PHP ile HTML arasındaki farklar nelerdir?

Germany

Centipat
Katılım
5 Ekim 2019
Mesajlar
18
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Ben web sitesi yazılımı ile uğraşıyorum, bir proje yaratmak istiyorum. Diğer projelerimde hep HTML dilini kullandım, bu sefer PHP ile yazmak istiyorum. "HTML" ve "PHP" arasındaki farklar neler?
 
HTML bir programlama dili değildir. Sitenin iskeletini kurmak için gereken yapıdır. Şöyle örnek vereyim. Ben kara kalem ile bir çizim yaptım. Bu oluşturduğum iskelet HTML, bunu renklendirmek ise CSS ile oluyor.

Şimdi sana gelen bir ön yüz var. Bunu da JavaScript programlama dili gösteriyor. Web işleri ile uğraşırken, arka plandaki serverda ise PHP kodu koşuluyor.

Yine de web programlama benim alanım değil. Bitwise sana daha iyi anlatır bunları.
 
PHP programlama dili, HTML markup dili. Aralarinda cok fark var. 368. asal sayiyi bulan kodu HTML ile yazamazsin, PHP ile yazarsin. Cunku HTML programlanamaz, sadece "gosterir".

PHP ile yazilan bir uygulamanin gorevi, web icin gerekli portlari sureli dinleyerek gelen farkli istekleri yorumlamak, ona gore bazi islemler yapmak, gerektiginde (404 , 302 ) gibi kodlarla cevap donebilmek, senin onceden programladigin sekilde islemler yaparak yapilan isteklere cevap vermek. Bu verilen cevap, HTML olursa web sitesi yapmis oluyorsun, cunku HTML browser da render ediliyor. Istersen JSON formatinda cevap dondurursun, API yazmis olursun.

.php uzantili dosyaya html kodu yazabildigi icin PHP ile HTML yakin seyler sanan cok oluyor. Halbuki yalnizca yukarida tarif ettigim gibi yapilan istege verilecek HTML cevabi yaziyorsun.

80 ve 443 portunu dinleyerek HTML cevabi donebilen HTTP prokolune uyum saglayacak sekilde yazilmis her program web programidir. Bunu C++ ile de yaparsin, Javascript ile de yaparsin. PHP de bunlardan birisi. ( Akli selim kimse C++ ile web uygulamasi yapmaz ama teoride gayet mumkun )
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı