PHP dilinde uzmanlaşmak hata mı?

TheDexuS

Hectopat
Daha fazla  
Bir dilde iyi olmak yazılımcının en temel prensibidir, ve şu günlerde özellikle PHP artık kullanılmıyor, tercih edilmiyor diyen tayfayı dinleyip daha modern daha güncel dillere mi yönelmeliyiz yoksa PHP'yi iyi bir şekilde öğrenmek bize iyi bir kariyer sağlar mı? Yoksa node.js express.js gibi backend ağırlıklı ve daha modern daha güncel dillere yönelmek daha mı mantıklıdır? Sizlerin de düşüncelerini almak istiyorum. Var mıdır bana verebileceğiniz bir öneri?

Bir dilde iyi olmak yazılımcının en temel prensibidir, ve şu günlerde özellikle PHP artık kullanılmıyor, tercih edilmiyor diyen tayfayı dinleyip daha modern daha güncel dillere mi yönelmeliyiz yoksa PHP'yi iyi bir şekilde öğrenmek bize iyi bir kariyer sağlar mı? Yoksa node.js express.js gibi backend ağırlıklı ve daha modern daha güncel dillere yönelmek daha mı mantıklıdır? Sizlerin de düşüncelerini almak istiyorum. Var mıdır bana verebileceğiniz bir öneri?
Özellike türkiyede şuan php hala genel olarak kullanılmaya devam ediyor. Eğer php gelişirsen neden olmasın ?

Özellike türkiyede şuan php hala genel olarak kullanılmaya devam ediyor. Eğer php gelişirsen neden olmasın ?
Kesinlikle katılıyorum ancak yeniliklerede ayak uydursan güzel olur vaktin varsa yardır derim. :D

İstatiksel olarak, PHP düşüşte (bkz: TIOBE), bu bir gerçek.
1729611714202.png

Kurumsal dünya da çok az kullanılıyor.
Fakat daha küçük şirketlerde ve Türkiye'de kullanım alanı hala fazla.

Ve de dil hale gelişmeye devam ediyor, yeni özellikler ekleniyor.
Laravel framework, WordPress, Magento gibi önemli yazılımlar da PHP'ye dayanıyorlar, bunların da bir anda ortadan kaybolacakları yok.
Yani bu alanda iş fırsatları devam ediyor.

Eğer imkanınız varsa, yeni teknolojilere girebilirsiniz, girmelisiniz.
Gerekise çalışmaya ayırdığınız zamanı arttırın.
PHP ile çalışırken, yeni teknolojilerden de geri kalmayın.

TIOBE, "populerlik indeksi" yapıyor. Ayda 1 yenileniyor. Bu listeyi çıkarırken, baktıkları şeyler: Google gibi arama motorları sonuçları, konu hakkındaki dersler gibi gibi pek çok şeye bakıyorlar. Yine de, "Her ölçüm taraflıdır" sözünü unutmayalım. Ek olarak, "TIOBE index" kesinlikle "en iyi programlama dilleri listesi" değil. Sadece, kendi kriterlerine göre bir popülerlik indeksi.

Son düzenleme:
İstatiksel olarak, PHP düşüşte (bkz: TIOBE), bu bir gerçek.
Eki Görüntüle 2335239

Kurumsal dünya da çok az kullanılıyor.
Fakat daha küçük şirketlerde ve Türkiye'de kullanım alanı hala fazla.

Ve de dil hale gelişmeye devam ediyor, yeni özellikler ekleniyor.
Laravel framework, WordPress, Magento gibi önemli yazılımlar da PHP'ye dayanıyorlar, bunların da bir anda ortadan kaybolacakları yok.
Yani bu alanda iş fırsatları devam ediyor.

Eğer imkanınız varsa, yeni teknolojilere girebilirsiniz, girmelisiniz.
Gerekise çalışmaya ayırdığınız zamanı arttırın.
PHP ile çalışırken, yeni teknolojilerden de geri kalmayın.

TIOBE, "populerlik indeksi" yapıyor. Ayda 1 yenileniyor. Bu listeyi çıkarırken, baktıkları şeyler: Google gibi arama motorları sonuçları, konu hakkındaki dersler gibi gibi pek çok şeye bakıyorlar. Yine de, "Her ölçüm taraflıdır" sözünü unutmayalım. Ek olarak, "TIOBE index" kesinlikle "en iyi programlama dilleri listesi" değil. Sadece, kendi kriterlerine göre bir popülerlik indeksi.
Php backend’e başlamak için iyi bir dil olduğu söyleniyor bende biraz göz gezdirdim ve hoşuma gitti. Sonrasında acaba dedim bu benim uzmanlık dilim olsa nasıl olur diye. Ondan buraya sorayım dedim.

Oncesinde backend tecruben yoksa harcadigin zamanin cogu PHP yi ogrenmeye degil backend konseptlerini anlamaya gidecek.

ORM'ler, messaging protokolleri, concurrency, isolation, stateless, idompotency gibi backend kavramlarini anlamaya harcayacaksin zamanini. PHP sadece bunu uyguladigin dil olacak. Sonrasinda istersen baska bir backend techstack'ine gecersin. Gunun sonunda tum ORM'ler su ya da bu sekilde ayni seyi yapiyor. Istersen entity framework kullanirsin, istersen hibernate istersen sqlAlchemy. Ne yaptigini bilmek onemli.

Bilgisayar bilimlerinde bir teknolojinin dayandigi temel kavramlari bildigin surece teknolojinin kendisini ogrenmen cok zaman yatirimi istemez. Ornegin iyi Database, OOP ve reflection bilen birisinin herhangi bir ORM toolkitini ogrenmesi hic uzun surmez. Zaten bir noktada herkes kendi ORM'ini yazmaya kalkisiyor.

Ayrica az bilinen teknolojilere hakim olmanin da kendine gore avantajlari var. Ac kalan COBOL'cu olmamasi gibi :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı