin yer alması anlamına gelir. Bu da 10 megapiksellik bir fotoğrafta yeterli keskinlik koşulları göz önünde bulundurulduğunda fotoğrafınızı 1 adet A1 kağıdı boyutuna eş değerdir.

Pikseller

· Baskı işlemiyle uğraşanlar, fotoğrafı oluşturan her bir renk değeri olan Siyan, Magenta, Sarı ve Siyah renklerin birleşimi ile daha da gerçekçi sonuçlara ulaşıyor. Matbaacılar, her bir pikseli 16 farklı bölümde ele alarak(Dithering) fotoğrafı orijinal boyutundan 16 kat daha yüksek çözünürlükte yeniden üretiyorlar.Bu da sık kullanılan “1.440 dpi” boyutunu ortaya çıkıyor ama bu çözünürlük normal baskı çözünürlükleriyle karıştırılmamalı.

j3FpPbE.jpg


Orijinal fotoğraf: Fotoğraf boyutunu büyütmek için piksel kopyalama işlemi size daha fazla yardımcı olur.

irdqYJy.jpg


2 Piksel Kopyalama: Basamak şeklinde yapay dokuları görebilirsiniz.

E1tX9RZ.jpg


3 Bicubic: Keskin hatlar ve basamaklar üzerinde güzel bir uyuşma...

pPPoCuP.jpg


4 Bicubic Smoother: Piksel basmakları görünmez ancak sonradan netlik kazandırılabilir.
 
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı