Çözüldü Photoshop RAM kullanımını temizlemeden devam ettirip tıkanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Daha fazla  
Öncelikle merhaba siteye yeni kaydoldum ilk sorum yıllardır çözümlerinizi okuyarak hayatımı kolaylaştırdım. Hepinize teşekkür ediyorum.
Bu sefer çözümünü bulamadığım şey bir RAM kullanma sorunu.
Mimar olarak Adobe Photoshop uygulamasından paftalar yapıyorum. (118 cm X 89 cm) ben uygulamayı kullandıkca kullanılan RAM miktarı yükselip %95'e dayanıyor ve PC darboğaza girip kasmaya başlıyor.
Sistemimde 16 GB RAM vardı. Onu yükselterek 32 GB'a cıkardım.
Ama sorun aynı şekilde devam etti.
Sorun sadece Photoshop'u kapatıp yeniden açınca RAM temizleniyor.
Üstelik Photoshop açıkken dosyaları kapatınca yine RAM temizlenmiyor.
Görselleri bırakıyorum.

1.PNG 3.PNG

Var mıdır bunun bir çözümü?

Çözüm
Önçelikle çok teşekkür ederim cevabınız için. Evet bu sorunla karşı karşıyaydım projede hemen hemen o gördüklerinizi değiştirilebiliyor kesin proje olmadığı için sürekli revizyona uğruyor o yüzden böyle her şeyi editleyebilecekmiş gibi hazır olarak çalışıyorum.

Evet ders konusu mantıklı olabilir YouTube'dan da araştırırım.

(Pshop, program olarak kendi kapanmadığı sürece yarattığı Cache/TMP dosyasından kurtulmaz. )
Demişiniz peki ya 3. parti RAM temizleme yazılımlarıyla Photoshop'u kapatmadan sadece dosyayı kapattıktan sonra bu işlemin yapılması olası bir zararı olur mu sisteme çalıştığım dosyalara RAM'lere vs?

TMP dosyasını HDD (yavaş) veya SSD (hızlı ancak boyut yüksek olacak, yaz, oku ömür kısaltır) yazar. O an kopyalanmış bir durum varsa onu RAM'de tutar. History/CTRL+Z kısmında ve çökmelerde kurtarmaya faydası olması açısından var o TMP.

Pshop dışına çıkmadan yapabilecekleriniz;
  • Görselleri embed (dosyaya gömmek, kaydedildiğinde içinde kalır) yerine linked (dosya bir klasörden çekilir, klasör veya dosya ismi değişir veya silinirse kaybolur) kullanmak hızı oldukça arttırır - ACAD'daki Blocks tadında
  • Layer kısmında gruplamaya özen göstermek - açıp kapatarak biraz hız kazanılabilir
  • Özellikle yazı efektlerinden vazgeçmek - onun yerine dosya hazır olduğunda altını silersiniz, o zamana kadar mask ile çalışabilirsiniz veya yazı katmanı altı, görsel katmanı üstü bir katmanda arka planları belirleyebilirsiniz
  • Her dosyada aynı olarak kullanılan ve değişmeyen bir çerçeve, yazı varsa, orjinalini (değiştirilebiliri) yedek bir dosyaya kaydedip raster bir katman olarak kullanmak da ufak bir fayda sağlar
  • Baskı boyutu 120 x 90 cm kağıda muhtemel 118 x 89 cm ise, DPI hesabından 200 DPI olacak kadar düşük hesaplanabilir, o zaman 400 DPI'da 60 x 45 cm çalışmak biraz kolaylayabilir. Yalnız bunu alıştırma yaparak uygulamak gerekli. 10x6m otoyol kenarı reklamı yaparken bu DPI çok düşük olması sorun yaşatmaz kısa süreli ve uzun mesafeden görüneceği için, bunların dibine bakıp elinde tükenmez kalemle yaklaşacak insanlar vardır, onlarda kulp bulamazlarsa "burası güzel çıkmamış" diye bir cümle kurabilirler. Yani en azından bu kadar revize konusu dönüyorsa bu muhakkak yaşanır. :)
Diğer tüm yollar Affinity Designer / Adobe Illustrator / Adobe Indesign / Inscape gibi programlara özgü olacaktır.
@Mert Can Urcan
vaziyet planı.rar Photoshop PSD dosyası rarlanmış hali
Oh süper oldu.

Pshop, program olarak kendi kapanmadığı sürece yarattığı Cache/TMP dosyasından kurtulmaz.

Şimdi dosyaya gelelim:
  • Pshop 2022 - Dosya açılmamış, boş haliyle 970 Mb civarı tüketiyor.
  • Dosya - 289 Sıkıştırılmış, 898 Mb açık hali.
  • Pshop 2022 - Dosya açıldı, 10.5Gb tüketiyor.
Dosya ağacına / katman / layer'larına bakınca çok fazla gereksiz efekt var. Tamamlanmış olanlar veya hiç değişmeyecekleri rasterlemen büyük fayda sağlar.
Kullandığın görseller 5900 x 2900 px civarında, hepsi RAM'e gömülü.

Bu kadar efekte ve boyuta bu RAM kullanımı doğal. Yakınlarda bir matbaa veya grafik tasarım ajansı varsa oradan önce yardım/iş paslaşma veya ders alabilirsiniz.

Zira bu dosyanın Flatten hali bile (tamamiyle her şey tek bir görsele dönüştürülmüş) 300MB PSD ediyor, uygun programda, doğru şekilde yapılmış hali 150-200Mb'den yukarı olmamalı.

Not: 2B raster programları, 2B çizim programları gibi matematiksel doğrularla çalışmaz, uygulanan her işlem açık şekilde belleğe yazılmalıdır diye düşünebilirsin.

Oh süper oldu.

Pshop, program olarak kendi kapanmadığı sürece yarattığı Cache/TMP dosyasından kurtulmaz.

Şimdi dosyaya gelelim:
  • Pshop 2022 - dosya açılmamış, boş haliyle 970 MB civarı tüketiyor.
  • Dosya - 289 sıkıştırılmış, 898 MB açık hali.
  • Pshop 2022 - dosya açıldı, 10.5GB tüketiyor.
Dosya ağacına / katman / layer'larına bakınca çok fazla gereksiz efekt var. Tamamlanmış olanlar veya hiç değişmeyecekleri rasterlemen büyük fayda sağlar.
Kullandığın görseller 5900 X 2900 px civarında, hepsi RAM'e gömülü.

Bu kadar efekte ve boyuta bu RAM kullanımı doğal. Yakınlarda bir matbaa veya grafik tasarım ajansı varsa oradan önce yardım/iş paslaşma veya ders alabilirsiniz.

Zira bu dosyanın flatten hali bile (tamamiyle her şey tek bir görsele dönüştürülmüş) 300 MB PSD ediyor, uygun programda, doğru şekilde yapılmış hali 150-200 MB'den yukarı olmamalı.

not: 2B raster programları, 2B çizim programları gibi matematiksel doğrularla çalışmaz, uygulanan her işlem açık şekilde belleğe yazılmalıdır diye düşünebilirsin.

Önçelikle çok teşekkür ederim cevabınız için. Evet bu sorunla karşı karşıyaydım projede hemen hemen o gördüklerinizi değiştirilebiliyor kesin proje olmadığı için sürekli revizyona uğruyor o yüzden böyle her şeyi editleyebilecekmiş gibi hazır olarak çalışıyorum.

(Pshop, program olarak kendi kapanmadığı sürece yarattığı Cache/TMP dosyasından kurtulmaz. )
Demişiniz peki ya 3. parti RAM temizleme yazılımlarıyla Photoshop'u kapatmadan sadece dosyayı kapattıktan sonra bu işlemin yapılması olası bir zararı olur mu sisteme çalıştığım dosyalara RAM'lere vs?

TMP dosyasını HDD (yavaş) veya SSD (hızlı ancak boyut yüksek olacak, yaz, oku ömür kısaltır) yazar. O an kopyalanmış bir durum varsa onu RAM'de tutar. History/CTRL+Z kısmında ve çökmelerde kurtarmaya faydası olması açısından var o TMP.

• Görselleri embed (dosyaya gömmek, kaydedildiğinde içinde kalır) yerine linked (dosya bir klasörden çekilir, klasör veya dosya ismi değişir veya silinirse kaybolur) kullanmak hızı oldukça arttırır - ACAD'daki Blocks tadında
  • Layer kısmında gruplamaya özen göstermek - açıp kapatarak biraz hız kazanılabilir
  • Özellikle yazı efektlerinden vazgeçmek - onun yerine dosya hazır olduğunda altını silersiniz, o zamana kadar mask ile çalışabilirsiniz veya yazı katmanı altı, görsel katmanı üstü bir katmanda arka planları belirleyebilirsiniz
  • Her dosyada aynı olarak kullanılan ve değişmeyen bir çerçeve, yazı varsa, orjinalini (değiştirilebiliri) yedek bir dosyaya kaydedip raster bir katman olarak kullanmak da ufak bir fayda sağlar
  • Baskı boyutu 120 x 90 cm kağıda muhtemel 118 x 89 cm ise, DPI hesabından 200 DPI olacak kadar düşük hesaplanabilir, o zaman 400 DPI'da 60 x 45 cm çalışmak biraz kolaylayabilir. Yalnız bunu alıştırma yaparak uygulamak gerekli. 10x6m otoyol kenarı reklamı yaparken bu DPI çok düşük olması sorun yaşatmaz kısa süreli ve uzun mesafeden görüneceği için, bunların dibine bakıp elinde tükenmez kalemle yaklaşacak insanlar vardır, onlarda kulp bulamazlarsa "burası güzel çıkmamış" diye bir cümle kurabilirler. Yani en azından bu kadar revize konusu dönüyorsa bu muhakkak yaşanır. :)
Diğer tüm yollar Affinity Designer / Adobe Illustrator / Adobe Indesign / Inscape gibi programlara özgü olacaktır.

Çözüm
Tmp dosyasını HDD (yavaş) veya SSD (hızlı ancak boyut yüksek olacak, yaz, oku ömür kısaltır) yazar. O an kopyalanmış bir durum varsa onu RAM'de tutar. History/CTRL+Z kısmında ve çökmelerde kurtarmaya faydası olması açısından var o tmp.

• Görselleri embed (dosyaya gömmek, kaydedildiğinde içinde kalır) yerine linked (dosya bir klasörden çekilir, klasör veya dosya ismi değişir veya silinirse kaybolur) kullanmak hızı oldukça arttırır - Acad'daki blocks tadında.
  • Layer kısmında gruplamaya özen göstermek - açıp kapatarak biraz hız kazanılabilir.
  • Özellikle yazı efektlerinden vazgeçmek - onun yerine dosya hazır olduğunda altını silersiniz, o zamana kadar mask ile çalışabilirsiniz veya yazı katmanı altı, görsel katmanı üstü bir katmanda arka planları belirleyebilirsiniz.
  • Her dosyada aynı olarak kullanılan ve değişmeyen bir çerçeve, yazı varsa, orijinalini (değiştirilebiliri) yedek bir dosyaya kaydedip raster bir katman olarak kullanmak da ufak bir fayda sağlar.
  • Baskı boyutu 120 X 90 cm kağıda muhtemel 118 X 89 cm ise, DPI hesabından 200 DPI olacak kadar düşük hesaplanabilir, o zaman 400 DPI'da 60 X 45 cm çalışmak biraz kolaylayabilir. Yalnız bunu alıştırma yaparak uygulamak gerekli. 10x6m otoyol kenarı reklamı yaparken bu DPI çok düşük olması sorun yaşatmaz kısa süreli ve uzun mesafeden görüneceği için, bunların dibine bakıp elinde tükenmez kalemle yaklaşacak insanlar vardır, onlarda kulp bulamazlarsa "burası güzel çıkmamış" diye bir cümle kurabilirler. Yani en azından bu kadar revize konusu dönüyorsa bu muhakkak yaşanır. :)
Diğer tüm yollar affinity designer / Adobe Illustrator / Adobe ındesign / ınscape gibi programlara özgü olacaktır.

Önerilerinizi uygulayacağım çok teşekkürler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı