Daniel Recker
Hectopat
Dolaylı yoldan evet etkiler. Fakat etkileyen şey "hız" değil, pilin ısınmasıdır.1-Hızlı şarj pil ömrünü etkiler mi?(Saat olarak değil, yıl olarak).
Bu da pilin ısınmasına neden olur. En iyi yöntem "sık sık" şarj etmektir. Pil doluluğu %10 ile %90 arasında olmalıdır. Misal oyun oynarken pili bitirmek pile kalıcı hasar verir. Pil %10'un altına düştüğünde ve eğer şarj edecek durumun yoksa bırak kendiliğin yavaş yavaş bitsin. Çok gerekmedikçe pili %100 şarj etme. Çok gerekmedikçe %10'un altına düşürme. Tek seferde kesintisiz olarak %10'dan %90'a kadar şarj etme. 15-20 dakika da bir dinlendir. Mesela %10'dan %45-50'ye kadar şarj edip çek. Kısa süre sonra tekrar takıp %70-75 yap ve tekrar tak %90 yap. Akşam yatağa hazırlanırken tak, tam yatarken çıkar. Sabah kalkar kalkmaz tak, lavabo falan derken epey dolar zaten.2-Acelem olmadığı zamanlarda telefonu standart mı şarj edeyim?
Bu bilgiler gerçekten doğru mu ?Dolaylı yoldan evet etkiler. Fakat etkileyen şey "hız" değil, pilin ısınmasıdır.
Bu da pilin ısınmasına neden olur. En iyi yöntem "sık sık" şarj etmektir. Pil doluluğu %10 ile %90 arasında olmalıdır. Misal oyun oynarken pili bitirmek pile kalıcı hasar verir. Pil %10'un altına düştüğünde ve eğer şarj edecek durumun yoksa bırak kendiliğin yavaş yavaş bitsin. Çok gerekmedikçe pili %100 şarj etme. Çok gerekmedikçe %10'un altına düşürme. Tek seferde kesintisiz olarak %10'dan %90'a kadar şarj etme. 15-20 dakika da bir dinlendir. Mesela %10'dan %45-50'ye kadar şarj edip çek. Kısa süre sonra tekrar takıp %70-75 yap ve tekrar tak %90 yap. Akşam yatağa hazırlanırken tak, tam yatarken çıkar. Sabah kalkar kalkmaz tak, lavabo falan derken epey dolar zaten.
Sabah kalktığında tam dolu pil görmek istiyor isen, buna gerçekten ihtiyacın olsa bile telefonu yatarken prizde bırakma. Priz yerine powerbank'te bırak. Telefon pili %100 olduğunda çoğu powerbank gücü keser.
Ben bu disipline uyarak 1,5 sene pili sıfır haliyle korudum. Bir yerden sonra da aman diyor insan tabii.
Lityum iyon piller için geçerli.Bu bilgiler gerçekten doğru mu?
Bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler.Lityum iyon piller için geçerli.
Pil doluluk oranı diye bir şey yoktur. Telefonlarda yüzde bilmem kaç olarak gösterilmesi sadece bir aldatmacadır. Pili istersen %600'e kadar da şarj edebilir, istersen eksi -%50'ye kadar da deşarj edebilirsin. Fakat pil hasar alacaktır. Pillerin sağlıklı "voltaj(gerilim) aralığı" vardır. "Atıyorum" 2.8v ile 4.2v arasında sağlığını korur. Telefondaki pilin gerilimi atıyorum 2.8'e düştüğünde telefon bunu %0 olarak referans alır. 4.2v olduğunda %100 olarak referans alır. Ancak manuel olarak daha yüksek gerilime ulaştırılabilir. Telefondaki o pil için en yüksek sağlıklı voltaj 4.2v ise; pil voltajı 4.2'ye ulaştığında telefon şarj etmeyi keser ve %100 olarak bize gösterir.Maalesef bu pil olayında çok fazla farklı görüşlerde bilgi verenler var. Yüzde 20'den aşağı indirmeyin yüzde 80 den yukarı çıkmasın diyen bile duydum. Yani telefonun pilini yüzde 60 larda kullanıyorsunuz demek oluyor. Çoğunun hurafe olduğunu düşünüyorum.
Hemen hemen herkes de powerbank varken akıllı priz çok gereksiz bir harcama olur. Powerbanke tak bırak, pil dolunca kendi kapanıyor zaten.Bu arada gece prize takmak zorunda kalanlar için bu durum sürekli yaşanıyorsa akıllı veya sayaçlı prizler var. Telefonun dolma süresini az çok biliyorsunuzdur o süreye ayarlayıp geçe otomatik dolunca veya dolmaya yakın sürelerde akıllı priz ile elektriği otomatik kesilebilir.
Çünkü elektrik akımı yüksek gerilimden(voltaj) düşük gerilime akar. Pil doldukça, aslında gerilimi yükseldikçe, pile olan elektrik akımı azalır, çünkü aradaki gerilim farkı azalmıştır.Hızlı şarjda bildiğim kadarıysa dolmaya yakın zaten şarj hızını yavaşlatıyor.
Lityum iyon piller için geçerli.
Pil doluluk oranı diye bir şey yoktur. Telefonlarda yüzde bilmem kaç olarak gösterilmesi sadece bir aldatmacadır. Pili istersen %600'e kadar da şarj edebilir, istersen eksi -%50'ye kadar da deşarj edebilirsin. Fakat pil hasar alacaktır. Pillerin sağlıklı "voltaj(gerilim) aralığı" vardır. "Atıyorum" 2.8v ile 4.2v arasında sağlığını korur. Telefondaki pilin gerilimi atıyorum 2.8'e düştüğünde telefon bunu %0 olarak referans alır. 4.2v olduğunda %100 olarak referans alır. Ancak manuel olarak daha yüksek gerilime ulaştırılabilir. Telefondaki o pil için en yüksek sağlıklı voltaj 4.2v ise; pil voltajı 4.2'ye ulaştığında telefon şarj etmeyi keser ve %100 olarak bize gösterir.
Neden %10-90 aralığı?
Elbette telefon üreticileri sağlıklı voltaj aralığını önceden belirliyor ama pil kapasitesinden daha çok verim alabilmek için bu aralığı en uçlara kadar zorluyor. Sen %0 yaptığında en uca ulaşıyorsun. Mesela oyun oynarken yüksek güç tüketimi olur, yani pilden yüksek akım çekilir. Böylece pil voltajı hızlı bir şekilde düşer. "Oyun oynama sırasında" %0'a ulaştığında aslında -%1 belki daha fazla aşağı iner. Bu anlık olarak gerçekleşir. En baba telefon olması bu gerçeği değiştirmez! Telefon gücü kesene kadar çoktan minimum voltajın altına düşmüştür bile. Çünkü aşırı akım çekiliyor, ona yetişemeyebilir. O yüzde oyun oynayarak veya film izleyerek pil bitirmek pile hasar verir. Yapmayın!
Hemen hemen herkes de powerbank varken akıllı priz çok gereksiz bir harcama olur. Powerbanke tak bırak, pil dolunca kendi kapanıyor zaten.
Çünkü elektrik akımı yüksek gerilimden(voltaj) düşük gerilime akar. Pil doldukça, aslında gerilimi yükseldikçe, pile olan elektrik akımı azalır, çünkü aradaki gerilim farkı azalmıştır.