PHP mi Python mı?

Kendini hangisi ile daha güçlü hissediyorsan onun ile ilerlemen daha iyi olur. Senin ne kullandığın kimsenin umurunda değil, yaptığın ürün iyi ise zaten kendi kendini satıyor.

İnsanlar PHP ölüyor, PHP eskidi, PHP artık bitti, PHP devri kapandı diyebiliyorlar ancak bunlar hurafeden ve iddiadan öteye gidemiyor. Bir yerde okumuştum "insanlar ilk JavaScript çıktıktan birkaç sene sonra kötülediler ve karaladılar ancak şimdi herkes JavaScript kullanıyor, şu anda da aynısı PHP için yapıyorlar ancak PHP ölmüş bir dil değil ve ölmeyecekte." diye bir yazı kaleme almışlardı ancak nerede hatırlamıyorum.

Eski PHP 5.X ve önceki sürümleri evet yavaş ve modern değildi ancak şu anda PHP 7.X ve 8.2 ile eskiye göre daha hızlı, daha efektif ve daha modern. Trait, class ınheritance, namespace, enum, types, null chain gibi birçok eksik özellikler getirildi ve iyileştirildi. Bunları aşağıya bırakacağım videodan daha iyi öğrenebilirsin.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Senin amacın eğer Türkiye içerisinde bir iş bulmaksa hangi dili tercih edersen et C# ve .NET'i adından daha iyi bilmen gerekiyor. Maalesef ülkemizde bu ikisi dışarısında neredeyse başka hiçbir şey kullanılmıyor.

Bu iki dili karşılaştırmaya kalktığımızda kesin bir şekilde bu daha iyidir diyemeyiz senin yapacağın projeye göre hangisini kullanman gerektiği değişmekte. Deeplearning ile kendi yapay zeka modellerini kullanacaksındır o zaman Python kullanmak daha mantıklı çünkü hiç API yazmaya gerek duymadan Django ile birlikte projeni rahatlıklar ilerletebilirsin.

Ama diyorsan ki ben fazla efor sarf etmeden ilerlemek istiyorum o zaman RAW PHP hemen imdadına koşuyor ki hiç efor sarf etmeden yarın sabaha yetiştirmen gereken projenin sunumu tek gecede bile yapabilirsin. RAW PHP şahsen kullandım ve projemi geliştirirken çok zevk aldım istediğim her şeyin kararını ben veriyordum, adeta hiçbir yerde olmayan özgürlük elimdeydi ancak bütün önlemleri kendim almam gerekiyordu ve her şeyi tekrar tekrar kontrol etmek zorundaydım.

İnsanlar ayrıca PHP projeleri büyüdükçe kaynak kodunun ne kadar anlaşılmaz ve çirkin bir hâl aldıklarından bahsediyorlar ancak kimse node.js distopyasından ve Typescript'in JavaScript'ten iki kat daha fazla yazım gerektirdiğinden falan bahsetmeden kör kütün Node kullanın diyorlar. Aynı durum Python içinde geçerli mesela ben Django kullanırken süslü parantezlerin olmamasından dolayı hangi if, else, Switch, for nerede bitiyor anlamakta zorlanıyordum ki bundan dolayı Kod'un içerisine sürekli bu şu sayfaya ait şurada başlıyor ve şurada bitiyor diye notlar almak zorunda kalıyordum bu da beni ek bir efora girmem gerekti ve bu benim canımı çok sıktı ve geliştirme sürecine Django'da devam etmeye son vermek durumunda kaldım.

Çok amaçlı bir web sitesi yapmak istiyorsundur, Instagram downloader, YouTube downloader, webscraper, PDF to Excel falan olacaktır içinde bunun için Python biçilmiş kaftan bütün bu istediklerinin kütüphaneleri ücretsiz bir şekilde kullanılmayı bekliyor. Yapay zekâ yapacaksındır Python en iyisi.

Masaüstü uygulaması yapacaksındır, C# .NET, C++, Rust.
Web uygulaması yapacaksındır PHP, Python, Ruby.
Web için ön yüz tasarımı gerkelidir; CSS, JavaScript, Node.js
Script lazımdır, Python.

Hepsi neredeyse her alanda kullanılabiliyor ama farklı farklı amaçları var. Zaten tek bir çözüm olsaydı en fazla 4 tane dil olurdu, bundan dolayı en çok hangisini seviyorsan onun ile devam et.

Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Her şeyi detaylı bir şekilde anlatmışsınız. Ben web uygulaması ve mobil uygulaması geliştiriyorum. Beckend olarak normalde PHP kullanıyordum ve memnunumda. Ama dedim ki Python yeni bir dil, gitgide popürleşiyor. Beckend de kendimi geliştirmek istiyorum. PHP de çok ileri değilim acaba PHP'den mi devam edeyim yoksa Python'dan mı ilerleyeyim dedim. Dediğinize göre benim ikisini de kullanıp karar vermem gerekiyor. Hangisinden daha çok zevk alıyorum, hangisinde daha iyiyim. Sonuçta dediğiniz gibi her iki dillede istenilen yapılıyor. Hangi dili kullanacağım bana kalmış. Teşekkür ederim tekrardan.
 

Geri
Yukarı